Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Titel: The Helsinki School. New Photography by TaiK

Förlag Hatje Cantz Verlag

Öh The Helsinki School

Trodde när beställde boken att skulle få se bilder av skolfuxar som bankar lärarnas skallar med pulpeter och söta tjejer som skruvat fast en skolfux i en pulpet likt Mr. Jesus i korset och lämnat honom kedjad en natt hängande ut genom fönstret, rektorsexpeditioner som brinner, eller annat som händer i H:fors, själv som jag inte gjorde bättre på min tid än hällde på min mormors inrådan vatten i skolans enda elektriska skrivmaskin och överlevde, och stal mina egna gamla betyg från rektorsexpeditionen och höjde vitsorden och av det bästa, gröpte ur halva skalden Runebergs skalle i förgyllda gipsstatyetten och ordnade en spricka i den att den föll samman ganska snart efteråt i tu, blev jag inte dessutom fast utan att erkänna och så trodde de på min oskyldighet förty såg så förbannat oskyldig ut att de trodde på ängeln lika bra, grät där och bedyrade min oskuld. Beställde boken sista dagen jag trodde min livs kärlek var kär mig, eller kanske att hon är, hatar i varje fall skola och mig trots att jag älskar henne, och har dröm om att skriva en skolroman åt henne. Denna boks pärm börjar bra, en rödklädd flicka går ock dränker sig i vatten med alger.

Jag är depression, boken är depression. Finns inga förbannade bilder på skolflickor utom ett incestbarn som ser på benrangel, artificiella benrangel i åtta olika små storlekar. Förresten tog jag en gång ett gammalt kanske hundraårigt benrangel från en övergiven rivningsaktuell skolbyggnad i Borgå folkhögskola, sov en natt med det och slängde iväg det sedan, aldrig sovit så behagligt som den natten, tyckte det verkade lite väl bra för att vara sant, att så lätt får man inte bli galen. Finns ett foto av en krokodil vid en likadan brandsläckare jag gjorde performance nyligen när stal den under en övervakningskamera och dårarna kom inte ens och anhöll mig. Vad ska man göra nuförtiden riktigt för att få uppmärksamhet i det här skitsamhället. Min kärlek finns fotograferad i boken, har klippt sitt vackra hår och sitter i en grön fåtölj och ser ut att sakna mig, så fan lakonisk har jag inte sett henne. Men dåligt foto om jag inte känner igen henne. Dessa foton av Dr. Ville Lenkkeri. Han har också ett foto på tre bokhyllor fulla med kärleksbrev, vilken jävel skriver fler obesvarade kärleksbrev än jag. Tror den här boken är full depression. Passar mig.

Minister Iikka Halso plåtat halvfärdiga husbyggen upplysta i urskogen bland, ser ut som om dårar skall en dag bo där, kallar en bild för trädets evolution. Dr. Riitta Päiväläinen, helt korrekt översatt namn vore Riitta Goddagens, har dragit tygtrasor, långa trasor runt träd i urskogen, ser meningslöst ut. Fan dessa moderna fotografer, vad ska det tjäna till, markerar iofsex trädets skönhet här, dendrofil som jag är, vackert men. Ulla Jokisalo är åter lite finurlig i sin fotokonst, tar broderi och skrädderi till bildens manipulation, genom husfotot och utanför bilden går rödtråd på ett allomfattande sätt och knyter ihop det till sinnligt trassel, eller på bild II en ful dräkt som är större än huset som den är placerad, eller III mannen vars ädla organ är en sytråd som går lite ut som vad allt än på bilden. Dåraktig är fotokonsten den också. Dr. Anni Leppälä har fotat en lika stor knappsamling som jag hade som liten ponke, nu som jag har kvar nästan en enda gulduniformsknapp som den ryska legendarikern och krigshjälten von Mend haft i stora rysk-japanska kriget. Finns en massa andra bilder också, men lite mindre eller mer dåraktiga. Världen är buuuu.

Stefan Hammarén

Musik

Anthony Hamilton — Southern Comfort

Arctic Monkeys — Favorite Worts Nightmare

B.B. King — Sings Spirituals & Eric Burdon — Soul of a Man

Black Sabbath — Best of Black Sabbath & Chris Caffery — Pins and Needles

David Bowie × 3

Dimmu Borgir — In Sorte Diaboli (Miss Vampyria)

Dinosaur Jr — Beyond

Dr. Hook — Hits and History

Elliott Smith — New Moon

Electric Light Orchestra × 5

Erasure — Light at the End of the World

Franky Lee — Cutting Edge

Gary Moore — Close as You Get, Fu Manchu — We Must Obey & Porpucine Tree — Fear of a Blank Planet

Genesis — 1976–1982 & Gongs 70-tal

Grinderman — Grinderman

Groove Armada — Soundboy Rock, Feist — The Reminder & Björk — Volta

Head Cat — Fool’s Paradise

Hallucinations: Psychedelic Pop Nuggets from the WEA Vaults & The Shadows — Greatest Hits Live

Isolation Years — Sign Sign & Pelle Carlberg — In a Nutshell

Joe — Ain’t Nothing Like Me, Bobby Valentino — Special Occasion & The Eclectic Collective — The Flux

Jorn — The Gathering & Unlocking the Past

Korta musikrecensioner XXVIII

Manowar — Gods of War

Maria McKee — Late December

Ne-Yo — Because of You & Robin Thicke — The Evolution of Robin Thicke

Nikki Sudden — The Truth Doesn’t Matter

Nine Inch Nailes — Year Zero

Norman Brown — Stay with Me & Holly Cole — Holly Cole

Punk Rawk & Only Crime — Virulence

Rockhistorik × 4

Rush — Snakes & Arrows

Sahara Hotnights — What if Leaving Is a Loving Thing

The Ark — Prayer for the Weekend

The Concretes — Hey Trouble

Tom McRae — King of Cards & Tori Amos — American Doll Posse