Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Intervju

Roger Rönning

Äntligen så kan chefredaktören Dr Indie få presentera en intervju med den man som verkligen betydde någonting för mitt liv under 80-talet. Då var Roger Rönning artisten som gav mig två skivor som jag verkligen älskade under en tid av mitt liv. Det var skivorna: Roger Rönning från 1980 och Brinner av lust 1985 som gav mig kärlek till kvinnorna och livet. Musiken var lekfull och man kunde hela tiden få livslusten tillbaka då man lyssnade på hans skivor.

Om livet vore mera rättvis — så borde Roger Rönning idag vara en av Sveriges stora artister för alltid.

Se recension i detta nummer — Roger Rönning — Glimtar över tiden 1977–Nu

Därför är jag glad att få presentera en intervju jag gjorde med Roger Rönning nyligen.


Fråga
Först vill jag säga att det är en ära att få ställa frågor till en man som påverkade mycket av mitt perspektiv på musik.
Men nyligen när jag lyssnade på låten "det händer bara en gång" så är det en av de bästa svenska låtar överhuvudtaget.
Vad betyder den låten för dig idag?
Svar
Jag tycker att låten håller även idag både när det gäller text och musik, men även när det gäller produktionen. Det känns bra.
Fråga
Du debuterade som soloartist på skivan "Rötter" med Michael Rickfors som producent. Hur förhåller du dig till din egen musik som du gjort under årens lopp?
Svar
Jag lyssnar väldigt sällan på musik som jag har gjort tidigare. Dom flesta låtar som jag har gjort känner jag mig nöjd med men visst finns det några låtar som jag med dagens perspektiv kanske skulle ha gjort annorlunda men det är ju en ganska meningslös spekulation. Låtarna är ju också tidsdokument som har färgats av min egen resa.
Fråga
Många av dina finste sånger känns alltid så relevanta då texterna handlar om relationer om man och kvinna. Det är något vi alla som har/haft nära relationer kan applicera påvåra egna liv.
Vad påverkar ditt låtskrivande och vad är det viktigaste du vill förmedla med dina sånger?
Svar
Det som påverkar mitt låtskrivande är livet som jag lever, saker jag ser och saker jag hör och är med om. Jag samlar ideér sen har jag en konkret period där jag drar mig undan, sätter mig ner och gör låtarna färdiga. Det jag försöker förmedla är bl.a.att ta vara på det vi har, livet är tidsbegränsat.
Fråga
Du har hållit på sedan 60-talet med din musik. På 70- och 80-talen var du som störst. men ändå upplever jag dig som en lite underskattad och av dagens generationer lite bortglömd. Men det vill jag råda bot på. Kan du berätta lite om hur din karriär och vilka förändringar du märkt genom åren i musikbranschen?
Svar
Det är ju stor skillnad nu mot när jag började spela in musik, men det är ju heller inga nyheter. Musikutbudet var inte lika stort då som idag vilket kanske gjorde det lättare att få uppmärksamhet i bl.a. media. Det var ju också färre kanaler både i radio och TV . För min egen del slutade jag turnera i slutet av 80 talet. Det i sin tur berodde på olika omständigheter. Efter det har jag koncentrerat mig på låtskrivandet och att spela in i studio.
Fråga
Finns det nya planer på ny musik och platta den närmaste tiden, måntro?
Svar
Det senaste albumet släpptes -06, ett samlingsalbum med 18 låtar.
Planer finns på att spela in ny musik med svensk text som tidigare och 3 låtar är redan inspelade. En av dom, en ballad kan man lyssna på på myspace( www.myspace.com/rogerronning).
Jag har även det senaste året spelat in och färdigställt ett knippe låtar med engelsk text tillsammans med Ted Steerling under bandnamnet "Up The Road" (www.myspace.com/uptheroadsthlm).
Fråga
Det sägs att samhällsklimatet har blivit hårdare mellan människorna. När jag lyssnar på dina låtar så får dom en känsla att bli en motvikt emot det osköna i samhället. Har du hört eller haft en uppfattning hur dina texter berört människor genom åren?
Svar
Det var ju mest när jag turnerade som jag fick höra synpunkter på låtar och texter och för det mesta var det positiva kommentarer.
Fråga
Vad har varit det roligaste under din karriär?
Svar
Det som ger mig störst tillfredställelse är att skriva text och musik och sedan se hur låtarna växer fram i studion. En och annan livespelning lyser ju också stark i minnets skattkammare.
Fråga
Vilken låt eller platta är du själv mest nöjd med?
Svar
Mitt andra album "Nattens Skuggor" känner jag mig nöjd med och även det följande "RR" med bl.a. låten "Det händer bara en gång". Albumet som jag släppte 1988 är jag också nöjd med + mina senaste album "Snabbare än livet" -03 och samlingsplattan "1977 till NU" där det finns många starka låtar. Enskilda låtar är svårare att svara på, det varierar med dagsformen.
Fråga
Till slut måste jag ställa som sista fråga om dina egna favoritskivor eller artister som har influerad ditt eget konstnärskap?
Svar
Ja det har ju varit en hel del under resans gång men några som jag kan komma på så här direkt är: Abbey Road och Sergeant Pepper(Beatles), alla John Lennons soloplattor, Cornelis, The Kinks, Deja vu(Crosby, Stills, Nash and Young), Desperado(Eagles), The Meters, Royal Scam(Steely Dan), JJ Cale, The Police, David Gray. För tillfället spelas Amy Winehouse flitigt.

Musik

Intervju

Roger Rönning

2Pac — The 10th Anniversary Collection & Styles P — The Ghost Sessions

Amerie — Because I Love It & Tank — Sex Love & Pain

Anna Nygren — In a Sentimental Mood

Bananarama — The Greatest Hits & More More More, Cyndi Lauper — Very Best of Cyndi Lauper & Sophie Ellis-Bextor — Trip the Light Fantastic

Beverly Knight — Music City Soul

Black Rebel Motorcycle Club — Baby 81

Brett Anderson — Brett Anderson

Chris Cornell — Carry On

Docenterna — Jag tar mitt liv med popmusik: 1980–2007

Dr. Indies musikmix VIII

Dream Theater — Systematic Chaos

E3 — One Soul, Carla Diamond — Unearthed, Paul Taylor — Ladies Choice & Rihanna — Good Girl Gone Bad

Eldkvarn — Svart Blogg

Ella Fitzgerald — Forever Ella & Michael Buble — Call Me Irresponsible

Ghost Club — Suicide Train

Hans Appelqvist — Sifantin och mörkret

Joan Armatrading — Into the Blues

George Jones — 40 Years of Duets, Jason Michael Carroll — Waitin’ in the Country & JJ Grey & Mofro — Country Ghetto

R. Kelly — Double Up, Carl Thomas — So Much Better & Daddy Yankee — El Cartel: The Big Boss

Korta musikrecensioner XXIX

Laakso — Mother, Am I Good Looking?

Manic Street Preachers — Send Away the Tigers

Paul McCartney — Memory Almost Full, Maps — We Can Create & The Bravery — The Sun and the Moon

Megadeth — United Abominations (Miss Vampyria)

Ozzy Osbourne — Black Rain

Pain — Psalms of Extinction (Miss Vampyria)

Paul Weller — Hit Parade

Peter Green — Supernatural

Pluxus — Solid State & Slagsmålsklubben — Boss for Leader

REO Speedwagon — Find Your Own Way Home

Sällskapet — Sällskapet

Scorpions — Humanity-Hour 1

Sinéad O’Connor — Theology

Sizzla — Reggae Salute, DJ Rondon — Dancehall Reggae 40 & Svenska Akademin — Gör det ändå

The Chemical Brothers — We Are the Night

Traste & Superstararna — Du din jävla sopa

Travis — The Boy with No Name

U.D.O. — Mastercutor

Rufus Wainwright — Release the Stars & Thomas Hellman — Departure Songs

Wilco — Sky Blue Sky