Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Retro XXX

King Curtis — The Platinum Collection 2007

King Curtis — The Platinum Collection.King Curtis hade jag ett par dammiga skivor av på 80-talet som jag då och då spelade men så sålde jag albumen och då försvann King Curtis som soloartist från min horisont. Så föreligger denna samlingsskiva på min hörna på redaktionen. Så jag lyssnar på en man som med sin saxofon gör läcker och delikat covers på soulklassiker. Han var mannen som med sin saxofon förgyllde The Coasters bästa inspelningar på 50-talet. Han blev snabbt en framgångsrik artist under Atlantic och dess chefideolog Jerry Wexler som producerade hans låtar. King Curtis låtar på den här cd-skivan är läckra på många sätt. Men man tappar gärna suget på att lyssna på låtarna då dessa har samma stil, smak och känsla. Fast bortser jag från dessa marginalanteckningar i kritiken så är skivan ändå en stark påminnelse om en artist som föddes 1934 och blev mördad 1971.

Climax Blues Band — The Harvest Years 69–72 1998

Climax Blues Band — The Harvest Years 69–72.Climax Chicago Blues Band var ursprungliga namnet på detta band som snart bara blev förändrad till namnet då man tyckte att det var bäst. Climax Blues Band — Stamp Album.Bandet hade en hit som slog igenom på discoteken i Europa på 70-talet. Men det var popig bluesig rock som var dess signum. Den här skivan kom ut 1998 och uppvisar bandets tidigaste utveckling. Climax Blues Band.Jag lyssnar på låtar som jag aldrig hört med bandet förut och här fanns det svängiga bluesrocklåtar. Jag hörde dom först med skivan Stamp 1975 som min syrra inköpte det året. Då blev jag fast för gruppen tills jag 5 år senare inköpte ytterliggare något album med gruppen. I dag finns dom inte kvar längre. Men den här upptäckten av cd-skivan var värd sin vikt i guld. Här finns det bara coola bra låtar rakt igenom mellan 1969 till 1972. Det räcker långt i min värld.

Tom Waits — The Early Years Vol. 2

Tom Waits.Tom Waits är så ung och sjunger med en röst som är långt ifrån whiskeysprucken och han gör inte så många bardiskromantiska sånger utan dom kommer mycket senare i hans värld. Det blir nästan lustigt att höra hans låtar på den här skivan, då det är en annorlunda kärlekstörstande yngling som spelar piano och gör en jazzig platta istället för skrotupplagsWaits plattor som vi är vana att höra från mästaren själv. Tom Waits — The Early Years Vol. 2.Låtarna är demos och kanske är ofärdiga modeller för kommande storheter. Men det är ändå musik som man kan känna sig övertygad om är den skönaste andlighet du kan finna. Allt som senare blir den mognare Tom Waits laddas i dess tidigaste läge i dessa demos och utkast. En snygg skiva att lyssna på som ingång till Waits värld. Välkommen till Mr Waits läsare.

Tant Strul — 1980–1988

Tant Strul — 1980–1988.Tant Strul var bandet som slog igenom i punkens kölvatten och blev i mina ögon ett av 80-talets främsta liveakter och skivartister. Första gången jag hörde bandet var på radion. Antagligen hörde jag Tant Strul på Lars Aldmans radioprogram Lilla Bommen eller via Ny våg på riksradion. Framförallt tyckte jag om deras singel Tomheten när den kom ut 1980. Den var en klar hit som även innehöll tänkvärda textrader om livet beräkningar av mänsklig tomhet och skönhet. Tant Struls karriär varade en större del av 80-talet men sprack då bandet blev mer eller mindre slutkörda.

Bandets klaraste stjärna var min drottning Kajsa Grytt plus Malena Jönsson, Liten Falkenholm och till slut Nike Nojja. Det töntiga med svenska pressen var att man givetvis kallade bandet för — tjejband bara för att man hade just tjejer som spelade rock precis som man gärna kallar Sahara Hotnights för tjejband idag. Bara löjliga manliga kritiker kallar tjejer som spelar i band för tjejband och killar blir naturligtvis rockband.

Kajsa Grytt är en perfekt låtskrivare som gav oss ord som verkligen skapade en spännande dimension i deras musik.

Skivorna som jag ägde var deras två lp-skivor:

Tant Strul 1982

Amazon 1983

Singlarna Tomheten och Svart diamant

Roger RönningGlimtar över tiden 1977–nu utgiven 2005

Roger Rönning — Glimtar över tiden 1977–nu.En av Sveriges främsta rockmusiker Roger Rönning tillhör dom mest innovativa vi haft men som är sorgligt underskattat i Sverige. Hans skivor och låtar har sedan 70-talet varit fina och befriande tankar om mannen och kvinnans relationer sinsemellan. Roger Rönning gör så jävla bra låtar att jag nästan flyter, flyger fram mot den azurblåa himlen. Bara det att Roger Rönning gör en av de bästa svenska låtar som någonsin har gjorts med den urstarka låten Det händer bara en gång slår det mesta jag hört. Hans samlingsskiva har gått varm hela maj hos mig. Musiken fullständigt rusar fram i dom mest sköna stunder man kan tänka sig. Roger Rönnings musik borde föras fram som något av det bästa som kommit fram. Jag är nu en övertygad Roger Rönningälskare av lysande musik som jag här vill frambringa till mänskligheten. Bättre än så här kan det inte bli.

Musik

2Pac — The 10th Anniversary Collection & Styles P — The Ghost Sessions

Amerie — Because I Love It & Tank — Sex Love & Pain

Anna Nygren — In a Sentimental Mood

Bananarama — The Greatest Hits & More More More, Cyndi Lauper — Very Best of Cyndi Lauper & Sophie Ellis-Bextor — Trip the Light Fantastic

Beverly Knight — Music City Soul

Black Rebel Motorcycle Club — Baby 81

Brett Anderson — Brett Anderson

Chris Cornell — Carry On

Docenterna — Jag tar mitt liv med popmusik: 1980–2007

Dr. Indies musikmix VIII

Dream Theater — Systematic Chaos

E3 — One Soul, Carla Diamond — Unearthed, Paul Taylor — Ladies Choice & Rihanna — Good Girl Gone Bad

Eldkvarn — Svart Blogg

Ella Fitzgerald — Forever Ella & Michael Buble — Call Me Irresponsible

Ghost Club — Suicide Train

Hans Appelqvist — Sifantin och mörkret

Joan Armatrading — Into the Blues

George Jones — 40 Years of Duets, Jason Michael Carroll — Waitin’ in the Country & JJ Grey & Mofro — Country Ghetto

R. Kelly — Double Up, Carl Thomas — So Much Better & Daddy Yankee — El Cartel: The Big Boss

Korta musikrecensioner XXIX

Laakso — Mother, Am I Good Looking?

Manic Street Preachers — Send Away the Tigers

Paul McCartney — Memory Almost Full, Maps — We Can Create & The Bravery — The Sun and the Moon

Megadeth — United Abominations (Miss Vampyria)

Ozzy Osbourne — Black Rain

Pain — Psalms of Extinction (Miss Vampyria)

Paul Weller — Hit Parade

Peter Green — Supernatural

Pluxus — Solid State & Slagsmålsklubben — Boss for Leader

REO Speedwagon — Find Your Own Way Home

Sällskapet — Sällskapet

Scorpions — Humanity-Hour 1

Sinéad O’Connor — Theology

Sizzla — Reggae Salute, DJ Rondon — Dancehall Reggae 40 & Svenska Akademin — Gör det ändå

The Chemical Brothers — We Are the Night

Traste & Superstararna — Du din jävla sopa

Travis — The Boy with No Name

U.D.O. — Mastercutor

Rufus Wainwright — Release the Stars & Thomas Hellman — Departure Songs

Wilco — Sky Blue Sky