Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Bok Konsten att bli något utöver det vanliga

Är jag rätt ckarl alls för att recensera den här boka? Egentligen borde man väl leva efter dess allsköns utsagor, ha tandställning, ta och se efter om man blir något utöver det vanliga, sedan ha kritiken tillhanda, och bli sitt nästa psykologiska krisfall. Tyvärr är undertecknad redan en ganska praktdåre, senaste officiellt löd ”världens underligaste stilist”, nå hur helst skänkte vackra flickvännen bort mig åt mig själv tillbaka när jag inte var konstig nog och därför läses denna bok, fastän jag ändå inte vet fortfarande om det berodde på att jag var för konstig eller för lite konstig, alltså om vilken metaanledning hon sparkade mig i helvetet, i själva verket vet jag ingenting om det och lär heller aldrig få förstå oavsett att anledningarna var allesammans. Nog alltjämt jag vill bli ett konstverk hela jag. Idag fick jag också ett nytt andligt besläktad patronym som undertecknad, i betydelsen den vanligaste ovanliga, eller var det den ovanligaste vanliga. I boken finns ett citat av min förre hjälte Groucho Marx ”dessa är mina principer. Men om du inte gillar dem har jag andra tillhanda”. Det är det jag försäkrade henne kärleken som förlorade mig, det finns inte en ”jag” utan hela repertoarens, beställ blott följande mig.

I ett mitt forna liv, när detta ens inföll, mest faller allt emellan, kunnade min förmente lärare i statslära och vältalighet dialektik om marxisten Marx, och ännu nämnde bröderna Marx som sur parentes, jag tyckte det lät spännande och sprang sedan som exkurs och såg på en massa kaosbröderna Marx, och senare såg på legendarisk Groucho Marx-show, det var män utöver det vanliga. Också i mitt forna fördömda liv skulle jag på universitetet göra ledarskapsforskning, söka egenskaper, men föraktade dessa idel idealböcker som framställde dess arter, denna bok av dr Adlén har lite samma fågelkvitter, och mot varje ledande resonemang kan man ställa en diametralt motsatt sats och den kan låta lika plausibel för det. Med andra ord gott prat blott verklighet om. Vågar inte rekommendera Göran Adléns boka, gör ni honom istället till statsminister, von oben är den rolig att läsa om hur jävla bra man själv är och behöver eg. inte göra ett smack, eller hur dålig man är och leva på Kanske. Förresten är han inte den bästa skribenten. Säg nu sedan. Står i boken att man skall ”göra sig till ett unikt varumärke”, visst visst. Står också ”Kom ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra” (Margaret Mead), tja, var det inte hon som kategoriskt hade fel. Och ett ”Det tog mig femton år att upptäcka att jag inte kan skriva men då kunde jag inte mera sluta eftersom jag redan var så känd” (Robert Benchley). Tack Adlén för den kallduschen och citatet, inser det plötsligt att misstänkt det redan tre år, din bok motverkade allt syfte nu, du mottalade dig, du tog ifrån mig mitt ”utöver”. Fan ta dig. Och ”man har inget att göra, om man icke gör något” (den store Felix Adlén, men från ett hemligt citat från ett Vita husets kökskabinett) och det enda som stämmer garanterat, med modifikation att man tvingas göra en massa fastän man skit ej vill.

Stefan Hammarén-Äijämöinen

Titel: Konsten att bli något utöver det vanliga

Författare: Göran Adlén

Förlag: Prisma

Musik

2Pac — The 10th Anniversary Collection & Styles P — The Ghost Sessions

Amerie — Because I Love It & Tank — Sex Love & Pain

Anna Nygren — In a Sentimental Mood

Bananarama — The Greatest Hits & More More More, Cyndi Lauper — Very Best of Cyndi Lauper & Sophie Ellis-Bextor — Trip the Light Fantastic

Beverly Knight — Music City Soul

Black Rebel Motorcycle Club — Baby 81

Brett Anderson — Brett Anderson

Chris Cornell — Carry On

Docenterna — Jag tar mitt liv med popmusik: 1980–2007

Dr. Indies musikmix VIII

Dream Theater — Systematic Chaos

E3 — One Soul, Carla Diamond — Unearthed, Paul Taylor — Ladies Choice & Rihanna — Good Girl Gone Bad

Eldkvarn — Svart Blogg

Ella Fitzgerald — Forever Ella & Michael Buble — Call Me Irresponsible

Ghost Club — Suicide Train

Hans Appelqvist — Sifantin och mörkret

Joan Armatrading — Into the Blues

George Jones — 40 Years of Duets, Jason Michael Carroll — Waitin’ in the Country & JJ Grey & Mofro — Country Ghetto

R. Kelly — Double Up, Carl Thomas — So Much Better & Daddy Yankee — El Cartel: The Big Boss

Korta musikrecensioner XXIX

Laakso — Mother, Am I Good Looking?

Manic Street Preachers — Send Away the Tigers

Paul McCartney — Memory Almost Full, Maps — We Can Create & The Bravery — The Sun and the Moon

Megadeth — United Abominations (Miss Vampyria)

Ozzy Osbourne — Black Rain

Pain — Psalms of Extinction (Miss Vampyria)

Paul Weller — Hit Parade

Peter Green — Supernatural

Pluxus — Solid State & Slagsmålsklubben — Boss for Leader

REO Speedwagon — Find Your Own Way Home

Sällskapet — Sällskapet

Scorpions — Humanity-Hour 1

Sinéad O’Connor — Theology

Sizzla — Reggae Salute, DJ Rondon — Dancehall Reggae 40 & Svenska Akademin — Gör det ändå

The Chemical Brothers — We Are the Night

Traste & Superstararna — Du din jävla sopa

Travis — The Boy with No Name

U.D.O. — Mastercutor

Rufus Wainwright — Release the Stars & Thomas Hellman — Departure Songs

Wilco — Sky Blue Sky