Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

In memoriam XLII

Soulsångaren Luther Ingram 1944–2007 är död

Luther Ingram.Han var mannen som skrev sånger åt The Staples Singers och hade egna framgångar som både låtskrivare och sångare.

Luther Ingram — Greatest Hits Right Stuff.Luther Ingram största stunder på jorden var mina favoritlåtar han sjöng in under 60- och 70-talen — If loving you is wrong och Baby don’t get too far. Sådana sånger sjöng som ljuvligast in under sin aktiva tid. Jag lyssnar på en klassisk sångare som vågade ta fram känslorna och bevisa att det är härligt att få skriva ned sina känslor om kärlek. Han sjöng till sina kvinnors lov och gjorde det ordentligt.

Mitt skivtips för att fånga in denna storslagna sångare är samlingsskivan:

Greatest Hits — Right Stuff utgiven 2000

Legendariska premiärlejonet Alice Timander är död 1915–2007

Alice Timander.Det är få kvinnor som är erkänd för att vara känd utan anledning men ändå kunna bli en kvinna med stil och klass som varit med sedan 40-talet. Men vilken kvinna hon var. Med tragiskt liv liksom lyckligt, så blev hon en kvinna som verkligen för 60 år sedan visade fåntrattarna och dagens löjliga b-kändisar hur en verklig klassisk kvinna skall bete och vara. Så det är synd och skam att en sådan dam skall försvinna. Men vi på Blaskan hoppas att hon får det lyckligt i himlen. Farväl rytande premiärlejon, arrgghh.

Filosofen Richard Rorty är död 1931–2007

Richard Rorty.Jag läste hans verk som handlade om kritik mot den kontinentala filosofin som fanns i Europa där man präglade ett kritiskt sinne mot det flesta av mina hjältar som Derrida och Foucault som verkligen ville kritisera samhället och historien. Man trodde inte på en enda framgångsrika berättelse var det enda historia att bära. Det finns flera berättelser liksom att historien bär på flera samtidiga historier där alla har samma värde. Postmodernism är begreppet vi kan lägga på det hela. Själv trodde jag också på postmodernismen som ett heltäckande pusselverk där varje del av historien kan framlägga sin del. Men Richard Rorty var en vänsterintellektuell som mera lutade av den mera funktionella tilltron på pragmatism där man helt enkelt tog varje tes, axiom och idé och undersökte dess värde och användningsområde. Richard Rorty är en filosof som tog sin kritiska gärning på fullt allvar. Men honom försvinner en viktig vänsterfilosof som betydde mycket för min del.

Mario Grut är död 1930–2007

Mario Grut.Det fanns en gång i tiden då både Aftonbladet och Expressen hade skribenter av hög klass och kulturell förfining. I Expressen så fanns skribenter som Björn Nilsson och Bengt Anderberg, fast båda är avlidna sedan länge. I Aftonbladet hade vi poeten Petter Bergman 1934-1986, Peter Curman, Axel Liffner 1919-1994, Jacob Branting sonson till Hjalmar Branting, Allan Fagerström, Jurgen Schildt (mannen som kunde ge 4+ till både Superman och Fellini), Slas, EWK, Gunnar Fredriksson, Karl Vennberg, Yrsa Stenius och nu har vi Olle Svenning som skribent. Dessa skribenter tillförde Aftonbladet den klassiska känsla som jag älskar att läsa eller förstå. Då det fanns skribenter som vågade ta del i skrivandets akt. Mario Grut som var teaterman och översättare skrev alltför sällan i Aftonbladet. Men jösses vilken bildning och klassisk skolning det fanns i hans väsen. Det räckte långt. Nu är den sista av Aftonbladets klassiker död. Far i frid i himlen med Allan Fagerström i högsätet.

Musik

50 Cent — B.C. Before Curtis & T.I. — T.I. vs. T.I.P.

Akon — In My Ghetto

Aleksandr Skrjabin — Vers la flamme

Alf — Din gråtande clown

Bon Jovi — Lost Highway

Crowded House — Time of Earth

Dale Watson — From the Cradle to the Grave

Dark Tranquillity — Fiction (Miss Vampyria)

Dr. Indies musikmix IX

Evanescence — Justice

Freedom Call — Dimensions

Gary Glitter — Many Happy Returns: The Hits & Sweet — Hit Collection

Graham Parker — Don’t Tell Colombus

Happening, Alive and Nasty: The EMI Punk Singles Collection & Bad Religion — New Maps of Hell

Interpol — Our Love to Admire

Justice — Cross, Lifehouse — Who We Are & David Guetta — Pop Life

Korta musikrecensioner XXX

Marilyn Manson — Eat Me, Drink Me

Mauro Scocco — Ljudet av tiden som går & Per Gessle — En händig man

Mavis Staples — We’ll Never Turn Back & Carla Thomas — The Queen Alone

Mustasch — Latest Version of the Truth

Nouvelle Vague — Bande a part

Patti Smith — Twelve

Poison — Poisond & Velvet Revolver — Libertad

Ryan Adams — Easy Tiger

Lisa Rydberg & Gunnar Idenstam — Bach på svenska

Scariot — Momentum Shift

Smashing Pumpkins — Zeitgeist

Soundtrack för sommaren

Svensk Postpunk Klassiker

The Police — The Police, Tim Armstrong — A Poets Life, Social Distortion — Greatest Hits & No Fun at All — Touchdown

The Polyphonic Spree — The Fragile Army

This Perfect Day — Setting Things Straight 1987–2007

Tinariwen — Aman Iman: Water Is Life

Traveling Wilburys — The Traveling Wilburys Collection

W.A.S.P. — Dominator (Miss Vampyria)