Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Musikessä

Steve Reich i världens fokus

Steve Reich.I den moderna musikens värld där man kunde ersätta instrument med elektroniska ljudbilder och förankra den seriösa musiken med en touch av popens kraft. Steve Reich är en av de viktigaste länkar precis som John Cage eller Philip Glass till hur krautrocken förenade sina visioner inom rockmusiken. Steve Riech verk har under åren nästan varit konstant detsamma. Man känner snabbt igen en ton från Reich verk. Han använde den moderna tekniken men är ändå del i den klassiska musikens tematik och dess känsla för det dramatiska. Men det är övergången mellan klassisk musik och rockmusiken som jag tycker är bland det mest relevanta med Steve Reich verk. Det finns en skiva i slutet av 90-talet där artister som Dj Spoky, Howard B eller Coldcut gör ren techno och drum bass av Steve Reichverk. Det är bland det bästa jag hört någonsin i den här stilblandningen som man kan finna när musiker möts. Steve Reich som fick 2007 års Polarpris därför att han sedan minst 45 år har gjort nyskapande musik med operor och verk för syntar eller keyboards. Han överbryggar tidsflöden och skapar stora verk där visionerna är stadens levande ljudbyggen. Steve Reich gör lite som vår egen hjälte Kjell Alinge, man samlar på ljuden och mixar in det i sina egna verk för att skapa något utöver det vanliga.

Steve Reich satt på tv-rutan i våras och visade hur han samplade ljud för att bygga in och lägga till rätta så att hans musik fick rätta känslan. För det är ljud, disharmoni och lite kaos som jag tycker mig höra i Steve Reichs musikstycken. Han vill formulera modern musik för en modern tid. Jag har lyssnat mig genom ett dussin av hans skivor för att finna den kärlek till musiken han vill visa upp världen att han har. Det är en resa som jag gjorde sedan i april, då jag noggrant följde det han ville få ut ur skallen. Det är magiska visioner som lyser upp stigar, musik som inte liknar något annat i världen.

Steve Rich är en trollkarl som skapar sina verk genom att hela tiden göra verk som kan vara monotona om man inte lyssnar noggrant på hans sätt att skapa sin musik. Det som på ytan verkar vara monotont är mera varierande och den tar tag i tonerna och bildar klangvärldar som verkar flyga högt över sina egna tonskalor. Musik som väcker världen med sitt omfångsrika emotionella arrangemang som utgör lockelsen i Reich verk. Steve Reich gör den mest kreativa musik jag vet vid sidan om John Cages modernistiska konstnärskap.

Steve Reich växer med åren hos mig som lyssnare. Därför är han värd polarpriset då musiken växer sig starkare, bryter upp en norm över hur musiken skall relateras till den seriösa musikvärlden. Det är starka låtar som stör ordningens polispatruller. Den seriösa musiken får en annan riktning genom Steve Reich utveckling. Det är därför jag älskar hans kompositioner. Den vågar sticka ut och vara annorlunda helt enkelt.

Musik

Musikessä

Steve Reich i världens fokus

50 Cent — B.C. Before Curtis & T.I. — T.I. vs. T.I.P.

Akon — In My Ghetto

Aleksandr Skrjabin — Vers la flamme

Alf — Din gråtande clown

Bon Jovi — Lost Highway

Crowded House — Time of Earth

Dale Watson — From the Cradle to the Grave

Dark Tranquillity — Fiction (Miss Vampyria)

Dr. Indies musikmix IX

Evanescence — Justice

Freedom Call — Dimensions

Gary Glitter — Many Happy Returns: The Hits & Sweet — Hit Collection

Graham Parker — Don’t Tell Colombus

Happening, Alive and Nasty: The EMI Punk Singles Collection & Bad Religion — New Maps of Hell

Interpol — Our Love to Admire

Justice — Cross, Lifehouse — Who We Are & David Guetta — Pop Life

Korta musikrecensioner XXX

Marilyn Manson — Eat Me, Drink Me

Mauro Scocco — Ljudet av tiden som går & Per Gessle — En händig man

Mavis Staples — We’ll Never Turn Back & Carla Thomas — The Queen Alone

Mustasch — Latest Version of the Truth

Nouvelle Vague — Bande a part

Patti Smith — Twelve

Poison — Poisond & Velvet Revolver — Libertad

Ryan Adams — Easy Tiger

Lisa Rydberg & Gunnar Idenstam — Bach på svenska

Scariot — Momentum Shift

Smashing Pumpkins — Zeitgeist

Soundtrack för sommaren

Svensk Postpunk Klassiker

The Police — The Police, Tim Armstrong — A Poets Life, Social Distortion — Greatest Hits & No Fun at All — Touchdown

The Polyphonic Spree — The Fragile Army

This Perfect Day — Setting Things Straight 1987–2007

Tinariwen — Aman Iman: Water Is Life

Traveling Wilburys — The Traveling Wilburys Collection

W.A.S.P. — Dominator (Miss Vampyria)