Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Artikel

Nazismen

Det verkar komma fram en ny bild av Sverige under andra världskriget. De senaste åren var det populärt att se Sverige som omoralisk och allmänt undanfallande inför nazisthotet. Man tystade kritiker till stor del av korrupta nazistregimen. Men i och med att Jan Linder och Lennart Lundberg publicerade sin gemensamma bok Hitlers vasaller och Sverige (Göring, Himmler och Ribbentrop) CKM 2001 dyker det upp andra berättelser.

Särskilt historieprofessorn Kent Zetterberg angriper i ett förord en orättvis betraktelse av Sverige som fegt. Han menar att landet var omringat och lyckades föra en storartad överlevnadspolitik. Sverige blev hem åt både nordiska motståndsmän och judar. Naturligtvis finns det mindre trevliga sidor av Sverige, men Folke Bernadotte, Raul Wallenberg och en episod jag inte kände till om hur svenska industrimän, ingenjörer och under Sven Grafströms översyn hjälpte Polens motståndsrörelse. Två intressanta namn som massören Felix Kersten som gick via Himmler och hjälpte till att rädda undan människor från nazismens svarta död. Industrimannen Birger Dahlerus som utnyttjade Göring för att skapa fred. Dessa män har i historien nästan försvunnit. Eftersom boken är tre porträtt på tongivande massmördare så skulle man undra hur Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna som vill förneka sitt nynazistiska ursprung fortfarande kan existera som partier.

Bonniers förlag ger ut franske judiska författaren Jean-Francois Steiners bok Treblinka, revolt i ett utrotningsläger som är en psykologisk undran varför så många judar lät sig mördas utan större motstånd. En förklaring är att det var för ofattbart att judar eliminerades av den civiliserade Tyska kulturnationen. Men nazismen var en barbarisk massmördarideologi som förstörde tyska kulturarvet av poesi och konst. Boken försöker utreda ordet varför. Varför — varför som ekar i dödsgrottan. Boken kom ut första gången 1966. Ett litterärt dokumentärprosaverk av ypperlig klass. Dela ut den bland skolor och unga människor. Ett bra motgift.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #2 2003

Gäst-
skribenter

Bättre och bättre dag för dag (av Bill Persson)

Presentation av Bill Persson

Stefan Hammarén

Bokanmälning — Terrorism — Assassins to Zealots

Artiklar

Åsiktsregistrering

Nazismen

Kåserier

Bildens betydelse

Rebecca Wells

Böcker

Ett litet litterärt kåseri

Tidskrifter

Lockande tidskrifter

Musik

Kenny Rogers

Ladytron

Maurice Gibb från The Bee Gees död

Space Age Baby Jane

Stratovarius — Elements part I

Filmer

På TV

Michael Moore — The Awful Truth

Intervjuer

Intervju med Göran Hillman

Sport

Handbolls-VM 2003