Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Roman

Jonathan Franzen — Tillrättalägganden

Forum

Den stora amerikanska romanen längtar många efter att kunna skriva, men i USA finns det många sedan Faulkners dagar skriva episka berättelser. Jonathan Franzen och även Michael Chabon har skrivit stora böcker som berättar oerhört fascinerande om ett Amerika som man måste förstå och vistas för att inse landets komplexitet.

Franzens roman är den mest postmoderna bok som berättar om människor som försöker finna både struktur i sina liv och ändå uppfylla den amerikanska drömmen om framgång och likväl den ständiga jakten på materialistisk mätbar ekonomisk falsk lycka. Även familjelivets kärnpunkt hägrar, och många av USA:s såkallade konservativa drömmar knyts fast i bästa blandning av Hollywoods romantiska fantasier och realistiska bröllopets ständiga hunger. Allt om de nya problemen tar romanen upp — tillslut får jag mig till livs en karta över vårt frustrerande moderna livs stress och fåniga fåfänga som leder oss bort från livetes väsentligheter. Jag talar om KÄRLEK med de stora bokstäverna.

När jag skriver detta går Ultravox:s Vienna, Japans Visions of China från 1981 eller Associates magiska stunder, vilket tillhör 80-talets glansiga börsmäklardrömmar. Min stereo förknippar dåtidens tidevarv med en multikultidebatt som öser argumenten om invandringens dilemma. I USA rör sig huvudpersonerna som Enid och Alberts barn efter 50 års äktenskap. Ramen i berättelsen är själva julfirandet och hyllningen till familjelivets heliga fresk. Romanen är stundtals lysande polemik med omvärlden och satirisk till många delar. Läs en fullständig nästan sann bild om ett stundtals förvridet land.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #2 2003

Gäst-
skribenter

Bättre och bättre dag för dag (av Bill Persson)

Presentation av Bill Persson

Stefan Hammarén

Bokanmälning — Terrorism — Assassins to Zealots

Artiklar

Åsiktsregistrering

Nazismen

Kåserier

Bildens betydelse

Rebecca Wells

Böcker

Ett litet litterärt kåseri

Tidskrifter

Lockande tidskrifter

Musik

Kenny Rogers

Ladytron

Maurice Gibb från The Bee Gees död

Space Age Baby Jane

Stratovarius — Elements part I

Filmer

På TV

Michael Moore — The Awful Truth

Intervjuer

Intervju med Göran Hillman

Sport

Handbolls-VM 2003