Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Kåseri

Bättre och bättre dag för dag

Så länge jag kan minnas (och det är i och för sig inte så länge) har allt blivit sämre för varje år som går. Vi blir allt tjockare, narkotikabruket ökar, våldet blir bara värre och värre.

Även om del uppgifter säkert är riktiga så är det bara eländes elände vi får till buds. Alltihopa understöds med gedigen statistik; men med statistik kan man ju bevisa att jorden är fyrkantig.

Många av de prognoser som hopplöshetens apostlar försåg oss med har visat sig vara helt felaktiga. På sextiotalet fick vi höra att alla naturtillgångar skulle vara slut redan under nittiotalet. Det hade kanske inte spelat någon roll eftersom vi skulle ha kvävts av luftföroreningar redan ett årtionde innan, enligt samma dysterkvistar.

Felet de gör är att extrapolera statistiska tendenser, vilket aldrig går att göra. Alla trender möter alltid mottrender. Vi kan inte bli hur tjocka som helst, drogerna kommer inte omfatta alla och våldet kan inte öka i oändlighet.

Om dessa pessimister har rätt i sina extrapolerade kurvor så kommer vi alla inom ett par årtionde vara 150 kg tunga nerknarkade mördare. Det mest konstiga är att de inte kunnat förklara att i verkligheten blir vi allt friskare och lever allt längre?

För faktum är att världen aldrig varit bättre, även i u-länderna har det blivit bättre. Trots dagliga rapporteringar om krig och krigsrisker så har antalet krig minskat, och sedan flera år finns det inga krig mellan stater.

Aldrig tidigare har vi levt så länge, något som faktiskt börjar bli ett problem för välfärdsstaterna (kanske får vi se en EU-standard på max antal år en EU-medborgare får uppnå).

Även om vi dagligen får höra om svältkatastrofer i framförallt Afrika så är den tid vi lever i nu, den första i mänsklighetens historia där majoriteten inte svälter.

När jag var ung skulle världen gå under på grund av befolkningsexplosionen, nu är hotet att vi håller på att dö ut på grund av för låga födelsetal. Praktiskt taget över hela jorden, undantaget Afrika, har befolkningsexplosionen hejdats.

För tjugo år sedan var alla stater i Sydamerika diktaturer, idag är alla demokratier. Antalet demokratier växer för varje år och av de totalitära staterna har de största och grymmaste rasat samman.

Under allt för lång tid har dysterkvistarna fått råda och även om pessimisten alltid får rätt i slutändan, eller som det stod på pessimistens gravsten: ”Vad var det jag sa?”, så finns det all anledning att idag vara optimistisk. Sedan är det en annan sak att allting givetvis kan bli ännu bättre.

Bill Persson

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #2 2003

Gäst-
skribenter

Bättre och bättre dag för dag (av Bill Persson)

Presentation av Bill Persson

Stefan Hammarén

Bokanmälning — Terrorism — Assassins to Zealots

Artiklar

Åsiktsregistrering

Nazismen

Kåserier

Bildens betydelse

Rebecca Wells

Böcker

Ett litet litterärt kåseri

Tidskrifter

Lockande tidskrifter

Musik

Kenny Rogers

Ladytron

Maurice Gibb från The Bee Gees död

Space Age Baby Jane

Stratovarius — Elements part I

Filmer

På TV

Michael Moore — The Awful Truth

Intervjuer

Intervju med Göran Hillman

Sport

Handbolls-VM 2003