Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Biografi

Bengt Jangfeldt — Med livet som insats: Berättelsen om Vladimir Majakovskij och hans krets

W&W

Vladimir Majakovskij.Ryska futurismen skilde sig från italienska futurismen då den ryska var så rysk i sitt sätt att vara och tänka medan italienska framtiden blev till slut fascistisk, våldsförhärligande och krigisk i sitt hat till världen. Ryska hade kärleken i botten som fundament. Men dom delade liksom dadaismen/surrealismen tilltron på framtiden och dess paradistro. Men det var fantasin till makten. Majakovskij och den ryska tradition av modernism som gjorde uppror mot det förflutna och såg kommunismens kamp som sin egen kamp. Men däremot var hans stilideal helt annorlunda från politruker och byråkratin. För han själv beklagade sig själv stundtals över att han blivit funktionär i arbetarnas kamp för ett bättre liv.

Men det blev ett högt personligt liv för den poet som skrev mästerverk som Ett moln i byxor, För full hals, dramat Vägglusen, plus otaliga dikter som ingav mig känslan att livet är en betydelsefull kamp. Men det är även en kamp som innebär kärlek till livet. Kvinnan är livet som gör mitt liv liksom Majakovskijs liv fulländad på många plan.

Majakovskij var hjärtekrossare och poet ända in i sitt väsen.

Boken behandlar förutom revolutionens tidsepok med Lenin och Stalin i centrum även den centrala trio där Majakovskij, Lili och Osip Brik var Ryssland avantgardistiska hjärta.

Vladimir Majakovskij.Lili var gift med den dynamiska kritikern Osip och blev senare förälskad i Majakovskij. Dom blev det som pumpade ut kraften i Ryska konsten och litteraturen. Visserligen var det David Burjuk som upptäckte Majakovskijs poetiska sinnelag fastän det var Osip Brik som förlöste hans sinne och Lili som var hans musa. Det var kärleksdikterna till henne som speglades genom poesin han skrev fram till sin död 1930. Självmordet som chockade världens litterära scener liksom fick Stalins Sovjet att först ta avstånd för att senare göra honom till revolutionens kanoniserade förkämpe. Då dog en del av Majakovskijs själ då hans anarkistiska men ändå kamplyrik förlorade det som han levde för och istället byråkratiserade Sovjets stat hans poesi.

Bengt Jangfeldt har gjort en pionjärinsats av stor internationell status då det är en suverän bok som verkligen tar tag i problemet och beskriver Majakovskijs skiftande kärleksaffärer och de politiska striderna som fanns inom Sovjets alltmera repressiva kulturella världsbild som undertryckte ryska kulturen. Futurismen var emot känslan av museal betongbyggnad som konsten byggdes in i som försvar för kommunismens kulturpolitik. Futurismen däremot var för att släppa in ljus i konsten. Majakovskij var mannen som stretade mot dumheten och ville släppa in konsten i arbetarnas liv istället.

Majakovskij tog livet av sig till slut och med det dog den starkaste poeten i världshistorien.

Boris Pasternak menade att Majakovskij slösade bort sin talang på en stat som inte uppskattade genialisk poesi.

Musik

Arbogast — Too Proud to Stick to Winners

Bad Brains — Build a Nation

Dan Berglund — Såna som vi… & Lars Demian — Välkommen hit

Bonde do Rolê — With Lasers

Boz Scaggs — Runnin’ Blue

CocoRosie — The Adventures of Ghosthorse and Stillborn

The Detroit Cobras — Tied & True & Nick Lowe — At My Age

Editors — An End Has a Start, Tunng — Good Arrows, Richard Hawley — Lady’s Bridge, Joseph Ruarri — Tales of Grime & Grit, Unkle Bob — Sugar and Spite, The Enemy — We’ll Live & Die in These Towns & The Marzipan Man — Stories

Green Day — Transmissions

Ian Hunter — Shrunken Heads

Iron Savior — Megatropolis

Korn — Untitled & Nick Black — Hollow

Korta musikrecensioner XXXI

Mörbyligan — persona non grata?

Prince — Planet Earth

Soulsavers — It’s Not How Far You Fall, It’s the Way You Land & Specimen — Electric Ballroom

Taken by Trees — Open Field

The High Llamas — Can Cladders

The White Stripes — Icky Thump

Turbonegro — Retox

Wicked Little Dolls — Wicked Little Dolls