Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Bok

Cees Nooteboom — Paradiset förlorat

Översättning: Per Holmér

Bonniers

Cees Nooteboom.Det är en elegant roman som tar med oss konsten in vardagens äventyr. Särskilt som boken handlar om konstvetaren Alma från Sao Paulo blir våldtagen i en kåkstad. Den brutala händelsen leder henne tillsammans med sin väninna Almut till Australien och den mytologiska dröm som dom hade som barn kring kontinenten i fråga. Eftersom de båda är intresserade av konst fastän på olika sätt. Alma är besatt av änglar ur konsthistorien och hennes besvikelse på vad som sker i Australien fick henne att lämna mytologin för att åka till Österrike till en kurort. Hon omskolar sig till fysioterapeut. Där träffar hon den medelålders mjältsjuke litteraturkritikern Erik Zondag från Holland — dom möter varandra för andra gången i livet. Första gången var på ett ängelkonvent i Australiens huvudstad Perth.

Romanen verkar följa ett par linjer. Först den rena ramhandlingen kring resan till Australien och de två väninnornas äventyr i landets kultur och traditioner. Det finns också en viss litteraturpolitisk surmagad inre kritik mot holländska litteraturen. Det sker genom att Cees Nooteboom använder sig av sitt språkrör till litteraturkritiker. Det finns lite instoppad kulturkritik liksom en humanistisk bottenlära om människans förmåga att hela sin själ och tjänaare i kärlekens namn eller i konstens namn. Boken får då två tydliga linjer som passerar varandra utan att beröra vid romanens skönlitterära epicentrum. Tillslut är det återigen en bok som uppvisar en grandios mästare på det bildade som möter det triviala i livet. En stor liten roman att läsa igen.

Musik

Arbogast — Too Proud to Stick to Winners

Bad Brains — Build a Nation

Dan Berglund — Såna som vi… & Lars Demian — Välkommen hit

Bonde do Rolê — With Lasers

Boz Scaggs — Runnin’ Blue

CocoRosie — The Adventures of Ghosthorse and Stillborn

The Detroit Cobras — Tied & True & Nick Lowe — At My Age

Editors — An End Has a Start, Tunng — Good Arrows, Richard Hawley — Lady’s Bridge, Joseph Ruarri — Tales of Grime & Grit, Unkle Bob — Sugar and Spite, The Enemy — We’ll Live & Die in These Towns & The Marzipan Man — Stories

Green Day — Transmissions

Ian Hunter — Shrunken Heads

Iron Savior — Megatropolis

Korn — Untitled & Nick Black — Hollow

Korta musikrecensioner XXXI

Mörbyligan — persona non grata?

Prince — Planet Earth

Soulsavers — It’s Not How Far You Fall, It’s the Way You Land & Specimen — Electric Ballroom

Taken by Trees — Open Field

The High Llamas — Can Cladders

The White Stripes — Icky Thump

Turbonegro — Retox

Wicked Little Dolls — Wicked Little Dolls