Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Böcker

Staffan Malmberg — Aj människa

Norstedts

Martin Jonols — Okrossbar

Ordfront

Snabba böcker med modernt manligt språk som är en motsvarighet till de nya svenska kvinnliga författarna som ger oss sina egna versioner av livet i vår nutid. Martin Jonols roman om 70- och 80-talens Sverige då punken florerade och Jonatan — vår antihjälte i romanen, far omkring med sina polare och tar sig förbi livets vansinne på ett kvickt lärd språk där stan och vardagen är lika nära vansinnet i huvudpersonernas karaktärer. Stefan Malmbergs romanfigur Markus är lite lätt knäpp och går till sin psykolog för att få stöd men det händer mycket runtomkring hans liv. Lars-Gunnar Björklund från svenska spel dyker upp i hans liv, liksom Jarl Alfredius blir en vän som finns i hans liv varje dag klockan 21.00. Två människor i två romaner som det blixtrar om och det är två vansinnigt roliga romaner som orkar få till det mest befängda situationer som jag läst på länge. Det är två böcker som verkligen tar fart och ger mig två smått surrealistiska böcker som river upp realismen i böckernas tonfall.

Det är en drift med det mänskliga men samtidigt också ett sätt att fånga in psykologiska ögonblick i livet. Det som förändras är livet i romanerna som tar oss med till det dimmiga som får oss slöa till. Böckerna är totalt vridna och sköna pungsparkar åt världens slöaste kulturvärld. Båda böckerna är begåvade och hårdslående så att man ler lyckligt i sin grav. Läs för böveln böckerna.

Musik

Arbogast — Too Proud to Stick to Winners

Bad Brains — Build a Nation

Dan Berglund — Såna som vi… & Lars Demian — Välkommen hit

Bonde do Rolê — With Lasers

Boz Scaggs — Runnin’ Blue

CocoRosie — The Adventures of Ghosthorse and Stillborn

The Detroit Cobras — Tied & True & Nick Lowe — At My Age

Editors — An End Has a Start, Tunng — Good Arrows, Richard Hawley — Lady’s Bridge, Joseph Ruarri — Tales of Grime & Grit, Unkle Bob — Sugar and Spite, The Enemy — We’ll Live & Die in These Towns & The Marzipan Man — Stories

Green Day — Transmissions

Ian Hunter — Shrunken Heads

Iron Savior — Megatropolis

Korn — Untitled & Nick Black — Hollow

Korta musikrecensioner XXXI

Mörbyligan — persona non grata?

Prince — Planet Earth

Soulsavers — It’s Not How Far You Fall, It’s the Way You Land & Specimen — Electric Ballroom

Taken by Trees — Open Field

The High Llamas — Can Cladders

The White Stripes — Icky Thump

Turbonegro — Retox

Wicked Little Dolls — Wicked Little Dolls