Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Bok

Paul Torsday — Laxfiske i Jemen

Brombergs förlag 2007

En stark ironisk och rolig politisk satir om Englands samhälle och det taktiska spelet som man kan råka utför bland massmedia, myndigheter, utrikespolitiska villkor och annat som ett projekt att införa laxfiske i Jemen. En mäktig schejk som gör affärer i England har upptäckt att laxfiske kan få folk trots olika klasstillhörigheter att slukas in denna värld ordentligt. Englands myndigheter inom fiskeri och viltvård får i uppdrag att se över idén med att införa laxfiske. Regeringen stöder det hela men det blir till slut ett dramatiskt härligt komplicerad spel.

Men det finns mänskliga variabler som ställer det då terrorister inom al-Qaida vill stoppa det ogudaktiga laxfisket. Tidningar hemmavid kritiserar försöket och myndigheter drar sig ur och privata relationer påverkas ordentligt av projektets utgång. Boken blandar parlamentsförhör, e-post mellan inbladande, dagböcker och opublicerade självbiografier fångar in bokens hela essens när det handlingens elementära trådar. Det är en vansinnig rolig personlig bok som förenar fiskeintresse med social satir och allting slutar med ett elegant klimax som överraskar min läsning ordentligt. Paul Torsday har en härlig mix i sin bok som reser frågor om våra relationer i världen och till våra medmänniskor. Sällan har jag känt sådan läsglädje så att den där glimten man kan få i ögonvrån blixtrar till vid läsningen.

Ett vansinnigt projekt ger resultat som slår omkull både Jemen och Englands politiska världsbilder, det naiva idealistiska tas över av den förfärliga realpolitikens bistraste insikter. Romanen bygger upp en trovärdig berättelse och allting i boken blir levande och rörande på många plan. Det är så att jag vill kalla boken för en av årets verkliga kulturupplevlser.

Musik

Arbogast — Too Proud to Stick to Winners

Bad Brains — Build a Nation

Dan Berglund — Såna som vi… & Lars Demian — Välkommen hit

Bonde do Rolê — With Lasers

Boz Scaggs — Runnin’ Blue

CocoRosie — The Adventures of Ghosthorse and Stillborn

The Detroit Cobras — Tied & True & Nick Lowe — At My Age

Editors — An End Has a Start, Tunng — Good Arrows, Richard Hawley — Lady’s Bridge, Joseph Ruarri — Tales of Grime & Grit, Unkle Bob — Sugar and Spite, The Enemy — We’ll Live & Die in These Towns & The Marzipan Man — Stories

Green Day — Transmissions

Ian Hunter — Shrunken Heads

Iron Savior — Megatropolis

Korn — Untitled & Nick Black — Hollow

Korta musikrecensioner XXXI

Mörbyligan — persona non grata?

Prince — Planet Earth

Soulsavers — It’s Not How Far You Fall, It’s the Way You Land & Specimen — Electric Ballroom

Taken by Trees — Open Field

The High Llamas — Can Cladders

The White Stripes — Icky Thump

Turbonegro — Retox

Wicked Little Dolls — Wicked Little Dolls