Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Essä

Gustaf Fröding diktar för livet och kärleken

Gustaf Fröding.Det är enbart tre diktsamlingar som kom ut under 1890-talet som är Gustaf Frödings främsta verk genom svensk litteraturhistoria. Han använde sig av dialekter, stämningar och lokalhistoriska anknytningar som blandas med dåtidens bildning. Gustaf Fröding liksom de flesta intellektuella kunde verkligen sin bibliska, grekiska och romerska historia. Gustaf Fröding gav ut sina bästa diktsamlingar ganska snart efter varandra. Dom har ett galleri av personligheter och dom bygger upp Värmlands natur i stämningsbilder eller tar oss med till historiens vingslag. Samlingen Gitarr och dragharmonika från 1891 är hans debutsamling. Den har klassiska storbönderna Jan Ersa och Per Persa som ständigt ligger i luven på varandra och är bråkiga, avundsjuka och skadeglada. Dom delar ett liv i bitterhet. Det finns även den numera lysande och eviga valsen Det var dans bort i vägen. Den visa/dikt som bland annat Sven Ingvars gjorde en cover på under 60-talet och den dikten den lever i högsta grad i vårt folkmedvetande och lär så förbli.

Gitarr och dragharmonika förblir den mest svenska av alla diktsamlingar du kan läsa under ditt liv. Samlingen Stänk och flikar och ljuvliga Gralstänk är dom mest relevanta diktsamlingar som jag älskar att återkomma till. Det handlar om dikter som avbildar vår kärlek till naturen. Man finner bibliska, romerska/grekiska motiv få liv tillsammans med vår egen fornnordiska mytologi. Detta som sagt var allmängods för den tidens bildade medborgare. Idag är det inte självklart att nutida poesiläsaren har samma källor som poeten själv. Eftersom den utbildning eller bildning knappast är gångbar i dagens usla skolklimat. Där skall man bara lära sig nytta och funktionell kunskap. Det som förädlar och bygger upp människan skall man inte lära sig i dagens kapitalistiska konsumtionssamhälle. Det som var gångbart på Frödings tid är bortglömd idag.

Hans andra samling Nya dikter innehöll hyllningar till Värmland som landskap. Han skrev en långdikt som handlar just om Värmland natur och dess skönhet så som diktaren själv upplevde naturens renhet och dess naturliga skönhet.

Jag läser hans ungdomsdikter liksom de dikter han skrev fram till sin död 1910. Ungdomsdikterna är prövande och handlar om ungdomens kärlek och tilltro på livet. Hans ålderdomsdikt är mera av trötthet och försöken att finna harmoni från livets stridigheter han fått utkämpa gentemot konservativa kritiken i Wirséns akademiska Sverige.

Gustaf Fröding blev till slut en firad poet efter sin död och har nu fått en plats i Sveriges parnass bland folkkära poeter vid sidan om Bellman, Taube eller Strindberg.

Sådant tackar vi för.

Musik

Arbogast — Too Proud to Stick to Winners

Bad Brains — Build a Nation

Dan Berglund — Såna som vi… & Lars Demian — Välkommen hit

Bonde do Rolê — With Lasers

Boz Scaggs — Runnin’ Blue

CocoRosie — The Adventures of Ghosthorse and Stillborn

The Detroit Cobras — Tied & True & Nick Lowe — At My Age

Editors — An End Has a Start, Tunng — Good Arrows, Richard Hawley — Lady’s Bridge, Joseph Ruarri — Tales of Grime & Grit, Unkle Bob — Sugar and Spite, The Enemy — We’ll Live & Die in These Towns & The Marzipan Man — Stories

Green Day — Transmissions

Ian Hunter — Shrunken Heads

Iron Savior — Megatropolis

Korn — Untitled & Nick Black — Hollow

Korta musikrecensioner XXXI

Mörbyligan — persona non grata?

Prince — Planet Earth

Soulsavers — It’s Not How Far You Fall, It’s the Way You Land & Specimen — Electric Ballroom

Taken by Trees — Open Field

The High Llamas — Can Cladders

The White Stripes — Icky Thump

Turbonegro — Retox

Wicked Little Dolls — Wicked Little Dolls