Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Essä

Michel Tournier från franska litteraturens finrum

Michel Tournier.Franska litteraturens finaste vinmärke kan stavas Michel Tournier för att hans bästa romaner från 70-talet läser jag återigen med övertygelsen att det är alldeles nyttigt och fantastiskt att få läsa. Hans romaner är vackra och framförallt lärda men lättlästa ändå för att dom är inte krystade på något sätt. Underbara C. G. Bjurström (legendarisk svensk översättare av fransk litteratur) översatte hans mest storartade romaner. Det är en man som vågade ta del av den nya romanen som oftast kom från franska litteraturens bästa, främsta författare som skrev stora romaner som satte färg och fyr på världen. Jag läser gärna Michel Tourniers romaner därför att dessa har en känsla av att dom skall berätta något viktigt, relevant om livets bräcklighet. Det är böcker som kan ta oss med in i dimensioner där vi forskar kring våra mänskliga relationer. Michel Tournier kan göra så mycket mera än så med sina böcker, han skriver mytologiska sagor för vuxna människor som vill ha mera än text att läsa.

Michel Tournier är författaren som plockar in ämnen rumsterar om dom och får sina böcker att brinna och förblir levande romaner som man verkligen känner växa i styrka.

Han ger mig som läsare bilder av olika tidsepoker och händelseförlopp. Han beaktar människan, betraktar och serverar så mycket av våra mänskliga egenskaper att jag förtrollas av böckerna. Michel Tournier Är en briljant författare vars böcker alltid bör läsas och läsas igen. Jag upplevde återupptäckte hans böcker igen.

Böcker av Michel Tournier jag läst
Meteorerna 1977
Älvakungen 1971
Kärleksmåltiden 1991
Den röda dvärgen och andra berättelser 1980
Gulddroppen 1987

Musik

Arbogast — Too Proud to Stick to Winners

Bad Brains — Build a Nation

Dan Berglund — Såna som vi… & Lars Demian — Välkommen hit

Bonde do Rolê — With Lasers

Boz Scaggs — Runnin’ Blue

CocoRosie — The Adventures of Ghosthorse and Stillborn

The Detroit Cobras — Tied & True & Nick Lowe — At My Age

Editors — An End Has a Start, Tunng — Good Arrows, Richard Hawley — Lady’s Bridge, Joseph Ruarri — Tales of Grime & Grit, Unkle Bob — Sugar and Spite, The Enemy — We’ll Live & Die in These Towns & The Marzipan Man — Stories

Green Day — Transmissions

Ian Hunter — Shrunken Heads

Iron Savior — Megatropolis

Korn — Untitled & Nick Black — Hollow

Korta musikrecensioner XXXI

Mörbyligan — persona non grata?

Prince — Planet Earth

Soulsavers — It’s Not How Far You Fall, It’s the Way You Land & Specimen — Electric Ballroom

Taken by Trees — Open Field

The High Llamas — Can Cladders

The White Stripes — Icky Thump

Turbonegro — Retox

Wicked Little Dolls — Wicked Little Dolls