Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Artikel

Vill vi ha kvar vår yttrandefrihet?

HEF (Human-Etiska Föreningen) medverkade i årets Pride-parad under parollen: ”Islamist-stater: Sluta mörda homosexuella!” Några av oss som var med i det gänget delade också ut flygblad till publiken. Mer än 5.000 flygblad delade vi ut. De tog slut innan vi kom fram till Slussen.

På Hornsgatan blev det ett tag en stor lucka mellan oss och de som gick före oss. Då märktes det tydligt hur många det var som hejaropade och gjorde tummarna upp. Vår allvarhets-avvikelse gick alltså hem hos många.

Ämnet är också allvarligt. Det handlar inte om en homofob som pratar lite hatiskt strunt, som i fallet pastor Gren. Det handlar om bödlar, pöbelhopar och stater som mördar människor. HEF tog upp dessa saker i det medvetna syftet att göra priden mer politiserad, och det märktes att publiken var redo för det.

Vill man läsa flygbladstexten så scrollar man ner till datumet 2007-07-21 här:

HEF , Human-Etiska Föreningen — Nyheter

Vill man läsa om hur uppskattad HEF:s närvaro i priden blev, så scrollar man uppåt igen, till datumet 2007-08-05.

Vill man se en hel bildkavalkad, med kommentarer, så tar man en titt här:

Tubsnackarna :: View Topic — Bilder från priden

Men det är inte bara HEF som demonstrerar mot islamismen på Stockholms gator. Det finns det nu allt flera organisationer som gör, men detta förtigs av media. Och så har det varit i flera år nu.

Ni minns nog alla när Pastor Runar fick en fatwa mot sig, för att han kallade en viss profet för pedofil, i en predikan som han höll i Filadefiakyrkan. Då fick vi se, i tv och i tidningarna en hoper arga muslimer som demonstrerade utanför denna kyrka, och som krävde en ursäkt av nämnda pastor.

Men, hur många av oss minns att det samtidigt fanns ett gäng demonstranter där i närheten, varav flera iranier och irakier, som demonstrerade för yttrandefrihet och mot fatwan? Troligen är det inte så många som minns det, därför att de flesta aldrig noterade det. Det beror i sin tur på att tv struntade i att filma de demonstranterna, samt på att få tidningar nämnde dem i någon liten notis.

Nu har samma sak inträffat igen. Den 8 augusti demonstrerade en grupp aktivister i Gamla Stan mot det islamistiska våldet i Iran. TV ignorerade det. Detsamma gjorde de flesta tidningarna, fast det fanns journalister i närheten. För vid samma tillfälle dök en liten teatergrupp upp, som heter Blixtvisit. Den gruppen består av fem personer, och de blev avbildade och omskrivna i alla stora tidningar som täcker in Stockholmsbegivenheter. En av de tidningarna var SvD, som publicerade en helsida om teatergruppen på bästa nyhetsplats, sidan 5, den 9 augusti. Och då råkade den anti-islamistiska demonstrationen bli omnämnd, på en pytteliten hörna:

”Det är så mycket som konkurrerar om uppmärksamheten en vardag i trakten kring Mynttorget. ’Stoppa avrättningarna i Iran’, skanderar en grupp demonstranter som intagit platsen nära Slottet med banderoll och flygblad. — Tala om krock! I gaturummet kan vad som helst hända, det går inte att planera, säger koreografen Marie Fahlin…”

Så, av en ren slump, råkade de anti-islamistiska demonstranterna ändå bli omnämnda i SvD. Inte för att deras budskap var viktigt, utan för att de störde en liten teatergrupp.

Vad skulle du helst vilja fotografera och skriva om i SvD, om du fick bestämma? Vad tycker du är viktigast att fokusera på? Några människors motstånd mot politiska mord, eller fem dansande silverklädda personer?

Jag vet vad jag tycker är viktigast, och jag kan därför bara beklaga att journalister, skribenter och redaktörer väljer och vrakar så som de gör åt oss, då de väljer vad de vill informera oss om. Då de väljer vad som skall finnas för dig och mig att få läsa. Då de väljer vad som får komma till vår vetskap.

Men, här på nätet är det inte de professionella kultur-”arbetarna” som bestämmer allting. De rår t.ex. inte över vad som publiceras här i Blaskan, eller i Tubsnackarna, eller på HEF:s webbsida.

HEF inbjuder därför människor på nätet, i flera olika fora, att komma med synpunkter på de förslag vi tar fram till flygbladstexter. Och vi skall dela ut flygblad på stan i flera omgångar, likasåväl som i ett antal hushålls brevlådor.

Här nedanför återger jag ett textförslag som vi diskuterar att dela ut i Stockholm i augusti och/eller i september. Har det något för sig?

De som har synpunkter kan framföra dem i Tubsnackarna:

Tubsnackarna :: View Topic — Vill vi ha kvar vår yttrandefrihet?

Eller via mejl till HEF: styrelsen@hef.nu

Texten följer här nedanför.

Mvh

Filip


Vill vi ha kvar vår yttrandefrihet?

Marxism och nazism är inte de enda ideologierna som är farliga. Religiös fundamentalism utgör också ett hot mot mänskligt liv, lycka och hälsa. Fast man kunde tro att religiös fundamentalism som politisk kraft tillhör det förflutna. Men inom kristendomen finns det farliga sekter och islamismen stryper människors frihet i de länder där imamer och ayatollor styr politiken.

I Iran hängs homosexuella offentligt. I Nigeria och i Pakistan stenas påstått otrogna kvinnor till döds. Det förekommer också att otrogna män stenas, men straffet drabbar mest kvinnor, bl.a. för att kvinnor inte anses vara trovärdiga som vittnen om de överhuvudtaget får lov att vittna. Det förekommer till och med att manliga pöbelhopar gängvåldtar och mördar en kvinna, som straff mot henne för att hon redan har blivit våldtagen.

I SaudiArabien är det förbjudet för kvinnor att köra bil. I Somalia skärs småflickors könsorgan sönder. I islamist-stater förbjuds västerländsk musik och när sharialagarna råder händer det att hela familjer bestraffas om det finns en grammofonspelare eller en radio i deras hushåll.

Även i Sverige har det islamistiska förtrycket brett ut sig. I detta nordiska land lever nu många kvinnor som har fått sina könsorgan sönderskurna. Ja, detta hemska brott drabbar även infödda svenskor. Dessutom hotas allt flera svenska kvinnor med att bli prestigemördade av sina egna släktningar om de inte följer religiösa direktiv.

Svenska opinionsbildare är skrämda. Rädslan råder nu bland journalister, författare, politiker och konstnärer för att säga eller göra något som kan resultera i en fatwa mot dem. Ja, det finns även präster som är rädda för islamisternas hot.

Vart är vi på väg? Vart är hela vår värld på väg? Och hur bör vi själva reagera och agera?

Skall vi i missriktad tolerans, eller feg undfallenhet, knäfalla för dem som vill påtvinga varje kvinnokropp en burka?

Skall vi blunda för att religiösa gängvåldtäkter förekommer i Sverige?

Skall vi låta bli att bestraffa personer bosatta i Sverige som organiserar könsstympningar?

Angår det oss att det finns gallerier i Sverige som inte vågar ställa ut skulpturer och tavlor som kan reta muslimer?

Angår det oss att det finns tidningar i Sverige som inte vågar publicera skämtteckningar som kan reta imamer?

Spelar det någon roll för dig eller mig om vi successivt förlorar vår egen yttrandefrihet?

Gör vi rätt i att strunta i att kritisera dem som inte tål kritik? Eller bör vi öppna våra egna munnar och kräva att även islam måste tåla kritik?

Vill vi behålla vår yttrandefrihet?

Kan vi i längden behålla den, om vi inte redan nu använder oss av den för att försvara den?

WWW.HEF.NU


Musik

Arbogast — Too Proud to Stick to Winners

Bad Brains — Build a Nation

Dan Berglund — Såna som vi… & Lars Demian — Välkommen hit

Bonde do Rolê — With Lasers

Boz Scaggs — Runnin’ Blue

CocoRosie — The Adventures of Ghosthorse and Stillborn

The Detroit Cobras — Tied & True & Nick Lowe — At My Age

Editors — An End Has a Start, Tunng — Good Arrows, Richard Hawley — Lady’s Bridge, Joseph Ruarri — Tales of Grime & Grit, Unkle Bob — Sugar and Spite, The Enemy — We’ll Live & Die in These Towns & The Marzipan Man — Stories

Green Day — Transmissions

Ian Hunter — Shrunken Heads

Iron Savior — Megatropolis

Korn — Untitled & Nick Black — Hollow

Korta musikrecensioner XXXI

Mörbyligan — persona non grata?

Prince — Planet Earth

Soulsavers — It’s Not How Far You Fall, It’s the Way You Land & Specimen — Electric Ballroom

Taken by Trees — Open Field

The High Llamas — Can Cladders

The White Stripes — Icky Thump

Turbonegro — Retox

Wicked Little Dolls — Wicked Little Dolls