Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Skräck på DVD II

The Hills Have Eyes

Regi: Alexandre Aja

Unrated version 5 @@@@@

The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning

Regi: Jonathan Liebesman

4 @@@@

Stay Alive

Regi: William Brent Bell

3 @@@

Silent Scream

Regi: Matt Cantu/Lance Kawas

1 @

Så har Dr. Indie fått sitt lystmäte av nya amerikanska skräckfilmer som producerads de två senaste åren och det var två mästerverk och några av den mindre sorten.

Texas Chainsaw Massacre: The Beginning.Två legendariska skräckfilmmästare som Tobe Hopper och Wes Craven har fått sina filmer i nyinspelningar. Den numera legendariska Motorsågsmassakern har fått två nyinspelningar medan den ena var rejält usel så är denna nya film som skall ta med oss till familjen Hewitts början av sin massmördarbana. Vi får följa hur Leatherface blev den han är och hur bisarr hans uppväxt blev. Men filmen säger ändå en hel del om amerikanska landsbygden då hela samhällen dör ut då lokala fabriker läggs ned och samhällsvillkoren slår då hårt mot människan. Vissa vill inte flytta utan lever kvar i samhället. Man kan säga att det handlar om galenskapen i amerikanska världen. Men det är en skicklig film som skapar en ruggig bisarr känsla av ren mordisk galenskap och något skrämmande i den amerikanska synen på landet. Det vidsträckta landskapet och alla dessa myter som finns i amerikanska traditionen. Även i den mästerliga nyinspelningen av Wes Cravens The Hills Have Eyes som också plockar in kritiken mot amerikanska myndigheterna som utövade atombombsexplosioner i öknen på New Mexicos vidder. Genetiska bieffekter på människor som vägrade flytta sig från sina små samhällen. Dom valde att bo i grottor. Men deras efterlevande blev förvridna till kannibalistiska mördare. En förbipasserande stackars familj blir groteskt angripna och det blir en splatterfilm bortom det vanliga. Men även dom drabbade kan slå tillbaka. Det är en gudomlig skräckfilm som du kommer att älska. Rå, blodig och smart på samma gång.

Stay Alive.Dessa två filmer som jag nände ovanför i texten avskiljer sig från dussinfilmerna som Stay Alive och urusla filmen Silent Scream.

Silent Scream.Då talar vi om standarfilmer där vi känner igen spelet från dom sedvanliga registren av halvnakna snygga brudar och skrikande mördare som alltid verkar tåla det mesta. Tröttsamma filmer utan riktig känsla för finess eller fantasi för filmmediet som sådant.. Silent Scream är sådan film som är väldigt förutsägbar, dessutom så genomusel en film kan vara och uslare blir det med dessa oerhörda dåliga skådespelare som varken kan eller förmår agera som man skall på film. Det enda roliga med filmen var dessa supersnygga tjejer som klär av sig vilket säger det mesta om filmens kvalitet. Resten är rent trams. Stay Alive är filmen för spelfilmsgenerationen och är relativt häftig men lite för klichéfyll måhända. Filmen duger att se som simpel underhållning.

Men jag avslutar nu själva filmgenomgången för att beskåda flera skräckfilmer för att rapportera till Blaskan.

Musik

Arbogast — Too Proud to Stick to Winners

Bad Brains — Build a Nation

Dan Berglund — Såna som vi… & Lars Demian — Välkommen hit

Bonde do Rolê — With Lasers

Boz Scaggs — Runnin’ Blue

CocoRosie — The Adventures of Ghosthorse and Stillborn

The Detroit Cobras — Tied & True & Nick Lowe — At My Age

Editors — An End Has a Start, Tunng — Good Arrows, Richard Hawley — Lady’s Bridge, Joseph Ruarri — Tales of Grime & Grit, Unkle Bob — Sugar and Spite, The Enemy — We’ll Live & Die in These Towns & The Marzipan Man — Stories

Green Day — Transmissions

Ian Hunter — Shrunken Heads

Iron Savior — Megatropolis

Korn — Untitled & Nick Black — Hollow

Korta musikrecensioner XXXI

Mörbyligan — persona non grata?

Prince — Planet Earth

Soulsavers — It’s Not How Far You Fall, It’s the Way You Land & Specimen — Electric Ballroom

Taken by Trees — Open Field

The High Llamas — Can Cladders

The White Stripes — Icky Thump

Turbonegro — Retox

Wicked Little Dolls — Wicked Little Dolls