Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

In memoriam XLIII

Poetiska filmberättaren Michelangelo Antonioni är död vid 95 års ålder

Michelangelo Antonioni.För oss på Blaskan betyder det mycket när Michelangelo Antonioni avlider i skuggan av den väldige Ingmar Bergmans skugga. För mig dör det gamla Europas sista giganter bort. Sisca, Fellini, Rossellini, Visconti är borta för evigt men inte filmmässigt. Men det fanns poesi och kärlek i hans filmer. Jag älskar filmerna Feber, Natten och Äventyret med undersköna Monica Vitti i huvudrollen i alla tre filmerna. Hans moderna skildringar i engelska Blow Up och USA-filmen Zabrinske Point tillhör klassikerna liksom underjordisk vackra filmen Den röda öknen. De är filmerna som jag förälskade mig i för flera år sedan och som vi på Blaskan sätter in på vår lista över stora filmer. Michelangelo Antonioni är en sannhjälte som borde få större utrymme än vad han fick i pressen då nyheten om hans död nådde oss på redaktionen. Mr. Snaggus föll för Yrke: Reporter med Jack Nicholson och Maria Schneider, inte minst för den fantastiska scenen med den långa kameraåkningen/zoomningen.

Lee Hazlewood 1929–2007

Lee Hazlewood.Han var Sverigevännen som hade en svensktoppshit med Vem kan segla för utan vind med Nina Lizell och skrev mästerverket These Boots Are Made for Walking till Nancy Sinatra. Lee Hazlewood fick även låtar att svänga då Frank Sinatra eller Dean Martin tog hand om hans Las Vegasflörtar. Det var även Lee Hazlewood som skapade bandet The International Submarine Band som hade en ung genialisk Gram Parson vilket kom senare att sjunga i The Byrds.

Lee Hazlewood bodde även i Sverige under en lång tid och gjorde tv-framträdanden och skivor då han trivdes i Sverige. Men det var som lättsam elegant låtskrivare och sångare han gjorde succé under flera decennier och hans sånger har fått alltifrån Lambchop, Sonic Youth och andra artister att börja tala om Lee Hazlewood. Jag vet vilken stor artist Lee Hazlewood var och vi på Blaskan hyllar han mer än gärna.

P.S. Han skrev även sånger åt Duane Eddy under en tid på 60-talet.

Vila i frid du store son av pop hälsar redaktionen genom Dr. Indie!

Poeten, akademiledamoten Lars Forssell är död 1928–2007

Lars Forssell.Han skrev schlagertexter plus gjorde han en hel krogshow åt Lill-Babs och filmmanuskript som visserligen var bara en del av hans skapande. Det viktigaste var hans mångfaldiga diktsamlingar och böcker som är hans arv till oss övriga. Lars Forssell vägrade att vara finkulturell utan såg sig som den eviga clownen i detta fall så var det Charlie Chaplin som han hade som klar inspiratör. Men han gav sitt väsen åt det som var tomrummet mellan populärkultur och finkulturen som han ägnade sig åt i svenska akademin. Lars Forsell ingick i en grupp unga män som föddes i början på 30-talet eller födda under slutet av 20-talet som skapade en del av vårt kultur/nöjesliv. Vi hade Hasse & Tage, Hans Furuhagen, Yngve Gamblin, Beppe Wolgers, Sven Moltas Ericksson, Pär Rådström, Per Wästberg med flera som tillhörde en generation som förändrade svensk underhållningsvärlden med att införa intellektuell känsla i det. Lars Forssell var utan tvekan poeten som kunde vara del i aktiv svensk kulturliv genom diverse artiklar, översättningar och annat som kunde förvärva oss godbitar. Med Lars Forssell förlorar vi återigen en stor man inom svensk kultur.

R.I.P önskar Dr. Indie!

Musik

Arbogast — Too Proud to Stick to Winners

Bad Brains — Build a Nation

Dan Berglund — Såna som vi… & Lars Demian — Välkommen hit

Bonde do Rolê — With Lasers

Boz Scaggs — Runnin’ Blue

CocoRosie — The Adventures of Ghosthorse and Stillborn

The Detroit Cobras — Tied & True & Nick Lowe — At My Age

Editors — An End Has a Start, Tunng — Good Arrows, Richard Hawley — Lady’s Bridge, Joseph Ruarri — Tales of Grime & Grit, Unkle Bob — Sugar and Spite, The Enemy — We’ll Live & Die in These Towns & The Marzipan Man — Stories

Green Day — Transmissions

Ian Hunter — Shrunken Heads

Iron Savior — Megatropolis

Korn — Untitled & Nick Black — Hollow

Korta musikrecensioner XXXI

Mörbyligan — persona non grata?

Prince — Planet Earth

Soulsavers — It’s Not How Far You Fall, It’s the Way You Land & Specimen — Electric Ballroom

Taken by Trees — Open Field

The High Llamas — Can Cladders

The White Stripes — Icky Thump

Turbonegro — Retox

Wicked Little Dolls — Wicked Little Dolls