Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

In memoriam

Ingmar Bergman är död vid 89 års ålder

Ingmar Bergman.Jag har reviderat om min syn och upplevelse på Ingmar Bergmans filmer om och om igen. Jag älskade hans filmer under flera år men så tröttnade jag på hans eviga malande om människans ödesdrama där våra livsvillkor ställs frågande under Bergmans lupp. Hans filmer blev filosofiska mänskliga spel där död och liv fick en central gestaltning i filmerna. Ingmar Bergman såg till att ifrågasätta sitt eget liv om och om igen i flera filmer. Men även i böcker och teaterproduktioner finns det hela tiden Bergmans egna perspektiv på hur hans förflutna var. Hans liv verkade alltid gå ut på en melodramatisk personlig uppgörelse med hans gamla minnen och ögonblick som var sårbara. På något sätt lade hans vackra men alltför mörka negativa synsätt på människan som en mörk våt filt över svensk filmproduktion samtidigt som han också byggde upp svensk films världsrykte. Bo Widerberg, Jan Troell, Lars Molin, Vilgot Sjöman med flera regissörer fick draghjälp av Bergman. Så vi har hans skicklighet, kunnande och erfarenheter som man inte får glömma bort i första taget, för det var det som gav svenska filmen den nimbus av storhet vi fick i världen. För det är ett faktum att svensk film blev en relevant del i filmvärldens kulturella status och historia. Jag tyckte att det kom en ny generation svenska filmer som under 2000-talet bröt mot Ingmar Bergmans filmestetik genom att våga bryta mot normer men snart bröt den svenska filmen ihop och den blev snabbt trista komedier i den lättviktiga genren. Så nu har jag inga direkta hänvisningar till den nya svenska filmens speciella känsla av en ny sommar med starka svenska filmer.

Ingmar Bergman kanske stoppar upp svensk film på ett sätt, men kanske också influerar andra svenska filmskapare till att börja göra nyskapande film, vem vet.

Men i vilket fall som helst har en av världens största regissör gått bort och med det en del av svenska, europeiska och världens filmkonst förlorat en av allra största.

Vila i frid Ingmar Bergman.

Musik

Arbogast — Too Proud to Stick to Winners

Bad Brains — Build a Nation

Dan Berglund — Såna som vi… & Lars Demian — Välkommen hit

Bonde do Rolê — With Lasers

Boz Scaggs — Runnin’ Blue

CocoRosie — The Adventures of Ghosthorse and Stillborn

The Detroit Cobras — Tied & True & Nick Lowe — At My Age

Editors — An End Has a Start, Tunng — Good Arrows, Richard Hawley — Lady’s Bridge, Joseph Ruarri — Tales of Grime & Grit, Unkle Bob — Sugar and Spite, The Enemy — We’ll Live & Die in These Towns & The Marzipan Man — Stories

Green Day — Transmissions

Ian Hunter — Shrunken Heads

Iron Savior — Megatropolis

Korn — Untitled & Nick Black — Hollow

Korta musikrecensioner XXXI

Mörbyligan — persona non grata?

Prince — Planet Earth

Soulsavers — It’s Not How Far You Fall, It’s the Way You Land & Specimen — Electric Ballroom

Taken by Trees — Open Field

The High Llamas — Can Cladders

The White Stripes — Icky Thump

Turbonegro — Retox

Wicked Little Dolls — Wicked Little Dolls