Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Kultur

Albert Engström-priset till Hasse Alfredsson

Hasse Alfredsson & Kjell Pihlgren.Varje år delas det ut ett pris i Albert Engströms namn och det skall vara personer som verkar i hans anda. Det handlar om ett pris i humanismens namn som Albert Engströmssällskapet delar ut till välförtjänt namn. Albert Engström är smålänningen som flyttade ut till Roslagen under slutet av 1800-talet. Han var vän med hela gardet av prominenta kulturpersonligheter. Alltifrån Anders Zorn, Verner Von Heidenstam, Strindberg, Carl Larsson gästade hans hem uti vid Grisslehamn.

Nu befann sig undertecknad Dr. Indie vid prisutdelningen när årets pristagare fick Albert Engströmpriset. Den består av diplom och en kopia av Albert Engströms eget original av den välbekanta figuren Kolingen. Mannen med den stora näsan som oftast förekom i Albert Engströms satirtidskrift Strix. Nu var det verkligen en av Blaskans största hjältar som fick 2007 års pris: Hasse Alfredsson som förtjänade detta pris i högsta grad.

Strix.Det var Albert Engströmssällskapets ordförande Kjell Pihlgren som delade ut med en rolig väl motiverad anförande varför Hasse Alfredsson skulle ha priset.

Här har du reglerna för hur det skall vara för att priset skall kunna delas ut

Albert Engström-priset till enskild person eller sammanslutning som uppfyller ett eller flera av följande kriterier:

  • att aktivt och i hög grad ha medverkat till att Albert Engströms verk hålls levande
  • att aktivt ha medverkat till att kunskapen om och/eller intresset för Albert och hans verk spridits
  • att i sin produktion (motsv) verka/ ha verkat i Alberts anda — antingen i bild, text, ton etc eller genom att sprida glädje, genom att gissla girighet, högfärd, dumhet, skenhelighet eller på annat sätt verka för en moral i Engströmsk anda.

Priset utgörs av ett konsthantverk av Bo-Kenneth "Knutte" Knutsson och föreställer "Kolingen i blomsterhagen".

Priset utdelas 1 gång per år under förutsättning att styrelsen anser att värdig mottagare finns och att Sällskapets ekonomi tillåter.

Varje medlem i Albert Engströmsällskapet har rätt av föreslå pristagare. Nominering skall inges till styrelsen senast 3 månader före planerad utdelning, och skall vara åtföljd av skriftlig motivering.

Priset utdelas på tid och plats som styrelsen bestämmer.

Priset utdelas normalt inte till person som är anställd i Sällskapet eller som har styrelseuppdrag eller liknande funktion i detsamma. Priset kan dock i undantagsfall — och efter det att vederbörande avslutat sin anställning/ motsvarande — utdelas till sådan person, som inte enbart på ett fullödigt sätt fullgjort sitt uppdrag, utan dessutom på annat sätt uppfyllt ett eller flera av ovannämnda kriterier.

Priset skall kallas Albert Engström-priset.

Styrelsen fastställer tid och plats för utdelning av priset.

Detta är hämtat direkt ur Albert Engströmsällskapets stadgar.

Själv blev jag glad över att superhjälten Hasse Alfredsson fick priset och med knäsvaga nerver närmade jag mig husguden och fick hälsa och tog ett fotografi av Hasse sittandes på en parkbänk. Det var stort och kändes nästan för mäktigt på något fånigt sätt. Det är en livsgärning som nu premieras och vi på Blaskan är stolta vid att Hasse fick priset.

Man bör tillägga att Albert Engströms legendariska ateljé fyllde 100 år och den ligger centralt belägen nära Östersjön/Ålandshav. Man går genom en liten skogsstig så är man där. Den ser nästan ensam isolerad ut där den ligger på klipphälar. Men den är liten och fin att beskåda. Det var dagens sista titt innan jag for därifrån med sällskap.

Det var en fin solig sommardag i juli där jag fick äran att se hur Hasse Alfredsson fick sin belöning. Nu när Povel är borta så är vi glada över att Hasse finns kvar. En levande folkkär legend.

Blaskanredaktionen hyllar mannen som gav oss ironin, satiren och humorn i behåll. Vi ödmjukt knäböjer inför hans namn.

Dr. Indie utslängd någonstans i Roslagen!

Musik

Arbogast — Too Proud to Stick to Winners

Bad Brains — Build a Nation

Dan Berglund — Såna som vi… & Lars Demian — Välkommen hit

Bonde do Rolê — With Lasers

Boz Scaggs — Runnin’ Blue

CocoRosie — The Adventures of Ghosthorse and Stillborn

The Detroit Cobras — Tied & True & Nick Lowe — At My Age

Editors — An End Has a Start, Tunng — Good Arrows, Richard Hawley — Lady’s Bridge, Joseph Ruarri — Tales of Grime & Grit, Unkle Bob — Sugar and Spite, The Enemy — We’ll Live & Die in These Towns & The Marzipan Man — Stories

Green Day — Transmissions

Ian Hunter — Shrunken Heads

Iron Savior — Megatropolis

Korn — Untitled & Nick Black — Hollow

Korta musikrecensioner XXXI

Mörbyligan — persona non grata?

Prince — Planet Earth

Soulsavers — It’s Not How Far You Fall, It’s the Way You Land & Specimen — Electric Ballroom

Taken by Trees — Open Field

The High Llamas — Can Cladders

The White Stripes — Icky Thump

Turbonegro — Retox

Wicked Little Dolls — Wicked Little Dolls