Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Intervju

Lars Demian

Dr Indies mailintervju med Lars Demian angående hans nya skiva.


Fråga
Nu släpper du ett nytt album som penetrerar dagens Sverige genom en rad med texter om vad sker i vår omvärld. Är du mera medveten i dina texter än vad du varit förut, mera politisk?
Svar
Jag har nog varit rätt politisk medveten från början. Om man lyssnar på debutplattan Pank så finns där en del grejor som är fett politiska och tyvärr helt aktuella efter nästan 20 år.
Fråga
Du har varit med i cabaret och släppt skivor under en rad med år. Har du mognad som artist och ser världen annorlunda nu sedan du debuterade med skivan Pank för 17 år sedan?
Svar
Förhoppningsvis har jag mognat och utvecklats som artist, efter närmare 1000 spelningar får man ju en viss erfarenhet. Jag upplever att världen ser annorlunda ut idag än för 17 år sen även om man kunde se tendenser till dagens samhälle redan då. En mindre humanistiskt människosyn och en fokusering vid yta, konsumtion och egoism.
Fråga
Din skivkarriär har varit brokig. En gammal syntpopsingel på hederliga Stranded Records och lite industrirockkänsla på ett album och nu på nya satirisk vispop. Hur arbetar du och håller ihop alla idéer och strandhugg som dyker upp i skallen?
Svar
Jag är en otålig och ganska rastlös människa som vil prova nya ideer hela tiden. Har svårt att göra samma musik igen och igen. Däremot tror jag att textskrivandet följer en ganska klar linje. Jag skulle inte ha mage att gå upp på en scen och ställa mej och sjunga texter som inte betyder nåt.
Fråga
Efter så många år i branschen och du har upplevt ett Sverige omförvandlas från välfärdstat till en ny mera marknadsliberal mental kartbild. Hur har det påverkat/influerat dina texter och skivor genom åren?
Svar
Eftersom jag är emot denna utveckling som jag inser är en tillbakagång till politiska ideer som stammar från 1700 talet. Har det gett näring åt min ilska och vrede och har gjort att jag fortfarande är engagerad att skriva politiska sånger. Hade vi levt i ett paradisiskt utopia så hade jag nog inte hållit på med det jag gör.
Fråga
Till sist: Vad är du mest nöjd med på din nya kommande skiva?
Svar
Soundet och texterna.

Tack för svaren Lars och Blaskan önskar dig lycka till med den fortsatta karriären.

Musik

Intervju

Dan Berglund

Lars Demian

Arbogast — Too Proud to Stick to Winners

Bad Brains — Build a Nation

Dan Berglund — Såna som vi… & Lars Demian — Välkommen hit

Bonde do Rolê — With Lasers

Boz Scaggs — Runnin’ Blue

CocoRosie — The Adventures of Ghosthorse and Stillborn

The Detroit Cobras — Tied & True & Nick Lowe — At My Age

Editors — An End Has a Start, Tunng — Good Arrows, Richard Hawley — Lady’s Bridge, Joseph Ruarri — Tales of Grime & Grit, Unkle Bob — Sugar and Spite, The Enemy — We’ll Live & Die in These Towns & The Marzipan Man — Stories

Green Day — Transmissions

Ian Hunter — Shrunken Heads

Iron Savior — Megatropolis

Korn — Untitled & Nick Black — Hollow

Korta musikrecensioner XXXI

Mörbyligan — persona non grata?

Prince — Planet Earth

Soulsavers — It’s Not How Far You Fall, It’s the Way You Land & Specimen — Electric Ballroom

Taken by Trees — Open Field

The High Llamas — Can Cladders

The White Stripes — Icky Thump

Turbonegro — Retox

Wicked Little Dolls — Wicked Little Dolls