Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Politik

Vänstern och välfärden — en ohelig allians

För några veckor sedan var det Lars Ohlys tur att framföra sitt politiska budskap till svenskarna då det var dags för tal i Visbys politikervecka i Almedalen. Hans besked var att vid en vänsterseger i nästa val där V får något inflytande, ska skatten höjas. Den ska höjas för den som har fräckheten att tjäna för mycket pengar, den ska höjas för den som understår sig att välja ett eget boende och den ska höjas för den lede kapitalisten för det har vi råd med i solidaritetens namn.

Själv tar jag mig för pannan och börjar undra när detta land ska lära sig. När ska dess invånare lära sig att när priset höjs på grund av skatten, öppnas möjligheten att konkurrera genom att fuska med moms och andra skatter och därmed skapas ett utrymme för den svarta ekonomi Sverige är världsledande i. När ska vi lära oss att för flertalet företag innebär kostnadsökningarna ett ökat incitament för att flytta härifrån till länder där man har en betydligt mer progressiv syn på skatt och kostnad och att vi därmed tappar arbetstillfällen. När ska landets medborgare förstå att med ökade kostnader avstannar aktiviteten i en ekonomi och denna går en långsam stagnation till mötes. Och när ska vi lära oss att det är ytterst väsentligt att vanliga inkomsttagare ska kunna leva på sin lön också efter skatt. Men ännu viktigare, när ska vi som boende i detta land förstå att vänsterns och sossarnas standardsvar på alla frågor ”höj skatten”, inte längre håller och att vi håller på att skjuta oss i foten. Att Lars Ohly inte förstår, det behöver man inte heta Einstein i efternamn för att förstå. Det jag inte förstår däremot, det är hur någon över huvud taget kan överväga att ge vare sig vänsterpartister eller sossar något som helst inflytande nu när de ändå bevisar gång efter annan att de inte förstår. Att de inte förstår att taxichaffisen kör svart därför att han precis som alla andra taxichaffisar gör detta för att de vill ge sig och sina familjer en bra framtid, men inte har råd med den. Att man inte förstår att byggbranschen håller på att tas över av kriminella, därför att dessa grupperingar dras till branscher där man kan konkurrera med att kapa kostnaderna det vill säga fuska med skatter och avgifter och där möjligheterna att göra detta är som mest gynnsamma. Att restaurangbranschen redan har tagits över av yrkeskriminella av samma orsaker, samt att pengarna är enorma om man lyckas med konststycket att blåsa staten på dess inkomster. Att siffrorna som presenterades för några år sedan om svartjobb borde förskräcka också svensk vänster, där det gick att utläsa att nästan 70 % av alla LO-anslutna troligen har eller har arbetat svart vid ett, eller flera tillfällen.

Jag må av vänsterradikala som likt en papegoja upprepar samma sak om och om igen, anklagas för att ha en skruv lös eller att jag är ute och cyklar med seglardojor, men en sak förstår jag tydligen bättre än alla dessa grupper och det är att skatten måste sänkas samt att detta är vår tids ödesfråga. Jag tycks också förstå mer när jag hävdar att svensk vänster är hycklare när de påstår att de vill värna välfärden men föreslår åtgärder som undergräver den. Vill vi ha en välfärd i framtiden? Ja, då måste vi hitta andra sätt att finansiera den. Vill vi ha en hög levnadsstandard? Ja, men då måste vi se till att vissa krafter inte sätter käppar i de hjul som oundvikligen måste rulla obehindrat. Med andra ord, vi måste hitta andra ledare som kan upprepa ett annat mantra än ”höj skatten”. Vore det förmätet med någon som kunde säga ”sänk skatten”? Några välgrundade men ändå välmenande frågor till den andra skattefundamentalisten Mona och hennes väljare: vilken statsrådsport kommer Lars Ohly att få om ni vinner valet 2010? Vilken grad av inflytande kommer V att få i en eventuell gemensam regering? Och när ska svensk vänster lära sig av vad historien kan berätta för dem?

Dr. Da Capo

Musik

Arbogast — Too Proud to Stick to Winners

Bad Brains — Build a Nation

Dan Berglund — Såna som vi… & Lars Demian — Välkommen hit

Bonde do Rolê — With Lasers

Boz Scaggs — Runnin’ Blue

CocoRosie — The Adventures of Ghosthorse and Stillborn

The Detroit Cobras — Tied & True & Nick Lowe — At My Age

Editors — An End Has a Start, Tunng — Good Arrows, Richard Hawley — Lady’s Bridge, Joseph Ruarri — Tales of Grime & Grit, Unkle Bob — Sugar and Spite, The Enemy — We’ll Live & Die in These Towns & The Marzipan Man — Stories

Green Day — Transmissions

Ian Hunter — Shrunken Heads

Iron Savior — Megatropolis

Korn — Untitled & Nick Black — Hollow

Korta musikrecensioner XXXI

Mörbyligan — persona non grata?

Prince — Planet Earth

Soulsavers — It’s Not How Far You Fall, It’s the Way You Land & Specimen — Electric Ballroom

Taken by Trees — Open Field

The High Llamas — Can Cladders

The White Stripes — Icky Thump

Turbonegro — Retox

Wicked Little Dolls — Wicked Little Dolls