Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Litteraturvetenskap

Mattias Fyhr — Död men drömmande: H. P. Lovecraft och den magiska modernismen

Ellerströms 2006

H. P. Lovecraft.Mattias Fyhr är litteraturvetare och expert på dom gotiska drömmarna inom olika konstarterna och fortsätter att forska i H. P. Lovecraft i en undersökning som glider mellan modernism, naturvetenskap och ockultism. Framförallt kopplar Mattias Fyhr Lovecraft till den modernism som rörde sig runtomkring i världen. Han läste T. S. Elliotts Det öde landet med kritisk skärpa men insåg att det finns mycket av det ockulta och skräckinjagande även i böcker av Franz Kafka, James Joyce eller i konst av Salvador Dali. Det är en viktig avhandling som sätter Lovecrafts tänkade kring sina romaner/novellers språk, monster och synen på det övernaturliga som något naturligt i livet. Vi ser hur Lovecraft med sitt naturvetenskapliga sinne och intresse såg ockultismen som något vetenskapligt som han måste forska vidare i. Lovecraft läste August strindberg och Edgar Allan Poe och fick där kraft att drömma och skriva om det ockulta som något som alltid finns inom oss och runtomkring vår verklighet. Lovecraft hämtade gärna stoft ur Madame Blavasky eller Steiners teosofiska skrifter som behandlade det andliga som ockulta resurser i människa. Något från förr som griper tag i människans väsen. Lovecraft är en drömmande forskare i ämnet skräck och hans skräck är naturlig men dessa skräckinjagande varelser som är monster, eller gamla gudar stor bortom de vanliga begreppen ond och god. Utan dessa mörkervarelser står bortom de mänskliga. För det var det som intresserade Lovecraft i sina noveller och romaner. Vad som sker utanför våra vanliga sinnen.

Boken är ett måste för all forskning kring hur modernismen och naturvetenskapen står i förhållande till eller motsats till den eminenta Lovecrafts egna filosofiska tankar. Det är roligt att Mattias Fyhr ger sig hän den gotiska tradition som jag och Mr. Snaggus på vår redaktion är djupt berörda av och älskar att följa. Mattias Fyhr är en man med bred beläsenhet och boken innehåller ex antal sidantal i fotnoter. Mattias Fyhr går till läggen och läser med god bredvillighet över en man som i Sverige inte fått den där position inom kulturlivet Lovecraft fick i världen.

Framförallt Louise Jorge Borges som är den främsta inom finkulturen var den som introducerade han i Latinamerika. Nåväl, boken är relevant och viktig för oss som vill förstå en stor kultförfattare som Lovecraft. En av det bästa litteraturvetenskapliga verk jag läst.

Se länk till min recension av hans förra bok.

Musik

Angie Stone — Life Goes On

Brian Simpson — Above the Clouds

Buffalo Tom — Three Easy Pieces

Divine Heresy — Bleed the Fifth, Nemesea — In Control & Prong — Power of the Damager

D-I-Y/Do It Yourself: The Rise of the Independent Music Industry After Punk

DJ Tiesto — Mastermix II, Paul Van Dyk — In Between & Galaxy Dance Anthems

Dr. Indie lyssnar på Gillian Welchs americana och rootsmusik

Elvis Costello — The Best of Elvis Costello: The First 10 Years

Robert Forster & Grant McLennan — Intermission: The Best of the Solo Recordings 1990–1997

Alan Jackson — 16 Biggest Hits, Joe Nicols — Real Things, Jason Meadows — 100% Cowboy, Taylor Swift — Taylor Swift & Billy Bob Thornton — Beautiful Door

Jens Lekman — Night Falls over Kortedala & Timo Räisänen — Love Will Turn You Around

Joe Cocker — Classic Cocker

Josh Rouse — Country Mouse City House

Kanye West — Graduation, Aesop Rock — None Shall Pass & DJ 31 Degreez — The Forecast 10

Korta musikrecensioner XXXII

Kula Shaker — Strangefolk

Lisa Lövbrand — Embraceable

Lotta Wenglén — In the Core

Manu Chao — La Radiolina

M.I.A. — Kala

Oh No Ono — Yes

Oscar Danielson — En bild av lycka att spara på & Tom Malmquist — Fish in a Tear

Per Gessle — Kung av sand: en liten samling 1983–2007

Prodigy — Return of the Mac, Swizz Beatz — One Man Band Man & UGK — Underground Kingz

No Use for a Name — All the Best Songs, Heideroosjes — Chapter Eight the Golden State, Against Me — New Wave, Rentokill — Antichorus & Paramore — Riot

Razorlights — Hold On, Stereophonics — Pull the Pin, The Brunettes — Structure & Cosmetics & The Coral — Roots & Echoes

The Bee Gees — Spicks & Specks

The Korgis — The Best of The Korgis

The Remains — The Remains

The Tough Alliance — A New Chance

TLC — The Very Best of TLC: Crazy Sexy Hits

Ulla Billquist — den gudomliga sångerskan