Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Trubadurpop

Oscar Danielson — En bild av lycka att spara på

Tom Malmquist — Fish in a Tear

Oscar Danielson — En bild av lycka att spara på.En av Sveriges mest uppmärksammade författare och en ishockeyspelare gör skivor som får mycket beröm. Och det är de båda värda. För det är nästan litterära skivor som jag hör i min stereo eller cd-spelare. Hm, ja, än så länge har jag faktiskt inte införskaffad mig MP3-spelare men det kommer att ske snart om jag själv kan rycka upp mig. Men Oscar Danielson som skrev den utsökta romanen, Johannas Backe om två äldre kvinnors vänskap. Det är en poetisk laddad roman som har ett språk som stundtals kan leda mig till Björn Ranelid och lite av Harry Martinssons prosa. Men även som skivartist på sin nya skiva så finns det klara drag av både Olle Adolphson och Ulf Lundell i sitt tonspråk. Åtminstone tolkar jag att det låter lite av detta i mina öron. Texterna är som fina sublima noveller som vågar ta ut språnget och låta musiken forcera våra intima känslor.

Tom Malmquist spelade ishockey i min gamla hemort Huddinge kommun där jag själv tillhörde när jag växte upp i Trångsund under 60 och 70-talet. Fast Tom Malmquist är minst 13 år yngre än mig och gör numera begåvad musik. Själv flyttade jag från Trångsund till Kallhäll i slutet av 1993. Tom Malmquists skiva fick mig att tänka på denna kommun igen.

Hans debutdiktsamling Sudden Death har jag ännu inte läst men kommer att göra det så fort jag får chansen att få tag i den. Hans musik är både americana och lite av alternativ country som pulserar genom blodets vener. Det är fina texter som nästan glider rakt igenom mig som lyssnare. Både Tom och Oscar verkar kunna koncentrera sin musik så att det blir mera än ordinär lägereldsmusik med flanellskjorta, ett ord som vissa kritiker alltid brukar använda i negativ mening.

Oscar Danielson är en författare och musiker som både kan beskriva världen så som han ser den genom böcker och skivor. Det är nästan ett koncept som bryter upp min tankevärld och får musiken att bli fragment av stora ögonblick man kan komma ihåg från livets själv. Jag lyssnar nästan på en novellsamling som Oscar Danielson gjort till ett stort konstverk.

Tom Malmquist har också trollat fram en svensk modern countryplatta som håller hela vägen fram till målet. Förlåt sportmetaforen. Men hans nya fullängdsplatta tillhör tveklöst en av årets finaste moment i tillvaron.

Musik

Angie Stone — Life Goes On

Brian Simpson — Above the Clouds

Buffalo Tom — Three Easy Pieces

Divine Heresy — Bleed the Fifth, Nemesea — In Control & Prong — Power of the Damager

D-I-Y/Do It Yourself: The Rise of the Independent Music Industry After Punk

DJ Tiesto — Mastermix II, Paul Van Dyk — In Between & Galaxy Dance Anthems

Dr. Indie lyssnar på Gillian Welchs americana och rootsmusik

Elvis Costello — The Best of Elvis Costello: The First 10 Years

Robert Forster & Grant McLennan — Intermission: The Best of the Solo Recordings 1990–1997

Alan Jackson — 16 Biggest Hits, Joe Nicols — Real Things, Jason Meadows — 100% Cowboy, Taylor Swift — Taylor Swift & Billy Bob Thornton — Beautiful Door

Jens Lekman — Night Falls over Kortedala & Timo Räisänen — Love Will Turn You Around

Joe Cocker — Classic Cocker

Josh Rouse — Country Mouse City House

Kanye West — Graduation, Aesop Rock — None Shall Pass & DJ 31 Degreez — The Forecast 10

Korta musikrecensioner XXXII

Kula Shaker — Strangefolk

Lisa Lövbrand — Embraceable

Lotta Wenglén — In the Core

Manu Chao — La Radiolina

M.I.A. — Kala

Oh No Ono — Yes

Oscar Danielson — En bild av lycka att spara på & Tom Malmquist — Fish in a Tear

Per Gessle — Kung av sand: en liten samling 1983–2007

Prodigy — Return of the Mac, Swizz Beatz — One Man Band Man & UGK — Underground Kingz

No Use for a Name — All the Best Songs, Heideroosjes — Chapter Eight the Golden State, Against Me — New Wave, Rentokill — Antichorus & Paramore — Riot

Razorlights — Hold On, Stereophonics — Pull the Pin, The Brunettes — Structure & Cosmetics & The Coral — Roots & Echoes

The Bee Gees — Spicks & Specks

The Korgis — The Best of The Korgis

The Remains — The Remains

The Tough Alliance — A New Chance

TLC — The Very Best of TLC: Crazy Sexy Hits

Ulla Billquist — den gudomliga sångerskan