Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Ny tidning Språktidningen

Inte länge sedan alls tillhanda kom Tidningen Kulthören till. Nu har vi särpräglade Språktidningen i tur och tryck. Hur helst, den är lite så där si som så, lowärd till idé, det är kanske dagens välsignelse med en enkomtidning om svenskan och språkfrågor i tiden, men den slår lite ner av ganska glättigt, spretar i ämnen, leker där var sandlådan är för närmsta ögon, som det verkar, snärtigt mer än helt mättande, näringsgraden låg, det tycks inte heller så mycket i den, trycks inte så mycket i den trots sidor, å andra sidan är det få (snarast inga) tidningar där man har att kräva ett just för sig av lämpligt innehåll om önskeläsningens god suck.

Språktidningen är tydligen lite för att ge läsaren glimtar & guldkorn i språkfrågor, kanske på ytan progressiv, bekväm är den kanske också, möjligen det som kan störa, att för bekväm, har en del smala spår men talar för bred publik, och det breda vill bli läsflört. Det talas mycket om ord i det första numret. Trots all god idé till trots säger något att den kunde varit mer taggig, och &så mer skrynkelbar, och kanske även varit lite mer som tidning än som tidskrift trots namnet. Nog inte dömer man ut ett första n:r, den har all potenial.

Sedan finner jag något som får mig på fallrepet, trollbunden, skamsen, nedslående, pragmatisk, något jag absolut bör ha vetat och ändå inte visste. Har ju precis avslutat en trilogi om skönlitteratursskalbaggar, där ordleks det med dem på alla otänkliga sätt, även är min egen pilotstudie av kräket i litteraturen, men i Språktidningen finner jag en bra utläggning om glosan spunk usch, är ju skalbagge, men den saknas i min 3:logi fastän ordets ljud gör den så tänjbar i allt som, och sann i sin lek, så igenkännande, bara så självfallet fräck i sin betydelse, så onödig att nödvändig, och när spunk upplyses även vara tidstypisk sperma på ämneriska, och jag kikar i min lite hemliga ordbok som listar over 15000 ord för Spermiekompanits vokabulär, efter spume upptages det, som den är nu önskegods för mig in book, vad värre ock, del sista av min 3logi blir tillika världens första roman om lakrits, och spunk visar sig enligt artikeln också vara en dansk art av lakritstablett, allt talar för att jag är skitdålig på research, missar och missar. Spunk är ju kul. Tack Språktidningen för kalldusch, hur många andra spunkar har gått mig förbi? Men språktidningen kan inte illustrera en spunk i varje fall, eller har de tagit den över en Lindgrens, då kunde inte hon eller hennes ritarare göra det.

Stefan Hammarén

Musik

Angie Stone — Life Goes On

Brian Simpson — Above the Clouds

Buffalo Tom — Three Easy Pieces

Divine Heresy — Bleed the Fifth, Nemesea — In Control & Prong — Power of the Damager

D-I-Y/Do It Yourself: The Rise of the Independent Music Industry After Punk

DJ Tiesto — Mastermix II, Paul Van Dyk — In Between & Galaxy Dance Anthems

Dr. Indie lyssnar på Gillian Welchs americana och rootsmusik

Elvis Costello — The Best of Elvis Costello: The First 10 Years

Robert Forster & Grant McLennan — Intermission: The Best of the Solo Recordings 1990–1997

Alan Jackson — 16 Biggest Hits, Joe Nicols — Real Things, Jason Meadows — 100% Cowboy, Taylor Swift — Taylor Swift & Billy Bob Thornton — Beautiful Door

Jens Lekman — Night Falls over Kortedala & Timo Räisänen — Love Will Turn You Around

Joe Cocker — Classic Cocker

Josh Rouse — Country Mouse City House

Kanye West — Graduation, Aesop Rock — None Shall Pass & DJ 31 Degreez — The Forecast 10

Korta musikrecensioner XXXII

Kula Shaker — Strangefolk

Lisa Lövbrand — Embraceable

Lotta Wenglén — In the Core

Manu Chao — La Radiolina

M.I.A. — Kala

Oh No Ono — Yes

Oscar Danielson — En bild av lycka att spara på & Tom Malmquist — Fish in a Tear

Per Gessle — Kung av sand: en liten samling 1983–2007

Prodigy — Return of the Mac, Swizz Beatz — One Man Band Man & UGK — Underground Kingz

No Use for a Name — All the Best Songs, Heideroosjes — Chapter Eight the Golden State, Against Me — New Wave, Rentokill — Antichorus & Paramore — Riot

Razorlights — Hold On, Stereophonics — Pull the Pin, The Brunettes — Structure & Cosmetics & The Coral — Roots & Echoes

The Bee Gees — Spicks & Specks

The Korgis — The Best of The Korgis

The Remains — The Remains

The Tough Alliance — A New Chance

TLC — The Very Best of TLC: Crazy Sexy Hits

Ulla Billquist — den gudomliga sångerskan