Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Roman

Danny Wattin — Vi ses i öknen

Piratförlaget 2007

Danny Wattin.Det finns en suverän blandning av det moderna kontorslivets vedermödor i boken som får mig att tänka på tv-serien The Office och Scott Adams tecknade ingenjörserie Gilbert. För i dessa populärkulturella referenser så letar sig Danny Wattins nya roman sig in i själen på dubbelmoralen och statusjakten i samhället. Men det är lika mycket en modern saga, skröna och engelsk diskbänksrealism som mixas om i en het stuvning av intryck. Danny Wattin utnyttjar precis som i hans förra mästerliga novellsamling Stockholmssägner skrönans spegel för att förvrida vårt samhälle till en ren skär satir, över våra dumheter som alltid verkar finnas ur samhällets perspektiv.

I förra boken beskrev Danny Wattin Stockholm utifrån en del människoöden som existerade i vår kungliga huvudstad. Fast då använde Danny Wattin sig av en snygg litterär teknisk brygga mellan novellerna som förstärkte boken innehåll och gjorde glappen mellan novellerna naturliga. Då var det himlens administration och dess oändliga byråkrati som fick döden att stänga av eländet mentalt genom att beskåda sina favoritmänniskor i Stockholm. Det var en sorts version Dantes episka gudomliga komedi. Men i Danny Wattins värld blev den snabbt omvandlat till en stilsäker modern komedi.

I den nya romanen har vi Adam Anderzon som frenetiskt kämpar sig fram i kontorlivets släpiga lokaler på en reklambyrå. Det är då allting händer som slår sönder allting i Adams liv. Han förlorar flickvän, lägenhet och får glada svärföräldrar att äntligen tro att dottern Anne skall fixa en stark ekonomisk alfahane. Det är här Danny Wattins mästerliga tricks fungerar väl i romanen. Han låter science fiction, fantasy och det moderna affärslivets moderbegrepp slå sönder vårt sätt att se på litteratur. Danny Wattins karaktär ramlar in i sagans värld för att återbördas till en krassare men sannare verklighet. Fast allting som händer omkring honom kan vara en dröm eller hallucinationer men även den signal han behöver för att förändra sitt eget liv som han alltid hållit tillbaka. Allting som upplöstes i romanen får sitt självklara Hollywoodslut som den stora men välförtjänta slutet av berättelsen.

Danny Watin har återigen formulerat tankar som vi alla kan bära med oss i våra liv men går ändå och knyten näven i byxfickorna men som Danny Wattin istället för fram med ett kraftfullt crescendo som blir själva finalen i kaoset och eländet. Det är en av årets finaste och roligaste romaner som jag läst i år.

Musik

Ani DiFranco — Canon

Animal Collective — Strawberry Jam, The Go! Team — Proof of Youth & Tellison — Contact Contact

Annie Lennox — Songs of Massdestruction

Babyshambles — Shotter’s Nation

Bruce Springsteen — Magic

Deborah Harry — Necessary Evil

Diana Krall — The Very Best of Diana Krall & Nina Simone — Remixed and Reimagined

Fink — Distance and Time, September — Dancing Shoes, Bob Sinclar — Soundz of Fredoom, Rooney — Calling the World & Lone Ranger — On the Other Side of Dub

Goodbye Nashville, Hello Camden Town: A Pub Rock Anthology

Hanoi Rocks — Street Poetry

HIM — Venus Doom

Ian Brown — The World Is Yours

Ice Cube — In the Movies, DMX — The Definition of X: Pick of the Litter, Talib Kweli — Ear Drum & Young Buck — Buck the World

Iron & Wine — The Shepherd’s Dog

Jim White — Transnormal Skiperoo

Jonas Game — ADHD

José González — In Our Nature

Kamelot — Ghost Opera (Miss Vampyria)

Kent — Ingenting

Korta musikrecensioner XXXIII

Lars Winnerbäck — Daugaya

Patti Scialfa — Play It as It Lays

Paul Potts — One Chance

PJ Harvey — White Chalk

Primal Fear — New Religion

Simian Mobile Disco — Attack Decay Sustain Release

Siouxsie Sioux — Mantaray

Sleepy Sleepers — Eurowiisut terveisiä perseestä

The Bee Gees — Bee Gees Greatest

The Cult — Born into This

The Proclaimers — Life with You, James Blunt — All the Lost Souls & K. T. Tunstall — Drastic Fantastic

Thunder Express — Republic Disgrace & The Soulshake Express — The Soulshake Express

Torsson — Det fjärde största bandet i Lund (Dr. Indie)

Torsson — Det fjärde största bandet i Lund (Dr. Rock)