Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Historiska romaner

Philippa Gregory — Den första hustrun

Damm Förlag 2007

Gioconda Belli — Den förfördas hemlighet

Norstedts 2007

Alan Spence — Det rena landet

W&W 2007

Det är en imponerande satsning när tre romaner som utsökt får till det en kärlekshistoria som blandas med historiska kunskaper. Nu finns det tre stora episka romaner som vågar ta fram de kvinnliga perspektiven. Två av romanerna känns verkligen som om det speglar kvinnans perspektiv i historiens verklighet. Medan den tredje boken är vacker men väldigt manlig i sin version av sin berättelse.

Henrik VIII.Philippa Gregory har i ett par romaner skildrad Henrik VIII och hans spanska hustru Katarina av Aragonien, dotter till Ferdinand och Isabella av Spanien. Katarina av Aragonien.Det är föst prinsen Artur som hon skall gifta sig med medan han dör så tar brodern Henrik VIII över Katarina. Hon blev senare ersatt av Anne Boleyn när Katarina blev för gammal. Anne Boleyn även har Philippa Gregory skrivit en roman om som var riktigt bra. Hon skriver färggrant och färgrikt om livet i 1500-talets Europa med fokus på det privata som även blir det storpolitiska.

Juana la Loca.Gioconda Belli skriver en parallell berättelse då en spansk historielärare vid namn Manuel är besatt av Katarinas syster Juana la Loca som skulle gifta sig med Filips Den sköna förlorade sin man tidigt. Hon blev en del i maktkampen kring spanska tronen. Hon levde mellan 1479-1555 och spärrades in av sin fader redan som 29 åring i ett kloster som sinnessjuk. Det är vacker berättelse som börjar med Manuels besatthet i Juana plus hans kärlek till tonåringen Lucia från Latinamerika under en tid på 1960-talet. Dom båda möts i skuggan av Juanas såkallade vansinne. Det är en delikat roman som jag läser med stort nöje dessutom.

Alan Spence väljer att skriva om skotten Thomas Glover som levde i Aberdeens trånga gator. Han jobbar på handelskontor. Men snart får han jobb som handelsman i Japan. Han åker dit och blir en rik inflytelserik man i Japan under 1860-70-talen. Hans gripande och lysande kärlekshistoria med kurtisanen Tsuru blev sensationell på så många sätt. Det är en tragisk berättelse som verkligen skedde och fick Puccini att, enligt legenden, skriva operan Madame Butterfly löst baserad på Thomas Glovers liv och kärlek till japanska Tsuru. Tre strålande romaner som jag starkt rekommenderar alla läsare att införskaffa sig på momangen.

Musik

Ani DiFranco — Canon

Animal Collective — Strawberry Jam, The Go! Team — Proof of Youth & Tellison — Contact Contact

Annie Lennox — Songs of Massdestruction

Babyshambles — Shotter’s Nation

Bruce Springsteen — Magic

Deborah Harry — Necessary Evil

Diana Krall — The Very Best of Diana Krall & Nina Simone — Remixed and Reimagined

Fink — Distance and Time, September — Dancing Shoes, Bob Sinclar — Soundz of Fredoom, Rooney — Calling the World & Lone Ranger — On the Other Side of Dub

Goodbye Nashville, Hello Camden Town: A Pub Rock Anthology

Hanoi Rocks — Street Poetry

HIM — Venus Doom

Ian Brown — The World Is Yours

Ice Cube — In the Movies, DMX — The Definition of X: Pick of the Litter, Talib Kweli — Ear Drum & Young Buck — Buck the World

Iron & Wine — The Shepherd’s Dog

Jim White — Transnormal Skiperoo

Jonas Game — ADHD

José González — In Our Nature

Kamelot — Ghost Opera (Miss Vampyria)

Kent — Ingenting

Korta musikrecensioner XXXIII

Lars Winnerbäck — Daugaya

Patti Scialfa — Play It as It Lays

Paul Potts — One Chance

PJ Harvey — White Chalk

Primal Fear — New Religion

Simian Mobile Disco — Attack Decay Sustain Release

Siouxsie Sioux — Mantaray

Sleepy Sleepers — Eurowiisut terveisiä perseestä

The Bee Gees — Bee Gees Greatest

The Cult — Born into This

The Proclaimers — Life with You, James Blunt — All the Lost Souls & K. T. Tunstall — Drastic Fantastic

Thunder Express — Republic Disgrace & The Soulshake Express — The Soulshake Express

Torsson — Det fjärde största bandet i Lund (Dr. Indie)

Torsson — Det fjärde största bandet i Lund (Dr. Rock)