Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Böcker

Sisela Lindblom — De skamlösa

Norstedts

Mara Lee — Ladies

Bonniers

Det har debatterats om det skrivna språkets kris eller ickekommunikation under flera år. Till och med Pelle Andersson uttryckte att det trots misstänksamheten mot språkets verbala möjligheter att ta tempen på samhället. Så skrivs det romaner som vill utrycka samtidskritik på ett annat sätt än svenska deckarna har gjort den senaste tiden med radikal samhällskritik. Daniel Sjölin menade i televisionens litteraturprogram Babel att det fanns en ordpessimism bland svenska författare Men ändå kommer det svenska romaner inom den såkallade chic litteraturen som har främst engelska författare som sina främsta ikoner, som skriver om det vackra livet och vackra framgångsrika kvinnor som tar sig genom modets estetik för att kritisera vissa strukturella delar inom samhället som bär upp ytan och fåfängan. Men samtidigt kan denna litteratur andas tristes.

Sisela Lindbloms roman med växelverkande röster som skriver varsitt kapitel där dom berättar sina versioner om livet flöde blir i det långa loppet onödigt trist. Boken varken engagerar eller förklarar den kritik som hon själv hade mot det nya modet.

Då handlade det om medelklassens kvinnor som var emot konsumtionssamhällets vedermödor. Men deras kritik riktades mot att arbetarklassens döttrar köpte Paris Hiltondetaljer.

Då blev det en debatt om elitens självrättfärdiga avsky mot att andra lver livets goda. Men det blev fel för deras målsättning i kritiken var just samhällets sexfixering och kvinnans kropp som objekt i tidens samhälle. Då träffade dom rätt i sin kritik. Men debatten läckte över så att en del kritiker såg det som om att arbetarklassens inte skulle få leva livet utan tillåtelse utav medelklassvänsterns självutnämnda elit. Dom flesta skribenter var antagligen nyliberaler som gärna talade i kluvna tungor om mänskliga friheten baserad enbart på pengar. Samma möjligheter att bli rik med andra ord. Där Sisela Lindbloms romankaraktärer är för ytliga och trista så blir poeten Mara Lees roman så mycket bättre i det mesta då hon beskriver lyckans moderna värld.

Det är rättvisare elegantare intellektuell perspektiv Mara Lee anlägger i en stark roman som visserligen saknar hennes poetiska fantasi men romanen har språklig bärkraft och ett undanliggande samhällskritisk betoning på samhället som gör Mara Lee till en fodrande och så mycket bättre författare i denna bok än Sisela Lindbloms roman.

Gift i böckerna blodomlopp är precis som vår svenska litterära parnass behöver i stora doser.

Musik

Ani DiFranco — Canon

Animal Collective — Strawberry Jam, The Go! Team — Proof of Youth & Tellison — Contact Contact

Annie Lennox — Songs of Massdestruction

Babyshambles — Shotter’s Nation

Bruce Springsteen — Magic

Deborah Harry — Necessary Evil

Diana Krall — The Very Best of Diana Krall & Nina Simone — Remixed and Reimagined

Fink — Distance and Time, September — Dancing Shoes, Bob Sinclar — Soundz of Fredoom, Rooney — Calling the World & Lone Ranger — On the Other Side of Dub

Goodbye Nashville, Hello Camden Town: A Pub Rock Anthology

Hanoi Rocks — Street Poetry

HIM — Venus Doom

Ian Brown — The World Is Yours

Ice Cube — In the Movies, DMX — The Definition of X: Pick of the Litter, Talib Kweli — Ear Drum & Young Buck — Buck the World

Iron & Wine — The Shepherd’s Dog

Jim White — Transnormal Skiperoo

Jonas Game — ADHD

José González — In Our Nature

Kamelot — Ghost Opera (Miss Vampyria)

Kent — Ingenting

Korta musikrecensioner XXXIII

Lars Winnerbäck — Daugaya

Patti Scialfa — Play It as It Lays

Paul Potts — One Chance

PJ Harvey — White Chalk

Primal Fear — New Religion

Simian Mobile Disco — Attack Decay Sustain Release

Siouxsie Sioux — Mantaray

Sleepy Sleepers — Eurowiisut terveisiä perseestä

The Bee Gees — Bee Gees Greatest

The Cult — Born into This

The Proclaimers — Life with You, James Blunt — All the Lost Souls & K. T. Tunstall — Drastic Fantastic

Thunder Express — Republic Disgrace & The Soulshake Express — The Soulshake Express

Torsson — Det fjärde största bandet i Lund (Dr. Indie)

Torsson — Det fjärde största bandet i Lund (Dr. Rock)