Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Böcker

Steven Saylor — Catilinas gåta

W&W 2007 tredje delen i serien Roma Sub Rosa

Dean Koontz — Maken

Bra Böcker 2007

Steven Saylor.Få författare har kunna plocka fram riktiga rättsfall från Roms anrika historia och väva in i det i historien med fiktiva gestalter som rör sig omkring maktens irrgångar i Roms eliter, slavar och medborgare av diverse slag. Romanerna om privatdetektiven Gordianus och hans familj som består av två före detta slavar som han gör till sina söner och tar sin slavinna till hustru. Gordianus som blivt erkänt som den som löser fall åt diverse uppdragsgivare. Men han föraktar politiken i Rom men blir ändå indragen i stormaktens käftar.

Tre romaner har varit tre råingivande och oerhört spännande skruvade berättelser där romerska historien vävs in så snyggt av Steven Saylor att man knappt märker det till slut. Jag vill till och med hävda att Roms persongallerier från Sulla, Cato, Cicero, Ceasar, Catilina och så vidare i all evighet. Men det är lika mycket av pusseldeckaretradition i romanen som storpolitisk historisk berättande men 100 gånger så mycket bättre än vad något historisk skolbok någonsin skulle kunna vara. Steven Saylor har en förmåga att få ihop det hela konceptet så att man blir häpen över hur väl maskineriet i romanintrigen hålls samman.

Dean Koontz.Dean Koontz nya roman är en klassisk thriller där en innehavare av en liten trädgårdfirma med snåla inkomster får veta att hans fru är kidnappad och banditerna kräver 2 miljoner dollar i lösen annars dör hans kvinna. Men han har inga pengar så han tvingas fixa pengar till varje dödligt pris. Det är en enkel okomplicerad rakt berättat bok som närmar sig en mix av Alfred Hitchcock och klassisk amerikansk deckarserie.

Han gör en hemsk berättelse i grunden men den är hans hittills svagaste bok eftersom jag gillar när han har skräckelementet i behåll, fast här får vi en mera rakare thriller som gör sig bra på bioduken. Boken blir lite mera forcerad, ansträngd för att författaren måste få till spänningen och att den skall hålla sig kvar genom hela boken fram till upplösningen. Därför blir jag delvis missnöjd med boken. Den tillför inte något speciellt vid läsningen av den.

Musik

Ani DiFranco — Canon

Animal Collective — Strawberry Jam, The Go! Team — Proof of Youth & Tellison — Contact Contact

Annie Lennox — Songs of Massdestruction

Babyshambles — Shotter’s Nation

Bruce Springsteen — Magic

Deborah Harry — Necessary Evil

Diana Krall — The Very Best of Diana Krall & Nina Simone — Remixed and Reimagined

Fink — Distance and Time, September — Dancing Shoes, Bob Sinclar — Soundz of Fredoom, Rooney — Calling the World & Lone Ranger — On the Other Side of Dub

Goodbye Nashville, Hello Camden Town: A Pub Rock Anthology

Hanoi Rocks — Street Poetry

HIM — Venus Doom

Ian Brown — The World Is Yours

Ice Cube — In the Movies, DMX — The Definition of X: Pick of the Litter, Talib Kweli — Ear Drum & Young Buck — Buck the World

Iron & Wine — The Shepherd’s Dog

Jim White — Transnormal Skiperoo

Jonas Game — ADHD

José González — In Our Nature

Kamelot — Ghost Opera (Miss Vampyria)

Kent — Ingenting

Korta musikrecensioner XXXIII

Lars Winnerbäck — Daugaya

Patti Scialfa — Play It as It Lays

Paul Potts — One Chance

PJ Harvey — White Chalk

Primal Fear — New Religion

Simian Mobile Disco — Attack Decay Sustain Release

Siouxsie Sioux — Mantaray

Sleepy Sleepers — Eurowiisut terveisiä perseestä

The Bee Gees — Bee Gees Greatest

The Cult — Born into This

The Proclaimers — Life with You, James Blunt — All the Lost Souls & K. T. Tunstall — Drastic Fantastic

Thunder Express — Republic Disgrace & The Soulshake Express — The Soulshake Express

Torsson — Det fjärde största bandet i Lund (Dr. Indie)

Torsson — Det fjärde största bandet i Lund (Dr. Rock)