Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Intervju

Anna Järvinen

Anna Järvinen.Det finns knappast någon skiva som berört mig lika mycket som Anna Järvinens nya skiva Jag fick feeling. Hennes skiva har vid sidan av Jens Lekmans nya skiva skapat något som vi med det slitna uttrycket magi kan få emotionellt uppleva på den här skivan. Här nedan följer Blaskans chefredaktörs kärleksförklaring till en vacker kvinna med ett bankande hjärta och som innehåller en stor personlig intelligent själ.
Fråga
För mig som förälskade mig djupt i Johanna Newson änglalika musik. Så släpper du en skiva så harmonisk och djup så att man häpnar. Hur kan du skapa sådan fascinerande musik. Vilka idéer och stämningar hade du i ditt skapande när låtarna skrevs?
Svar
Melodier har alltid varit viktiga för mig. alltid mycket viktigare än ord till exempel. Den första jag vet att jag älskade var Carmen, eller de delar som spelas i filmen Aristocats, som jag hade som vinylalbum i tre-fyraårsåldern. Senare älskade jag och kände mig rörd av soundtracket till Brideshead revisited, musik som spelas i Woody Allens filmer, Håkan Hellström (fast där klev orden och fraseringarna fram ett steg). Allt detta ville jag plocka in i min egen musik. Gick bra, tycker jag.
Fråga
Din nya skivas titel ”Jag fick feeling” är verkligen adekvat på många sätt.För skivan är en skiva som väcker starka emotionella känslor. Hur viktigt är det att för dig som artist att väcka känslor hos den tilltänkta lyssnaren?
Svar
Ganska dödfött att tänka så. Självklart går man igenom stadier av rädsla för att ingen ska fatta ett dugg. Men det enda man kan göra är att lyssna inåt och tro på det. Påminna sig om att man förmodligen inte är så unik att ingen annan ska förstå. Jag är mycket glad att du gillar! Så för att svara på din fråga: det är viktigt. Men man kan bara hålla tummarna för att det ska bli så.
Fråga
När du skriver sånger och gör musik. Vad är det mest relevanta i den process som pågår under skrivarvåndan?
Svar
Tid helt själv. Det händer om jag bara får lyssna på fragment jag gjort om och om igen. Men jag kan inte ta hand om andra just då.
Fråga
Hur ser du på din nya skiva med dess sånger när den nu är färdig att ges ut?
Svar
Jag är superglad och stolt. Det blev fint.
Fråga
Musiken som flöde i livet och som ger energi åt människor, så skulle jag vilja beskriva din konst. Hur vill du själv beskriva din musik med egna ord?
Svar
Det var en fin beskrivning! Jag skulle också ha haft med ord som energi och sväng och melodier och nostalgi och allt sånt.
Fråga
Till sist vad kommer att ske nu efter det att skivan finns ute på butikerna?
Svar
Jag kommer att spela ute så mycket som möjligt. Det är en annan fas som är mycket magnifik!!! Tusen tack för alla fina ord och för att jag fick delta i Blaskan!

Anna Järvinen — Jag fick feeling

Anna Järvinen — Jag fick feeling.Har du någonsin hört en skiva som knäckt dig så därför att den gör dig som person så mycket större och din själ blir så mycket vackrare. I så fall måste magin genast infinna sig då Anna Järvinens mest hudnära, skimrande poetiska låtar bädda in dig i mjuka stoftmoln. Hon lämnar den mera smårasslande Granada för att istället på skivbolaget Häpna ge ut levande poesiljud och utsträckta landskap där musiken blir som ett heligt kall. Anna Järvinen är en sann konstnär och sann mot sin natur.

Nya skivans sånger är harmoniska melodier som har substantiella textrader och hennes röst smeker varje sträng, ton och finner vägen mot ditt hjärta. Hon står sig bra som soloartist och har starka låtar som kommer krama dig långsamt eller vyssja dig till den stora drömmens dalgångar. Anna Järvinen känns bara inom mig som en långsam varm eld som tillslut slocknar lite fint men glöden värmer mig för livet. Så stort blir det med Anna Järvinens musik.

Som avslutning så kan jag inte annat än att bocka mig djupt och kyssa drottningen av vacker musik på handen och lova evig kärlek till hennes musik.

Musik

Intervjuer

Anna Järvinen: intervju med & recension av Jag fick feeling

Fronda

Oh No Ono

Ani DiFranco — Canon

Animal Collective — Strawberry Jam, The Go! Team — Proof of Youth & Tellison — Contact Contact

Annie Lennox — Songs of Massdestruction

Babyshambles — Shotter’s Nation

Bruce Springsteen — Magic

Deborah Harry — Necessary Evil

Diana Krall — The Very Best of Diana Krall & Nina Simone — Remixed and Reimagined

Fink — Distance and Time, September — Dancing Shoes, Bob Sinclar — Soundz of Fredoom, Rooney — Calling the World & Lone Ranger — On the Other Side of Dub

Goodbye Nashville, Hello Camden Town: A Pub Rock Anthology

Hanoi Rocks — Street Poetry

HIM — Venus Doom

Ian Brown — The World Is Yours

Ice Cube — In the Movies, DMX — The Definition of X: Pick of the Litter, Talib Kweli — Ear Drum & Young Buck — Buck the World

Iron & Wine — The Shepherd’s Dog

Jim White — Transnormal Skiperoo

Jonas Game — ADHD

José González — In Our Nature

Kamelot — Ghost Opera (Miss Vampyria)

Kent — Ingenting

Korta musikrecensioner XXXIII

Lars Winnerbäck — Daugaya

Patti Scialfa — Play It as It Lays

Paul Potts — One Chance

PJ Harvey — White Chalk

Primal Fear — New Religion

Simian Mobile Disco — Attack Decay Sustain Release

Siouxsie Sioux — Mantaray

Sleepy Sleepers — Eurowiisut terveisiä perseestä

The Bee Gees — Bee Gees Greatest

The Cult — Born into This

The Proclaimers — Life with You, James Blunt — All the Lost Souls & K. T. Tunstall — Drastic Fantastic

Thunder Express — Republic Disgrace & The Soulshake Express — The Soulshake Express

Torsson — Det fjärde största bandet i Lund (Dr. Indie)

Torsson — Det fjärde största bandet i Lund (Dr. Rock)