Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Konsert

Therion 20 years…

Förband: All Ends

Debaser Stockholm, 6 september

Tyvärr så lyckades trafiken förhindra mig och sällskapet att få se svenskarna All Ends live innan THERION men vi hoppas de fick låta så bra de kunde och göra en bra debut på Stockholms hårda scen.

Therion 070906.THERION började i alla fall med nedsläckt scen och svarta fanor bakom ett järnstaket med mäktiga nya balladen Der Mitternachtlöwe, rytmen satt där den skulle, tack vare Petter Karlsson, de programmerade ljuden (balalajkor och de orkestrala andra instrumenten som inte får plats på scenen eller finns med i budgeten) lät otroligt bra, bakom mickarna de 4 (ja det är Therion i ett nötskal, ju fler sångare desto bättre show) fanns en uppsminkad Thomas Wikström (x-Candlemass) iklädd svarta snörade byxor, de underbara kvinnorösterna Lori Lewis och Katarina Lilja och herr Snowy Shaw (Notre Dame m.fl. m.fl. mannen är ett under på två ben, har har lyckats hoppa in i flertalet band som musiker och sångare men jag säger inte att jag tycker om honom för det faktiskt så skrämmer han skiten ur mig och jag har sett crème de la crème av onda svartmetalare till satanister och divere monster på scener men Snowys snöbleka hårrufs och döskallesmink i kombination med ett sexpack på magen ger mig en alien-varning och små sura uppstötningar men det kan han nog bara le åt skulle jag tro då han har en skön svart humor).

Therion 070906.Christofer Johnsson hade stämt sin gitarr, stilat upp sig i lång svart kaftan och utsvänga byxor med flames på, och bröderna Niemann är lika stabila bakom bas och gitar som vanligt.

Fröknarna Lewis & Lilja fick stå för det vackra iförda korsetter och fina håruppsättningar i denna gotiska progressiva metalsaga denna kväll, showen innehöll mycket teatraliskt drama utspelat mellan de 4 sångarna och det var Beauty & The Beast över det hela fast det såg så bra ut trots allt, det var som grädde på moset med tjejernas push-up, Thomas sminkning, Snowys läskiga utstrålning MEN det satt som handen i handsken. Allt flöt på…Therion har aldrig funkat så bra på scenen under dessa 15 år jag sett dem live omkring i Stockholm och så ofta som Christofer Johnsson bytt medlemmar är det ett mirakel att allt klickar och både låter och ser bra ut på fina Debaser scenen denna kväll. Imponerande.

Therion 070906.Therions låtlista sträckte sig på ca 2 timmar till slut, det började kl 21 precis på sekunden och sista tonen togs vid 23. Väl värt pengarna.

The Rise of Sodom and Gomorrah fick igång publiken, Adulruna Rediviva, Wisdom and the Cage likaså, ABBA covern Summernight City sjöngs med stämmor och allt, Ginnungagap, Asgard och Midgård fick publiken att sjunga med och gunga i takt likt havet stormar, Son of the Sun, starka Typhon, Blood of Kingu, Kali Yuga, vackra vemodiga An Arrow from the Sun, Enter Vril-Ya, Seven Secrets of the Spinx … och nu orkar jag inte rabbla längre men THERION körde sina bästa nutida klassiker, öl spilldes, en lycklig man fick en kort stund tillfälle att stagediva från den gyllne platsen på scenen mellan Christofer och Niemann, foton i mängder blev tagna av kameror och mobiler (länge leve den friheten, jag minns när kameran beslagtogs i entren förr) THERION spelade också covern på Manowars klassiker Thor och kom in på publikens begäran två extra gånger, avslutade med To Mega Therion och Lemuria och med nöjda smil på läpparna bugande och bockande de allihopa på led solidarsikt anda med händerna ihop, sentimentalt, minnesvärt och allderes bäst.

För 20 år sedan bildades ett litet dödsmetalband i Stockholms-förorten Upplands-Väsby av den ljushårige tonåringen Christofer Johnsson kallade Blitzkrieg.

Han spelade på sin gitar så fingrarna blödde, pluggade, bildade fler band, studerade religioner och filosofi, utvecklade sitt band till MegaTherion, lärde känna Tomas Karlsson, utvecklade texterna till Therion, gick med i drakorder och Therion blev svenska metalbandet THERION … 20 år av covers, flytt till Tyskland och flera världsturneer i utsålda lokaler, vem kunde tro det skulle bli så här på slutet…

Svettig blev man. Uttorkad och överlycklig. Den bästa jubileumsspelningen någonsin. Bästa showen av alla de ca 15 jag sett med THERION genom åren räknat från 1992 …

Miss Vampyria

Musik

Konsert

Therion (Miss Vampyria)

Ani DiFranco — Canon

Animal Collective — Strawberry Jam, The Go! Team — Proof of Youth & Tellison — Contact Contact

Annie Lennox — Songs of Massdestruction

Babyshambles — Shotter’s Nation

Bruce Springsteen — Magic

Deborah Harry — Necessary Evil

Diana Krall — The Very Best of Diana Krall & Nina Simone — Remixed and Reimagined

Fink — Distance and Time, September — Dancing Shoes, Bob Sinclar — Soundz of Fredoom, Rooney — Calling the World & Lone Ranger — On the Other Side of Dub

Goodbye Nashville, Hello Camden Town: A Pub Rock Anthology

Hanoi Rocks — Street Poetry

HIM — Venus Doom

Ian Brown — The World Is Yours

Ice Cube — In the Movies, DMX — The Definition of X: Pick of the Litter, Talib Kweli — Ear Drum & Young Buck — Buck the World

Iron & Wine — The Shepherd’s Dog

Jim White — Transnormal Skiperoo

Jonas Game — ADHD

José González — In Our Nature

Kamelot — Ghost Opera (Miss Vampyria)

Kent — Ingenting

Korta musikrecensioner XXXIII

Lars Winnerbäck — Daugaya

Patti Scialfa — Play It as It Lays

Paul Potts — One Chance

PJ Harvey — White Chalk

Primal Fear — New Religion

Simian Mobile Disco — Attack Decay Sustain Release

Siouxsie Sioux — Mantaray

Sleepy Sleepers — Eurowiisut terveisiä perseestä

The Bee Gees — Bee Gees Greatest

The Cult — Born into This

The Proclaimers — Life with You, James Blunt — All the Lost Souls & K. T. Tunstall — Drastic Fantastic

Thunder Express — Republic Disgrace & The Soulshake Express — The Soulshake Express

Torsson — Det fjärde största bandet i Lund (Dr. Indie)

Torsson — Det fjärde största bandet i Lund (Dr. Rock)