Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Musik

Siouxsie Sioux — Mantaray B.B.B.B.

Skivbolag: Universal

På egna ben

Siouxsie Sioux — Mantaray.Det är bra underligt ibland, här skrev jag för bara några månader sedan om hur mycket man önskar sig en ny platta med gruppen Creatures för att genast få reda på att hela projektet är nedlagt och ingen skiva kommer någonsin mer att komma med dom. Orsaken är att de två medlemmarna Budgie och Siouxsie Sioux som varit ett par privat beslutat sig för att gå skilda vägar både på det privata planet och på det professionella. Istället får vi, alla Creatures och Siouxsie & The Banshees-fans, hålla till godo med hennes första platta på helt egna ben. Den heter Mantaray och är inte direkt kattpiss — tvärtom — den är fantastisk på så många sätt att obehaget av de framtida uteblivna Creatures-plattorna är sonade.

En skilsmässa är alltså upprinnelsen till att Siouxsie Sioux nu tar steget och släpper sin första helt egna platta. Det är trots detta ingen dysterkvistföreställning vi serveras, nej här finns som alltid när Siouxsie är i farten ett stort utbud av allt som musik kan erbjuda. Det är med andra ord en riktigt bred anrättning, men framför allt bär den Siouxsies kännemärke från så många plattor tidigare nämligen den till synes enkla popen som vid en närmre anblick bär små detaljer lånade från andra musikstilar och framför allt kännemärken från andra kulturers musik som gör även denna platta spännande och smakrik. Naturligtvis finns här både dur och moll, sedan Siouxsie & The Banshees har hon ju gjort sig känd som en av depprockens förgrundsfigurer, men här finns betydligt mer dur än vad hon presterade i början av sin karriär.

Musiken spänner från inledande rock till pop till ballader, allt detta tandorikryddat med läckra små ögonkast på både indisk, arabisk och spansk musik. Det är en ren festival för örat att kunna konstatera att hennes recept fungerar bättre än på länge och att skilsmässan kanske till och med inverkat positivt trots allt. Hon rör ihop en göttig röra av där det mesta får plats vilket är en av de stora fördelarna med denna platta. Lyssna till exempel på riqq-attacken (arabisk trumma) i Into A Swan, hur crooner-inspirerad, d.v.s. jazzinspirerad i Frank Sinatra Dean Martin och Sammy Davies Jr. fotspår, hon blir i Here Comes That Day, hur mycket österuropa/balkan det låter om breaket i Loveless eller hur mycket kammarmusik det låter om samma låt, hennes jazzinspirerade och svängiga arrangemang i Drone Zone, eller de klassiska dragen i balladen Sea of Tranquility där det också får plats spansk-inspirerad sång och melodislingor. När du gjort allt detta börjar du förstå att det som du har framför dig är en extremt spännande samling låtar som liksom lyfter av egen kraft och att här finns få ögonblick då man bara slölyssnar utan engagemang. Nej, här aktiveras både öra, hörselnerv och hjärna från första början och det är fullständigt gudomligt för att inte tala om medryckande. Det är faktiskt så pass bra att när det här året är slut och det ska summeras, är jag övertygad om att Mantaray kommer att komma långt upp på listan över de skivor det borde vara kriminellt att låta bli att köpa.

Det blir till sist betyget 4 som jag fastnar för, anledningen är helt perfekt är det inte men det är riktigt nära.

Så kom ihåg Siouxsies nya är ett måste och för den som fortfarande inte fattar att detta är en av årets plattor kan jag bara säga, missa den på egen risk. Det är helt enkelt inte särskilt hälsosamt att vara utan denna platta, livet blir nämligen så mycket gråare och tråkigare då. Så få ändalykten ur och undvik dessa hälsovådliga effekter du skulle kunna drabbas av om du avstod från detta inköp och gör det helst idag för att minimera chansen för konstiga bristsjukdomar läkarvetenskapen saknar namn för.

Till sist vill jag bli lite allvarligare och påpeka att det trots all glädje över en bra skiva, finns en sak jag kommer att sakna med Siouxsie som soloartist. Det har inget med låtarna att göra, det har inget med arrangemangen att göra och det har inget med de i och för sig utmärkta musikerna hon använder sig av på plattan att göra. Nej, det har snarare med musikern som inte finns med på plattan att göra för vem kan inte låta bli att sakna Budgie. Denna fantomtrummis och multislaginstrumentalist och numera före detta Herr Soux kommer att lämna ett tomrum i varje fall hos mig. Kanske var han en skitstövel vad vet jag, kanske var han helt knäpp i huvudet vad vet jag, men han var också en av rockvärldens absolut bästa på sitt instrument — far i frid Budgie. Kanske är det lite typiskt att i låten Loveless läggs det in en marimba som starkt påminner om just Budgies briljeringar på samma instrument från hans glans dagar.

Dr. Da Capo

Musik

Ani DiFranco — Canon

Animal Collective — Strawberry Jam, The Go! Team — Proof of Youth & Tellison — Contact Contact

Annie Lennox — Songs of Massdestruction

Babyshambles — Shotter’s Nation

Bruce Springsteen — Magic

Deborah Harry — Necessary Evil

Diana Krall — The Very Best of Diana Krall & Nina Simone — Remixed and Reimagined

Fink — Distance and Time, September — Dancing Shoes, Bob Sinclar — Soundz of Fredoom, Rooney — Calling the World & Lone Ranger — On the Other Side of Dub

Goodbye Nashville, Hello Camden Town: A Pub Rock Anthology

Hanoi Rocks — Street Poetry

HIM — Venus Doom

Ian Brown — The World Is Yours

Ice Cube — In the Movies, DMX — The Definition of X: Pick of the Litter, Talib Kweli — Ear Drum & Young Buck — Buck the World

Iron & Wine — The Shepherd’s Dog

Jim White — Transnormal Skiperoo

Jonas Game — ADHD

José González — In Our Nature

Kamelot — Ghost Opera (Miss Vampyria)

Kent — Ingenting

Korta musikrecensioner XXXIII

Lars Winnerbäck — Daugaya

Patti Scialfa — Play It as It Lays

Paul Potts — One Chance

PJ Harvey — White Chalk

Primal Fear — New Religion

Simian Mobile Disco — Attack Decay Sustain Release

Siouxsie Sioux — Mantaray

Sleepy Sleepers — Eurowiisut terveisiä perseestä

The Bee Gees — Bee Gees Greatest

The Cult — Born into This

The Proclaimers — Life with You, James Blunt — All the Lost Souls & K. T. Tunstall — Drastic Fantastic

Thunder Express — Republic Disgrace & The Soulshake Express — The Soulshake Express

Torsson — Det fjärde största bandet i Lund (Dr. Indie)

Torsson — Det fjärde största bandet i Lund (Dr. Rock)