Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

På TV

TV-serier XIV

Jag har inte skrivit om några tv-serier på flera månader men tänker nu ta upp tre serier varav två är aktuella och en serie har gått men blev både omdiskuterad och ett stort fiasko ur många perspektiv.

Studio 60 On the Sunset Strip.Aaron Sorkin som är geniet bakom underbara Vita huset ger oss numera Studio 60 on The Sunset Strip. Det är en briljant serie med bra skådisar och bra manuskript som leder serien mot bra idéer. Men tyvärr fick den inga höga tittarsiffror i USA på grund av någon obegriplig anledning trots att allting borde vara upplagt för en bra serie. Studio 60 On the Sunset Strip.Jag älskar den här serien på grund av kvickheten i dialogen och själva grunden om att spegla ett liberalt satirprogram i Saturday Night lives anda. Det är en trovärdig serie när det gäller hur det kan gå till bakom en tv-station. Men replikskiftet är visserligen onaturligt när det kommer till kommunikationen mellan människor fast det är en marginalanteckning. Grunden till idén är hur tv-stationen förra chef angriper omoralen, dumheterna och våldet, högerpolitiken i konsumtionssamhället. Han får direkt sparken. Ägarna/tv-stationens chef rekryterar en ny studiochef som skall få allting på rätt sköl. Hon spelas av Amanda Peet. Hon i sin tur återanställer studions stjärnproducent och manuskriptförfattare. Dom spelas av två skådespelare som kända från tv-världen. Bradley Whitford som kommer från serien Vita huset, hans roll är tv-producenten Danny Tripp som skall skapa stjärnstoft åt Studio 60. Vid sida finns vännen Matt Albie som skall basa för manuskriptavdelningen. Matt Albie spelas av underbara Matthew Perry från serien Vänner. Det är en av årets bästa höstserier på svensk television för tillfället.

Familjen Svensson.Gamla hederliga Svenssons, Svenssons med nya uppdaterade avsnitt där barnen har blivit vuxna och skaffat sig välavlönade jobb med kommande egna familjer. Allan Svensson är tillbaka som den arbetslösa självgoda socialdemokraten som bara ser världen ur brevbärarens synvinkel. Hustrun spelad av Suzanne Reuter, lämnar bankchefjobbet för att bli folkpartistisk kommunalpolitiker. Denna klassiska serie håller faktiskt fortfarande.

Upp till kamp!Däremot är Peter Birros senaste tv-serie ett fullständigt fiasko. När han skapade Hammarkullen, Det nya landet var strålande. Tv-versionerna av Peter Birros teaterpjäser, Arbetarklassens sista hjältar och Neil Armstrong var aldrig på månen, var också på gränsen till mästerverk. Men den här serien blev på gränsen till kalkon och dåliga ytliga karaktärer. Mikael Marcimain som regisserade graven och Lasermannen gör sitt bästa av ett tomt manuskript. Serien är ett försök att skildra Göteborgsvänstern, rockmusiken fram till Vietnamrörelsens 70-tal. Problemet är att seriens huvudpersoner blir så bleka, anonyma och jag lär mig inte känna människorna i serien eftersom det bygger på att man skall följa deras öden och liv i fyra avsnitt. Men människornas liv fördjupas inte utan faller ihop med dess lövtunna karaktärsdrag som mest består av dåliga klichéer. Det finns inget att se till slut utan alltihopa förblir ett gott försök men inte så mycket mera av det hela.

Årets fiasko till helhetsserie.

Musik

Ani DiFranco — Canon

Animal Collective — Strawberry Jam, The Go! Team — Proof of Youth & Tellison — Contact Contact

Annie Lennox — Songs of Massdestruction

Babyshambles — Shotter’s Nation

Bruce Springsteen — Magic

Deborah Harry — Necessary Evil

Diana Krall — The Very Best of Diana Krall & Nina Simone — Remixed and Reimagined

Fink — Distance and Time, September — Dancing Shoes, Bob Sinclar — Soundz of Fredoom, Rooney — Calling the World & Lone Ranger — On the Other Side of Dub

Goodbye Nashville, Hello Camden Town: A Pub Rock Anthology

Hanoi Rocks — Street Poetry

HIM — Venus Doom

Ian Brown — The World Is Yours

Ice Cube — In the Movies, DMX — The Definition of X: Pick of the Litter, Talib Kweli — Ear Drum & Young Buck — Buck the World

Iron & Wine — The Shepherd’s Dog

Jim White — Transnormal Skiperoo

Jonas Game — ADHD

José González — In Our Nature

Kamelot — Ghost Opera (Miss Vampyria)

Kent — Ingenting

Korta musikrecensioner XXXIII

Lars Winnerbäck — Daugaya

Patti Scialfa — Play It as It Lays

Paul Potts — One Chance

PJ Harvey — White Chalk

Primal Fear — New Religion

Simian Mobile Disco — Attack Decay Sustain Release

Siouxsie Sioux — Mantaray

Sleepy Sleepers — Eurowiisut terveisiä perseestä

The Bee Gees — Bee Gees Greatest

The Cult — Born into This

The Proclaimers — Life with You, James Blunt — All the Lost Souls & K. T. Tunstall — Drastic Fantastic

Thunder Express — Republic Disgrace & The Soulshake Express — The Soulshake Express

Torsson — Det fjärde största bandet i Lund (Dr. Indie)

Torsson — Det fjärde största bandet i Lund (Dr. Rock)

På TV

TV-serier XIV