Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Romaner

Unni Drougge — Boven i mitt drama kallas kärlek

Bazar förlag 2007

Bengt Ohlsson — Hennes mjukaste röst

Bonniers förlag 2007

Kärlekens omöjlighet och flykten från dess avarter av svikna förhoppningar och drömmen om den fina kärleken som förstörs av det psykologiska liksom fysiska våldets mekanismer. Allt det som ändå utgör det fundamentala i vårt liv. Sexualitet och kärlek är drivkrafterna i våra liv parallellt med hat/våld. Det märks i dessa två romanerna där kvinnorna är som vanligt offer för dårskapen i kärleken. Men kärlek är ändå det mest relevanta jag ändå vill se ljuset i det röda och låta hoppet ligga i kärlekens mjukaste famnar.

Unni Drougge är märkligt nog kvinnan som håller föredrag om våld mot kvinnor och vill få unga kvinnor att vägra bli slagpåsar åt kräk till män.

Hennes skoningslösa roman vill visa att även dom medvetna kvinnorna med långa erfarenheter av usla förhållanden, kan trots det falla för samma sorts män igen.

Jag börjar undra om hon inte lärde sig något av sin relation när hon var gift med Mats Drougge.

Innan jag fortsätter bokrecensionen så vill jag säga några ord om Mats Drougge.

Han och Unni hade den fina satir och undergroundtidningen April Magazine som dom senare slog ihop med tidningen Slitz, som i sin tur om jag minns rätt slogs ihop med gamla hederliga Schlager. Mats förstörde Slitz till en riktig usel flopp till tidskrift. Han gifte sig med Unni. Deras äktenskap slogs sönder inför offentligheten. Unni Drougge skrev senare en roman om deras äktenskap för flera år sedan.

Hennes nya roman använder sig av olika tjyvknep för att förstärka romanens budskap och självbiografiska moment. Först skriver hon tredje person genom att använda sig av en barnen som berättare innan hon strax går över till sig själv i första person i berättelsen.

Det är en bok som flödar över av ilska, men ändå med en stor dos självdistans. Hon är både närvarande i texten men observerar sitt liv när hon låter sina texter förklara sig, förhålla sig till ett liv i oro. Mannen som hon träffar är 20 år yngre men självdestruktiv och psykiskt störd vilket snart kommer att bli del i hennes liv. Boken är klar och enkel i språket fastän den berättar även om hennes uppbrott från detta förhållande. En roman om styrka och försök att överleva det hela.

Bengt Ohlsson.Bengt Ohlsson skriver en roman som nästan känns som om den skulle kunna vara skriven av en amerikan. För den har osvenska drag och får mig att uppleva en amerikansk relationsroman som spräcker det mesta jag läst i romanväg. Bengt Ohlsson skriver och tecknar ett starkt porträtt om en vuxen kvinna som har vuxna barn men hennes relation spricker och mannen vill flytta med sin nya kärlek till en annan plats. Karen, som är huvudpersonen i romanen försöker förhindra det hela men råkar ut för en svår bilolycka. Den olyckan får henne att omvärdera sitt liv. Bengt Ohlsson kan forma hennes liv och beskriva hennes familj så att jag känner personerna i fråga.

Bengt Ohlsson stämmer av sina romaner så väl, han komponerar verkligen fina stämningar, ordrikedom, pulserande målande bilder från det verkliga livet. Det är den förmåga som jag uppskattar allra mest hos Bengt Ohlsson.

Två betydande romaner att följa och läsa för att du lär dig någonting.

Musik

Amorphis — Silent Waters (Miss Vampyria)

Andrew Bird — Armchair Apocrypha

Arch Enemy — Rise of the Tyrant (Miss Vampyria)

Ayhan Aydin — The Shape of Ill to Come

Bill Brandon — On the Rainbow Road: The Muscle Shoals and Birmingham Sessions

Bob Dylan — Dylan, Genesis — Invisible Touch & We Can’t Dance, Eric Clapton — Complete Clapton & Chicago — The Best of Chicago: 40th Anniversary Limited Edition

Carrie Underwood — Carnival Ride, Shooter Jennings — The Wolf & The Charlie Daniels Band — Deuces

Chaka Khan — Funk This

Devendra Banhart — Smokey Rolls down Thunder Canyon, Robert Wyatt — Comicopera & Radioheads — In Rainbow

Dr. Indie hamnar i stereon med Roky Ericksons musikvärld

Dr. Indie finner vägen till The Spinners musikhjärta

ESG — A South Bronx Story Vol. 2: Collector’s Editions. Rarities

Hammerfall — Steel Meets Steel: 10 Years of Glory & Eddie Vedder — Into the Wild

Helloween — Gambling with the Devil

Jaqee — Nouvelle D’Amour

Jill Scott — The Real Thing: Words and Sounds Vol. 3, Angie Stone — The Art of Love and War, Jennifer Lopez — Brave, CheNelle — Things Happen for a Reason, Gabrielle — Always & Jagged Edge — Baby Making Project

Joni Mitchell — Shine

Joy Division — Closer: Collectors Edition & Still: Remastered and Expanded

Ken Ring — Äntligen hemma & Magnus Uggla — Pärlor åt svinen

Korta musikrecensioner XXXIV

Lamont — The Golden Daze

Matchbox Twenty — Exile on Mainstream, Minor Majority — Candy Store, Jennifer Rush — Stronghold: The Collectors Hitbox, Kate Nash — Made of Bricks & Katie Melua — Pictures

Mick Jagger — Very Best of Mick Jagger & John Fogerty — Revival

Moneybrother — Mount Pleasure

Neil Young — Chrome Dreams II, Band of Horses — Cease to Begin & Various Artists — Song of America

New Model Army — High & Dropkick Murphys — The Meanest of Times

Peter LeMarc — Kärlek i tystnadens tid

Ruth Brown & LaVern Baker — Wild, Wild Women & Paul Lamb & The King Snakes — Snakes & Ladders (Live)

Serj Tankian — Elect the Dead

Steve Earle — Washington Square Serenade

Ted Nugent — Love Grenade

The Hives — The Black and White Album

The Seabear — The Ghost That Carried Us Away, The Pipettes — We Are The Pipettes, Rocket Uppercut — This Beautiful Tragedy, Nina — Punk Robot & Stereophonics — Pull the Pin

Tomahawk — Anonymous