Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Musikintervju

Lamont

Här följer en intervju med gruppen Lamont som släpper sitt debutalbum The Golden Daze som recenseras i detta nummer av vår webbtidning Blaskan. Det är Kristofer och Lars i bandet som svarar på frågorna.


Fråga
Ni har kommit ut med ett färskt debutalbum som har The Arks egen Ola Salo som producent. Hur har han tillsammans med Lamont influerat och påverkat musiken och ljudbilden?
Svar
Kristofer: Faktiskt nästan ingenting alls i detta fallet. Ola, tillsammans med Jens Andersson, har producerat en låt, samt varit medproducent på ytterligare en. Det stora producentjobbet har Oskar Humlebo, a.k.a. Moto Boy, stått för. Ola har så klart bidragit med en trygghet i studion i och med att vi alla respekterar hans musikalitet och kunskap. Men Oskar är nog den som satt spår i ljudbilden. Oskar lyckades bidra med det vi önskade när vi gick in i studion; att kombinera det glammiga, ytliga och svängiga med något djup och hjärta och smärta. Det är vi enormt stolta över att ha lyckats kombinera på ett bra sätt!
Lars: Att få med hjärta i dansant musik är bland det svåraste som finns och det var något som jag, som till största delen gör musiken, har haft lite ångest för inför skivan. Att den skulle bli för glättig. Men jag tycker att vi har lyckats mycket bra med det och det kändes nästan som att vi jobbade över vår förmåga!
Fråga
Lamonts låtar har ofta snygga vibbar av 70-talets glamrock och en känsla av att det finns lite discoskvättar inbyggda i musiken. Hur utvecklade bandet sitt sound?
Svar
L: Jag, Kristofer och David bodde ihop i en lägenhet som nästan blev någon slags festcentral. Folk kom dit på helgerna och så blev det fest vare sig man ville eller inte. Jag hade en gammal orgel och lite kassa leksakssyntar och Kristofer hamrade på gitarrer till musiken på stereon. Så någonstans i virrvarret av den tyska 70-talsschlagerdiscon med Djingis Khan, de snabba Ramonesriffen och de vackra syntlåtarna började vi känna ungefär att den blandningen hade varit fin att få till i ett band. Sen har det naturligtvis kommit in nya element på vägen och andra har försvunnit, men jag tror att kärnan finns kvar.
K: Det vi alla har haft gemensamt när det kommer till vilken musik vi lyssnat på och gillat, är band som har en tydlig visuell tanke också. Det har nog inspirerat oss på många sätt, och det är nog därför vi låter och framförallt ser ut som vi gör.
Fråga
Jag älskar era scenuppträdanden och smarta musik. Det jag vill veta är själva texternas tillkomst. Vad inspirerar Lamont när texterna skall nedtecknas?
Svar
K: I och med att det är jag som skriver texterna så är det såklart alltid på ett eller annat sätt en återspegling av vad jag upplever, tycker och tänker. Jag skulle väl inte vilja säga att jag skriver på ett gemensamt tema genom hela skivan, det kan handla om allt från misslyckade och lyckade kärleksreaktioner till synes mer ytliga saker som i låten Élegance & Discodance där det handlar om min vilja att klä upp sig och känna sig snygg, och att det är viktigt. Så det är väldigt varierat, men även om textteman kan te sig ytliga så har de alltid en allvarlig betydelse för mig som skriver dem. En textidé föds ju alltid från att man har funderat mycket på en sak och har starka åsikter om en sak.
Kul att du gillar våra scenframträdanden! Det har någonstans varit det som drivit oss att göra musik hela tiden, att bjuda på något extra från scenen!
Fråga
Jag tänkte att ni skulle kunna berätta lite om gruppen Lamonts bakgrund, hur träffades ni och vilken bakgrund har ni som medlemmar i bandet?
Svar
L: Kristofer och David flyttade ner till Malmö från Östergötland för att Kristofer skulle börja plugga på högskolan. Där mötte han mig och jag spelade för tillfället i ett band och behövde en bassist. Så då fick Kristofer hoppa in i det bandet. Efter någon månad så hoppade vi båda av det för att starta ett eget band. Min gamla barndomskompis Henrik kunde spela trummor och min syster Kristina spelade egentligen cello men jag visste att hon var duktig på piano så hon fick spela synt. David var i Asien när bandet bildades, men anslöt när han kom hem. Kortfattat skulle man kunna uttrycka det med att Malmö var musslan, Kristofer och David skitet eller sandkornet som råkade hamna i musslan. Jag; Kristina och Henrik var den pärlemor som omslöt oss om östgötarna och tillsammans blev vi en vacker pärla!
K: Haha, exakt så är det! Kunde inte sagt det bättre själv.
Fråga
Skivtiteln The Golden Daze skulle jag gärna höra varför skivan heter så?
Svar
K: Låten The Golden Daze skrevs i våras när vi var mitt uppe i låtskrivande, skivplanering och företagande på hög nivå med en Internetsajt vi också jobbar med. Texten handlar om just detta när man har otroligt roliga saker framför sig, samtidigt som man jobbar otroligt hårt och därmed känner sig mer än värd det antagna lyckade resultatet av sitt jobb. I dessa stunder kan det samtidigt bli väldigt förvirrande i den mån att man inte vet vad man ska ta i, hur man ska göra saker och ting på bästa sätt, samtidigt som man har enorma förväntningar och krav på sig själv. Det blir helt enkelt en positiv förvirring (Daze) i väntan på de gyllene dagarna (The Golden Days). Därav låttiteln The Golden Daze. Men ganska snabbt insåg vi att det är ett uttryck som sammanfattar hela skivan och jobbet med den. Så därför heter också skivan The Golden Daze.
L: Jag håller med helt och hållet. Vi hade en hel del olika förslag, men inget som var så klockrent på hur vi kände oss som The Golden Daze.
Fråga
Till sist skulle det vara roligt att höra om vad ni tycker är det bästa med Lamonts nya debutalster?
Svar
L: Det känns helt underbart att äntligen komma med en riktigt stor laddning Lamont på en gång. Att nästan ge en överdos av oss själva liksom! Det bästa med skivan är att vi gjort det med öppna hjärtan, att vi hela tiden har varit ärliga i vårt skapande. Vårt motto har under skivinspelningen varit att ta den bökiga vägen istället för den givna och det tycker jag speglas på mycket från skivan.
K: Håller med, finns en röd tråd trots en stor variation i form av riktigt energiska rockdängor till smäktande ballader. Den röda tråden skulle jag vilja kalla Ballroom Rock…i lyxförpackning!

Musik

Intervjuer

Jaqee

Lamont

Amorphis — Silent Waters (Miss Vampyria)

Andrew Bird — Armchair Apocrypha

Arch Enemy — Rise of the Tyrant (Miss Vampyria)

Ayhan Aydin — The Shape of Ill to Come

Bill Brandon — On the Rainbow Road: The Muscle Shoals and Birmingham Sessions

Bob Dylan — Dylan, Genesis — Invisible Touch & We Can’t Dance, Eric Clapton — Complete Clapton & Chicago — The Best of Chicago: 40th Anniversary Limited Edition

Carrie Underwood — Carnival Ride, Shooter Jennings — The Wolf & The Charlie Daniels Band — Deuces

Chaka Khan — Funk This

Devendra Banhart — Smokey Rolls down Thunder Canyon, Robert Wyatt — Comicopera & Radioheads — In Rainbow

Dr. Indie hamnar i stereon med Roky Ericksons musikvärld

Dr. Indie finner vägen till The Spinners musikhjärta

ESG — A South Bronx Story Vol. 2: Collector’s Editions. Rarities

Hammerfall — Steel Meets Steel: 10 Years of Glory & Eddie Vedder — Into the Wild

Helloween — Gambling with the Devil

Jaqee — Nouvelle D’Amour

Jill Scott — The Real Thing: Words and Sounds Vol. 3, Angie Stone — The Art of Love and War, Jennifer Lopez — Brave, CheNelle — Things Happen for a Reason, Gabrielle — Always & Jagged Edge — Baby Making Project

Joni Mitchell — Shine

Joy Division — Closer: Collectors Edition & Still: Remastered and Expanded

Ken Ring — Äntligen hemma & Magnus Uggla — Pärlor åt svinen

Korta musikrecensioner XXXIV

Lamont — The Golden Daze

Matchbox Twenty — Exile on Mainstream, Minor Majority — Candy Store, Jennifer Rush — Stronghold: The Collectors Hitbox, Kate Nash — Made of Bricks & Katie Melua — Pictures

Mick Jagger — Very Best of Mick Jagger & John Fogerty — Revival

Moneybrother — Mount Pleasure

Neil Young — Chrome Dreams II, Band of Horses — Cease to Begin & Various Artists — Song of America

New Model Army — High & Dropkick Murphys — The Meanest of Times

Peter LeMarc — Kärlek i tystnadens tid

Ruth Brown & LaVern Baker — Wild, Wild Women & Paul Lamb & The King Snakes — Snakes & Ladders (Live)

Serj Tankian — Elect the Dead

Steve Earle — Washington Square Serenade

Ted Nugent — Love Grenade

The Hives — The Black and White Album

The Seabear — The Ghost That Carried Us Away, The Pipettes — We Are The Pipettes, Rocket Uppercut — This Beautiful Tragedy, Nina — Punk Robot & Stereophonics — Pull the Pin

Tomahawk — Anonymous