Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan #11 2007

Ledare

Litteraturpriset går till Doris Lessing

Doris Lessing.Jag blir så jäkla glad över att Doris Lessing får årets nobelpris och vi på redaktionen blir glada åt det hela på grund av att Doris Lessing räknas som en finkulturell författare som skrivit science fictionromaner med hög kvalitet. Vilket knappast brukar vara gångbart i nobelprissammanhang Men denna gång träffar svenska akademin rätt i sitt val av författare som många kan vara glada över — vilket jag med glädje måste poängtera i detta fall.

Doris Lessing.Hennes bästa romanserier är i mitt tycke Våldets barn och science fictionserien Canopus in Argus som är det mest spännande och fascinerande romanserier som jag tycker att du kan finna i modern litteratur. Jag gillar även hennes självbiografiska romaner. Dom är storslagna episka böcker som vågar ta vara på kvinnligheten och visa hur stark hon är som mogen självmedveten författare. Böcker som triumferar över enfalden i vår vansinniga kaosartade värld. Hon har skrivit några av världens bästa böcker och hon är utan tvekan en av mina litterära förebilder i det verkliga livet.

Så jag får passa på att gratulera från Blaskanredaktionen Doris Lessing för sitt nobelpris i litteratur.


Mehmed Uzun är död

Mehmed Uzun.Då jag gläds med Doris Lessing nås jag istället av att den fantastiska kurdiska författaren Mehmed Uzun har avlidit 54 år gammal och världsförfattare av rang. Han var boende i Sverige men ville så gärna se sitt gamla hem Diyarbakir som ligger mellan Tigris och Eufrat. Hans sista önskan som ledde till hans alltför tidiga död. Jag ångrar nu efteråt att jag aldrig gjorde den där intervjun i Blaskan man gick och funderade på länge och väl. Men nu är det försent att tänka den tanken. Men hans litteratur är slående och vacker som bara arabisk prosa kan vara när den är som bäst. Jag noterar att förlaget Ordfront skall översätta hans självbiografi Själens regnbåge nästa år. Smaka bara på titeln Själens regnbåge och du upptäcker att det är ren poesi.


The Hellacopters.Efter tretton år av ren glädje och rockmusik skall Nicke Andersson och grabbarna lägga av med sitt sound. Med en ny skiva till våren och avskedsturné så vill dom avsluta värdigt så att säga. Vi som sörjer det hela får väl längta efter något annat helt enkelt i framtiden.

Men vi tackar The Hellacopters för deras rockmusik som erbjudit oss mycket glädje i livet. Se vad dom själva skriver — The Hellacopters


Kent släpper ett mästerverk

Kent — Tillbaka till samtiden

Kent — Texter om Sveriges största rockband

Tidskriften Sonic och Reverb Förlag i samarbete

Kent — Tillbaka till samtiden.Isande kall blåisig världsbild finns att hämta på en skiva som beskriver precis som det är i dag. Politiken är i dag snål på medmänsklighet och mörkret lägger sig över våra själar så att vi knappast ser något ljus i grottan förrän vi går ut ur tunnelns irrande gångar. Då händer det att gruppen Kent kan ge oss lite hopp om livet. Det är inte bara döden som finns med på deras nya texter utan även kärleken får chansen att leva vidare också vid deras analys om sin samtid. Skivan som nu har givits ut skiljer sig lite från deras förra skiva som hade döden som tema, den nya kan ge oss vissa tidsbilder från deras egna betraktelser och det är stämningar som Jocke Berg målar upp och tar fram som sina egna sanningar kring livet precis så som han ser det. Styrkan i Kents musik som man kan framhålla är deras nästan kusliga sätt att förena Jocke Bergs texter, röst och dansanta pop så att dom får en perfekt kontext i sin konst. Allting verkar klaffa igen. Jag har följt med Kent så länge dom givit ut skivor och sett live två gånger innan bandet blev megabandet inom svensk rock.

Kent har nått den status då jag lugnt kan kalla det för det bästa som hänt svensk rock på väldigt länge.

Kent: Texter om sveriges största rockband.I den nya boken så skriver Aftonbladet/Sonics redaktör Håkan Steen om varför man ger ut en bok med texter från Sveriges ledande kritiker. Därför att Kents sånger och låtar skapar något speciellt hos kritiker som får dom att bli blanka i ögonen. Den bästa texten är hämtat från tidskriften Sonic nummer 6. Anders Dahlbom och Klas Ericsson är männen bakom den bästa Kenttexten någonsin. Det är ett reportage och intervju som ger oss det bästa helhetsperspektivet på gruppen Kent. Jag läser boken som ger kritikern sin röst till oss läsare och försöker förklara varför Kent är det bästa som hänt världen. Många i boken menar att Kent kan jämföras med Jakob Hellman eller Thåströms gamla band Imperiet när man skall finna dom orden som kan förklara hur stora Kent är i dag. Jag plockar hellre fram Ebba Grön och jämför Kent med det band som jag älskar allra mest. Kent bör ligga i den dimensionen av rockband. Nya skivan är mästerlig och gör mig varm i själen. Jocke Berg har en elegant ljus röst som sjunger sublimt till musiken som har 80-talets klangvärldar som modell för kompet till Jockes dynamiska gåtfulla texter.

Detta gör att Kent återigen har tagit för sig av vår svenska folksjäl och rört sig i riktningen mot ett mognare uttryckssätt. Länge leve Kent.


Blaskans chefredaktör Dr. Indie kan inte låta bli att rekommendera lite You Tube-material från grupper jag älskar.

Fantastisk bilder med konserter och videos från underbara The Clash — YouTube — The Clash — Magnificent Seven — Tom Synder Show 1981

Bob Dylan i högform — YouTube — Bob Dylan — The Times they are A-changin’ —1965

Japans mest legendariska syntgrupp Yellow Magic Orchestra med legenden Ryuichi Sakamoto som frontgestalt i bandet — YouTube — Y.M.O. (Yellow Magic Orchestra) — Cosmic Surfin’ (Live 1979)


Moderaterna tycker inte om kulturpolitik eller biståndspolitik. Dom ogillar statliga verk också.

I Täby säljer moderaterna ut kommunens egendomar till andra moderater för nästan inga pengar alls. Nu hoppas en folkpartipolitiker av för att moderaterna bryter mot lagarna i Täby. Moderatmaffian är den styrande länken i Täby. Tibble gymnasium privatiserades av moderaterna och såldes till en annan moderat som råkade vara rektor. Alla var emot affären. Men det sket moderaterna i. Om vi fortsätter uppräkningen så finner vi att KDS löjliga minister Mats Odell har bara ideologin framför sig när han bryter mot vissa regler och lagar för att få chansen att sälja statlig egendom. Vansinnet är satt i moderaternas system.

Annat roligt är att moderaterna tyckte att satsningen En bok för alla som fick miljoner människor att läsa bra litteratur i pocketform för billig penning. Staten stod för en del av finansieringen av projektet som pågått i flera år. Men nu tyckte moderaterna att projektet skall bort från staten och läggas ned.

Moderaterna tyckte inte om biståndspolitiken och drar in stödet från sida till flera länder i Latinamerika. För Latinamerika har fått vänsterregeringar och vänsterliberala som avskyr USA:s inflytande och slår undan nyliberalerna från kontinenten. Det är därför Bush avskyr den kontinenten. Moderaterna avskyr den delen av världen. Men moderaterna tillhör konservativa internationalen, International Democrat Union. Men den har flera antidemokratiska och fascistiska partier med sig. Unión Demócrata Independiente och Renovación Nacional från Chile som båda hyllar Pinochetts tid och politik. Militärdiktatorn Hugo Banzers parti Acción Democrática Nacionalista från Bolivia, Coloradopartiet som var diktaturen i Paragua och dödsksvadron och mördarpartiet Arena från El Salvador. Alla dessa ingår i moderaterna och republikanernas egna led. Det som saknas är väl Somozas gamla parti eller andra mordiska partier som USA älskade och moderaterna som sanna USA-vänner förmodligen gjort till sina egna vänner. Sådana är moderaterna.

Mr. Snaggus | Dr. Indie | Dr. Rock


Blaskan beräknas utkomma den första måndagen i månaden.
Skicka era artiklar senast lördagen veckan innan, tack!
Bidragen adresseras lämpligen till Redaktionen

Musik

Amorphis — Silent Waters (Miss Vampyria)

Andrew Bird — Armchair Apocrypha

Arch Enemy — Rise of the Tyrant (Miss Vampyria)

Ayhan Aydin — The Shape of Ill to Come

Bill Brandon — On the Rainbow Road: The Muscle Shoals and Birmingham Sessions

Bob Dylan — Dylan, Genesis — Invisible Touch & We Can’t Dance, Eric Clapton — Complete Clapton & Chicago — The Best of Chicago: 40th Anniversary Limited Edition

Carrie Underwood — Carnival Ride, Shooter Jennings — The Wolf & The Charlie Daniels Band — Deuces

Chaka Khan — Funk This

Devendra Banhart — Smokey Rolls down Thunder Canyon, Robert Wyatt — Comicopera & Radioheads — In Rainbow

Dr. Indie hamnar i stereon med Roky Ericksons musikvärld

Dr. Indie finner vägen till The Spinners musikhjärta

ESG — A South Bronx Story Vol. 2: Collector’s Editions. Rarities

Hammerfall — Steel Meets Steel: 10 Years of Glory & Eddie Vedder — Into the Wild

Helloween — Gambling with the Devil

Jaqee — Nouvelle D’Amour

Jill Scott — The Real Thing: Words and Sounds Vol. 3, Angie Stone — The Art of Love and War, Jennifer Lopez — Brave, CheNelle — Things Happen for a Reason, Gabrielle — Always & Jagged Edge — Baby Making Project

Joni Mitchell — Shine

Joy Division — Closer: Collectors Edition & Still: Remastered and Expanded

Ken Ring — Äntligen hemma & Magnus Uggla — Pärlor åt svinen

Korta musikrecensioner XXXIV

Lamont — The Golden Daze

Matchbox Twenty — Exile on Mainstream, Minor Majority — Candy Store, Jennifer Rush — Stronghold: The Collectors Hitbox, Kate Nash — Made of Bricks & Katie Melua — Pictures

Mick Jagger — Very Best of Mick Jagger & John Fogerty — Revival

Moneybrother — Mount Pleasure

Neil Young — Chrome Dreams II, Band of Horses — Cease to Begin & Various Artists — Song of America

New Model Army — High & Dropkick Murphys — The Meanest of Times

Peter LeMarc — Kärlek i tystnadens tid

Ruth Brown & LaVern Baker — Wild, Wild Women & Paul Lamb & The King Snakes — Snakes & Ladders (Live)

Serj Tankian — Elect the Dead

Steve Earle — Washington Square Serenade

Ted Nugent — Love Grenade

The Hives — The Black and White Album

The Seabear — The Ghost That Carried Us Away, The Pipettes — We Are The Pipettes, Rocket Uppercut — This Beautiful Tragedy, Nina — Punk Robot & Stereophonics — Pull the Pin

Tomahawk — Anonymous