Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Politisk satir

Jan Guillou — Fienden inom oss

Pirat-förlaget 2007

Jan Guillou.Det här är hans bästa bok hittills för att den återigen tar upp Jan Guillous favoritämne Säpo som klantskallar som gör vad som helst för att komma åt terrorister i den heliga terroristkampens rättsröta. I den nya boken så arresterar SÄPO och myndigheterna en rad med människor, araber naturligtvis, som sägs ha terroristanknytning. Det är som vanligt en bok som ger samhällets myndigheter en näsbränna. Jan Guillous alter ego Erik Ponti som är journalist med vänsterursprung bekämpar rättsrötan som vanligt. Polisintendent Eva Johnsén på ekoroteln, får nytt jobb på SÄPO för att förhöra terroristmisstänkta. EKO-roteln läggas ned av den nya borgerliga regeringen eftersom ekonomiska brott från storskurkar är inte alls lika farligt som våldsbrott och försäkringsbedrägeri som begås av förhärdade knegare. Dom måste jagas ordentligt.

Det är en stark moralisk och satirisk roman som ger SÄPO på käften igen. Jag njuter av romanen för att Jan Guillou visar att terrorist kan leda till vad som helst. Alla medel är tillåtna för att få folk erkänna. USA tycker att tortyr är helt okej om det är rätt land som ger tortyr. Boken är en politisk personlig skönlitterär uppgörelse med allt som jan Guillou tycker illa om. Jag kommer knappast kritisera honom för sitt upplägg eftersom jag diggar hans kritik mot samhället då den gör alla misstag som är rent antidemokratiska tillgrepp för att försvara demokratin så att säga. Det är när staten angriper sina medborgare på vilket sätt som mest förknippas med diktaturer som man säga nej till det hela. Det är romanen budskap. Vi måste stoppa detta tilltag mot rättstaten.

Boken är en stilblandning mellan satir och thriller men det blir mera av politisk uppgörelse och det passar mig bra. Det är en tätt bok som utgör lite av kulmen av Jan Guillous kritik mot det svenska samhälle han haft i minst 35 år av sitt skrivande och tyckande i press och böcker. Så ur detta perspektiv fungerar han riktigt bra. En stor svensk politisk roman måste jag säga.

Musik

Alicia Keys — As I Am

Alison Krauss & — Raising Sand

Aretha Franklin — Jewels in the Crown: All Star Duets with The Queen

Beanie Sigel — The Solution

Behemoth — Apostasy

Britney Spears — Blackout & Sugababes — Change

Burial — Untrue

Dr. Indie minns undergroundtidens hardcoreband

Duran Duran — Red Carpet Massacre; Craig David — Trust Me; Seal — System & Darude — Label This

Dwight Yoakam — Dwight Sings Buck

Elmo — Kamikaze Heart

Entombed — Serpent Saints: The Ten Amendments

Eskimo Baby — Actors Suicide; The Killers — Sawdust; Bella — No One Will Know & Angus and Julia Stone — A Book like This

Gamma Ray — Land of the Free 2

Gore Gore Girls — Get the Gore (Miss Vampyria)

Hardcore Superstar — Dreamin’ in a Casket

Humanifesto — The Infamous; Mad Caddies — Keep It Going; NOFX — They’ve Actually Gotten Worse Live; Terror Punk Syndicate — Extended Playtime & Raw Records — Punk Single Collection

James Taylor — One Man Band

Jay-Z — American Gangster

Justin Currie — What Is Love For

Korta musikrecensioner XXXV

Kylie Minogue — X

Led Zeppelin — Mothership

Levon Helm — Dirt Farmer

Magnus Uggla — den coolaste katten i staden

Mando Diao — Never Seen the Light of Day

Nick Drake — Family Tree

Porter Wagoner — Wagonmaster

Queen — Rock Montreal

Scream Loud!! The Fenton Story: 61 Prime Slabs of Mid-60’s Michigan Teen Punk!

Status Quo — In Search of the Fourth Chord

Tarja Turunen — My Winter Storm

The Donnas — Bitchin’

Wu-Tang Clan — 8 Diagrams

Wyclef Jean — Carnival Vol. II: Memoirs of an Immigrant