Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Böcker

Joyce Carol Oates — Svart flicka, vit flicka

Bonniers 2007

Marisha Pessl — Fördjupade studier i katastroffysik

Natur & Kultur

Joyce Carol Oates.Kvinnorna som går på college, närmast bestämd den kvinnliga läroinstitutionen Schuyler College. Året är 1975 och det är två flickor som blir rumskamrater på skolan. Den ena är vit och är ättling till skolans liberala grundare. Motståndare mot slaveriet och tidiga feminister är arvet den vita flickan Genna Meade, dotter till radikal advokat och professor i juridik som bekämpar det onda Amerika. Genna Meade skäms över sin familj eftersom dom är radikala bohemer. Den svarta flickan Minette Swift är dotter till en sträng och stark religiös batistpastor som är medveten om sitt svarta ursprung. Minette Swift är stolt, okänslig på ett sätt och uppfattas lätt som högdragen och högfärdig av de andra flickorna. Det är en roman som handlar om dåligt samvete från den vita flickan. Hon förvandlar sig till en hängiven fanatisk försvarare av den svarta flickans livsstil. Det hela slutar i ond bråd död. Det roliga med romanen är att vita människor verkligen kan vara hängivna svart kultur. Det handlar om att vi vet att svart kultur har influerad vår musikhistoria. Det handlar om dåligt samvete över hur vita behandlad svarta på många olika sätt. Det är en briljant roman som tydliggör gränsen mellan svart och vit i tänkandet som tyvärr utgör en stor del av USA inre själsliv. För det var ironiskt slaveriet som gav oss den svarta afro-amerikanska kulturskatten som vi alla älskar och skattar mycket högt.

Det är verkligen en skam att Joyce Carol Oates inte får något nobelpris. Men det var underbart att se Doris Lessing få det för sina ovärderliga romaner. Joyce Carol Oates är den kvinnliga författare som bäst klargör nuvarande USA:s belägenhet bäst. Men hon har alltid den politiska dimensionen klar för sig och det räcker långt för min del. Vilket sätter hennes romaner i en historisk relevant kontext som också fördjupar diskussionen om landet hon bor i ur sitt liberala vänsterperspektiv. Jag älskar den här kvinnans romaner för att hon vågar göra det men utan moraliska pekpinnar om hur det egentligen borde ligga till utan hennes litterära utblick blir istället att romanerna låter händelserna glida iväg till det som sker. Som i den nya romanen då den svarta flickan Minette Swift dör 1975 och sanningen ligger fördold varför hon dog. Men nästan 30 år senare vill Genna berätta hela sanningen som vi sedan får följa med på när sanningen rullas fram inför våra häpna vakna ögon. Bra psykologisk roman med många vändningar som tar oss med på årets läseäventyr.

Marisha Pessl.Den skiljer sig klart från Marisha Pessls litterära komedi.

Denna är visserligen en intellektuell leksakslåda med alltför många hyllor av litterära referenser att kasta fram. Men den känns ljuvlig att följa med och den överraskar mig i sin enkelhet fastän den är mångbottnad litterär fantasi med realismen i högsättet. Det är en vardag som hela tiden skenar iväg utom kontroll. Och jag bara älskar den här tjocka fina debutalstret från en oerhörd vacker smart kvinna som skapar en sorts lättsam ironisk gliring åt en högtravande tråkig omvärld utan helig boklärdom eller levt sig genom livets aningslösheter. Så lägger jag ännu en rolig berättare till min lista över geniala författare.

Musik

Alicia Keys — As I Am

Alison Krauss & — Raising Sand

Aretha Franklin — Jewels in the Crown: All Star Duets with The Queen

Beanie Sigel — The Solution

Behemoth — Apostasy

Britney Spears — Blackout & Sugababes — Change

Burial — Untrue

Dr. Indie minns undergroundtidens hardcoreband

Duran Duran — Red Carpet Massacre; Craig David — Trust Me; Seal — System & Darude — Label This

Dwight Yoakam — Dwight Sings Buck

Elmo — Kamikaze Heart

Entombed — Serpent Saints: The Ten Amendments

Eskimo Baby — Actors Suicide; The Killers — Sawdust; Bella — No One Will Know & Angus and Julia Stone — A Book like This

Gamma Ray — Land of the Free 2

Gore Gore Girls — Get the Gore (Miss Vampyria)

Hardcore Superstar — Dreamin’ in a Casket

Humanifesto — The Infamous; Mad Caddies — Keep It Going; NOFX — They’ve Actually Gotten Worse Live; Terror Punk Syndicate — Extended Playtime & Raw Records — Punk Single Collection

James Taylor — One Man Band

Jay-Z — American Gangster

Justin Currie — What Is Love For

Korta musikrecensioner XXXV

Kylie Minogue — X

Led Zeppelin — Mothership

Levon Helm — Dirt Farmer

Magnus Uggla — den coolaste katten i staden

Mando Diao — Never Seen the Light of Day

Nick Drake — Family Tree

Porter Wagoner — Wagonmaster

Queen — Rock Montreal

Scream Loud!! The Fenton Story: 61 Prime Slabs of Mid-60’s Michigan Teen Punk!

Status Quo — In Search of the Fourth Chord

Tarja Turunen — My Winter Storm

The Donnas — Bitchin’

Wu-Tang Clan — 8 Diagrams

Wyclef Jean — Carnival Vol. II: Memoirs of an Immigrant