Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Bok

Khaled Hosseini — Tusen strålande solar

Översättning Johan Nilsson

W&W

Khaled Hosseini.Berättelsen är en enda stor hyllning till världens kämpande kvinnor som tvingas uthärda rent manligt religiöst förtryck, misshandel, inlåsning, att få bli bortgift som barn och andra vedervärdiga företeelser som den manliga delen ägnar sig åt i ideologin, religionen eller andra manliga sammanhangs namn. Khaled Hosseini som är författren bakom den här romanen Tusen strålande solar är uppväxt i Kabul, huvudstaden i Afghanistan. Han hann flytta från Kabul till USA innan Sovjet och gerillan hamnade i det långa inbördeskriget som förstörde landets infrastruktur totalt. Khaled Hosseini skriver om två olika kvinnoöden som sammanflätas genom att deras öden till slut fullbordas. Afghanistans moderna historia använder sig författaren av som en fond där vi läser om dessa två kvinnors liv i dagens Afghanistan.

Khaled Hosseini — Tusen strålande solar.Den ena kvinnan Marian är född 1959 och blir förvandlad till en paria på grund av att modern födde sin dotter som oäkting. Fadern som är förmögen hälsar på då och då. När modern tar livet av sig så gifter fadern bort henne med en äldre tyrann enligt traditionerna. En man som verkligen vill visa för Marian vem som bestämmer i hushållet och har svagt ego Allt skall ske enligt manliga religiösa lagar som är följden av gamla seder och traditioner. Marian är stark och blir starkare genom åren trots allt som hon får stå upp med i äktenskapet. Psykiskt och fysiskt misshandel som är vardagsmat.

Men förtrycket ökar när alltmera strängare religiösa tyranner styr landet.

Klimax når Afghanistan som eget land när talibanerna tar över makten och skapar det mest glädjelösa förtryck världen har skådat med mord, avrättningar och döden som ideal.

Marian får se sitt liv speglat genom mannens förtryck men den spegeln väcker sakta hennes medvetande. Kvinnan härdar ut för det är allt hon kan mäkta med att göra, får Marian lära sig från sin moder som i sin tur lärt sig det från sin moder.

Kvinnan lever på nåder i de islamiska samhällena, och boken uppvisar hur skönheten existerar endast hos kvinnan i dessa samhällen eftersom livet verkar leva vidare hos kvinnorna när förtrycket härskar. För religiösa förtrycket verkar bara ha en enda kärlek och det är den nattsvarta döden som skall genom syra de samhällen dom härskar över.

Marian är en fattig, analfabet och tvingas gifta sig med Rashid mot sin vilja, men hon accepterar sitt öde eftersom den är utstakat av andra åt henne. Rashid är ett principlöst vedervärdigt kräk som följer politikens pilar och blir i sin uppenbara feghet, glad när religiösa barbarer behärskar Afghanistan. Tänk dig själv in i situationen och läs sedan om arabvärldens verkliga skönhet. Där arabiska stolta nationer som har poesi, film, kärlek, konst som fullständigt har flödat över i oceaner med skönhet genom decennier. Dessa traditioner och dess poeter trampas ihjäl av det religiösa förtrycket. Rashid är en spegel av allt detta som sker runtomkring samhället som de alla lever i.

Marian får en olyckssyster när den unga Laila blir Rashids andra hustru. Laila kommer ifrån en bildad familj som dör i inbördeskriget mellan olika folkgrupper efter Sovjets uttåg. Kabuls gator slits sönder och byggnader blir enbart till ruinhögar och nattsvart damm då bomber och granater slår ned överallt i staden.

Rahid finner Laila under ruinhögar och tar hand om henne för att senare gifta sig med Laila.

En ny kvinna att förtrycka men även en kvinna som vågar stå emot Rashids förtryck.

Laila överlever och ser sig tvungen att gifta sig med kräket Rashid. Misshandel och ständiga våldsamma angrepp råder i hemmet.

Rashid hatar kvinnorna och hotar att döda dom. Kvinnans roll blir att förnedras och mördas om dom inte lyder den manliga lagen.

Till slut så får dom nog av Rashid. Deras liv förändras på en gång efter det dom slagit ihjäl Rashid. Flera års hat som dessa kvinnor tryckt tillbaka alltför länge måste komma fram då Rashid försöker döda dom båda.

Boken handlar om uppbrott från det sedvanliga livet därför att livet bryter in med hela sin väldighet. Nya mönster kan skönjas och horisonten blir klarare när kvinnorna vandrar framåt i livet för att skapa sig egna liv, som dom själva väljer för en gång skull. Det är en vacker roman med ett sällsamt lättläst språk. Det är bok som många kommer att finna som tröst och se ett hopp någonstans mitt i det brutala som sker i bokens ramhandling. Kvinnlig kraft och kvinnor som till slut tar nya steg i livet. Det är en utsökt roman som gränsar till det magiska mästerverket.

Jag vill se denna bok som min personliga favoritbok det här året.

Musik

Alicia Keys — As I Am

Alison Krauss & — Raising Sand

Aretha Franklin — Jewels in the Crown: All Star Duets with The Queen

Beanie Sigel — The Solution

Behemoth — Apostasy

Britney Spears — Blackout & Sugababes — Change

Burial — Untrue

Dr. Indie minns undergroundtidens hardcoreband

Duran Duran — Red Carpet Massacre; Craig David — Trust Me; Seal — System & Darude — Label This

Dwight Yoakam — Dwight Sings Buck

Elmo — Kamikaze Heart

Entombed — Serpent Saints: The Ten Amendments

Eskimo Baby — Actors Suicide; The Killers — Sawdust; Bella — No One Will Know & Angus and Julia Stone — A Book like This

Gamma Ray — Land of the Free 2

Gore Gore Girls — Get the Gore (Miss Vampyria)

Hardcore Superstar — Dreamin’ in a Casket

Humanifesto — The Infamous; Mad Caddies — Keep It Going; NOFX — They’ve Actually Gotten Worse Live; Terror Punk Syndicate — Extended Playtime & Raw Records — Punk Single Collection

James Taylor — One Man Band

Jay-Z — American Gangster

Justin Currie — What Is Love For

Korta musikrecensioner XXXV

Kylie Minogue — X

Led Zeppelin — Mothership

Levon Helm — Dirt Farmer

Magnus Uggla — den coolaste katten i staden

Mando Diao — Never Seen the Light of Day

Nick Drake — Family Tree

Porter Wagoner — Wagonmaster

Queen — Rock Montreal

Scream Loud!! The Fenton Story: 61 Prime Slabs of Mid-60’s Michigan Teen Punk!

Status Quo — In Search of the Fourth Chord

Tarja Turunen — My Winter Storm

The Donnas — Bitchin’

Wu-Tang Clan — 8 Diagrams

Wyclef Jean — Carnival Vol. II: Memoirs of an Immigrant