Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Böcker

Maria Ernestam — Kleopatras kam

Forum Förlag

Agnar Lirhus — Skogen är grön

Översättning Håkan Järvå

Lindelöws Förlag

Jag tycker om romaner som överraskar och ger lite mer än vad som är nödvändigt för att berättelsen skall följa ett speciellt förlopp. En roman som får mig att känna att man är intelligent, en bok som spelar mitt ditt sinne, som försöker lura dig i varje kapitel. En sådan bok är Maria Ernestams Kleopatras kam. Det är en lysande bok om tre osannolika vänner som har brokig bakgrund med olika unika livssituationer. Mari är en kvinna i 40-årsåldern som rest omkring i världen och på senare tid hjälpt till med att byggt upp ett företag inom revisionsbranschen. Hon får sparken av sin mindre bemedlade chef. Hon blir rasande och hugger en sax i sin forna chefs upphöjda positions arm. Hon blir så rasande att hon vill skapa något nytt, ett företag som löser alla problem. Hon vill kalla det för Kleopatras kam efter ett besök i Londons historiska museets samlingar. En kam hon stod och stirrade på väldigt länge och som visade sig vara just drottning Kleopatras kam.

Hennes stora kärlek fann hon på Irland, där hon på en pub träffade trubaduren och konstnären David. Kärleken frodades för att sedan lågan brunnit ned, så håller den sakta på att dö ut. Anna, den andra vännen har rest runtomkring världen och flyttade ihop med en man från Australien. Dom bodde på en husbåt i Amsterdam. De fick en gemensam dotter. En dotter som avskydde sin moders fria liv i världen. Dottern gjorde uppror och ville leva ett vanligt liv med vanliga problem. I moderns konstiga liv finns det inga vanliga problem att diskutera helt enkelt. Anna äger ett kafé i Stockholm men är beredd att bilda ett företag.

Fredrik som är en man som älskar kvinnans väsen, kvinnliga dofter, kvinnliga smaker. Han växer upp med en musikalisk moder och en ynklig figur till fader som orerar om jakt och manlighet. Fredrik flyr in i kvinnans värld. Han vill förstå den världen. När han växer upp så är det kärlek och respekt för kvinnan som blir hans väsen. Han jobbar lite här och där med juridik och diverse ting. Hans kärleksrelationer blir aldrig långvariga. Han kan inte stanna kvar tillräckligt länge hos sina kvinnor för att förhållandena skall leva ut totalt. Han lever för kärlekens stunder. Även han vill bilda ett gemensamt företag som löser alla problem, det blir deras affärsidé.

Tills en kvinna som bor granne med Anna vill att dom dödar sin vidriga man som psykiskt och delvis fysiskt misshandlar kvinnan. Det är startskottet till den mest intressanta psykologiska roman i år på svenska. Den ställer krav på karaktärerna och vågar ta fram våra mänskliga sidor. Maria Ernestam ställer saker och ting på sin spets i romanen.

Den är ytterst läsvärd.

Norrmannen Agnar Lirhus skriver en korthuggen snygg prosa som resonerar sig fram i en inre dialog, en dialog som skall föra huvudpersonen framåt i historien. Det påminner starkt om Martin Scorseses film Taxidriver. Där håller Robert De Niros karaktär en inre tankedialog med sig själv. Det är denna tankedialog som håller i gång filmens linjenära historia framåt.

Det finns inom norsk prosa en hängiven reflekterande begrundanden med en sorts svart humor. Denna romanstil är lite som Ernst Hemingways prosa. Jag tycker mig ana att det är den bildvärld som Knut Hamsun beskrev så lysande i slutet av 1800-talet fram till andra världskriget. Agnar Lirhus påminner starkt om Erlend Loes böcker när han skriver humoristiskt om livet. Nu har vi den unge Filip Randén som växer upp i den lilla orten Moss, som ligger söder om Oslo. Philip läser filosofi på universitet, särskilt logisk empirisk filosofi. Han blir särskilt besatt av Wittgensteins filosofi. Det är en rolig bok som Agnar Lirhus skrivit. Filip jobbar som busschaufför som kör långväga sträckor. Han vill till Berlin för att se klassisk musik. Det är en bok om kärlek, manlig vänskap och intellektuell kapacitet. En bok som tänker till. En ny norsk författare att hålla ögonen på med andra ord.

Musik

Alicia Keys — As I Am

Alison Krauss & — Raising Sand

Aretha Franklin — Jewels in the Crown: All Star Duets with The Queen

Beanie Sigel — The Solution

Behemoth — Apostasy

Britney Spears — Blackout & Sugababes — Change

Burial — Untrue

Dr. Indie minns undergroundtidens hardcoreband

Duran Duran — Red Carpet Massacre; Craig David — Trust Me; Seal — System & Darude — Label This

Dwight Yoakam — Dwight Sings Buck

Elmo — Kamikaze Heart

Entombed — Serpent Saints: The Ten Amendments

Eskimo Baby — Actors Suicide; The Killers — Sawdust; Bella — No One Will Know & Angus and Julia Stone — A Book like This

Gamma Ray — Land of the Free 2

Gore Gore Girls — Get the Gore (Miss Vampyria)

Hardcore Superstar — Dreamin’ in a Casket

Humanifesto — The Infamous; Mad Caddies — Keep It Going; NOFX — They’ve Actually Gotten Worse Live; Terror Punk Syndicate — Extended Playtime & Raw Records — Punk Single Collection

James Taylor — One Man Band

Jay-Z — American Gangster

Justin Currie — What Is Love For

Korta musikrecensioner XXXV

Kylie Minogue — X

Led Zeppelin — Mothership

Levon Helm — Dirt Farmer

Magnus Uggla — den coolaste katten i staden

Mando Diao — Never Seen the Light of Day

Nick Drake — Family Tree

Porter Wagoner — Wagonmaster

Queen — Rock Montreal

Scream Loud!! The Fenton Story: 61 Prime Slabs of Mid-60’s Michigan Teen Punk!

Status Quo — In Search of the Fourth Chord

Tarja Turunen — My Winter Storm

The Donnas — Bitchin’

Wu-Tang Clan — 8 Diagrams

Wyclef Jean — Carnival Vol. II: Memoirs of an Immigrant