Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Politiska deckare

Britt-Marie Mattsson — Maktens kulisser

Pirat-förlaget

Lennart Ramberg — Kyoto och fjärilarna

Kabusa Böcker

Diane Wei Liang — Jadeögat

Alfabeta förlaget

Politiska böcker om aktuella händelser som sätter fart på världens politiska ledare är en liten trend inom framförallt svenska deckare 2007. Åtminstone i två av vinterns deckare från vårt kära avlånga land märker man det här behovet att ventilera världspolitiken.

Britt-Marie Mattsson.Britt-Marie Mattsson som är en av de bästa svenska utrikeskommentatorerna hemmahörande i tidningen Göteborgsposten under flera år. Hon började att skriva politiska deckare för några år sedan, som bröt av hennes från dom politiska tidningsskriverierna. Hennes genombrottroman blev 2005 år suveräna Snöleoparden. Den nya boken har EU och dess möte med den nya demokratiska presidenten, som kommer till Europa för att diskutera Nordkoreas kärnvapenprogram, som är bakgrunden till vad som senare kommer att ske i romanen.

En pråm med misstänkta kärnvapen finns precis utanför Venedig där EU-mötet pågår. Britt-Marie Mattssons svaghet i den nya boken är att den är lite politisk korrekt. Huvudpersonen är den opolitiska EU-kommissionären Sophie Moline som blir inblandad i den politiska karusell som utlöser när några få av ländernas ledare måste försöka lösa krisen som handlar om den pråm som kanske hotar EU-mötet.

Det politiska korrekta ligger i att den har en kvinnlig hjälte mitt bland alla storpolitiska karaktärer. En självuppoffrande man som sköter om familjen hemma i Sverige. Socialdemokraterna har fått en kvinnlig partiledare och Sverige sin första kvinnliga statsminister. Författaren har svårt att dölja vad hon föredrar istället för manliga borgare eller religiösa galna amerikanska högerrepublikaner. Även om hon skulle i intervju eller i någon annan form förneka att hon har sympatier. Så märks det för tydligt i boken. Jag gillar idén med att skriva en storpolitisk roman som försöker debattera om vad som sker i Nordkorea. Det är även en roman om förhållandet mellan USA och Europas politiska ledare. Hur Europas ledare även vill ha en god relation till varandra men konkurrerar om ledarskapet i Europa och alla vi hålla sig framme med USA som stormakt.

Det är en enkel roman av följa med i. Lennart Ramberg utgår också från en aktuell politisk het fråga, nämligen den om klimatkrisen. Det är hans försök att skapa en dialog mellan vad som sker när miljörörelsen krockar med ekonomins makter som vill tjäna grova pengar utan att bry sig om klimatet. Men som deckare är det ingenting att ha. Men däremot hur tankegångar kan vara i debatten om klimathotet är romanen bättre. Den är läsvärt ändå för att den tar upp ett intressant ämne.

En serie kinesiska deckarböcker signerade Diane Wei Liang som handlar om den första privatdeckaren, eller informationskonsulten, Mei Wang är en nutidshistoria som faktiskt berättar på ett elegant sätt om vår dystra tid som dagens råkapitalistiska kommunistideologi bevakar med militärens hjälp. Mei Wang får i uppdrag att finna en historisk artefakt, ett jadeöga. Men istället för en lugn jakt så påtvingas vår hjältinna att penetrera sin egens familjs historia. Det blir en fin skildring av dagens moderna Kina. Boken börjar strax innan Hong Kong lämnas tillbaka till Kina. Det är en bra roman som säger något intressant om vår tid, fastän man gör det i deckarform.

Musik

Alicia Keys — As I Am

Alison Krauss & — Raising Sand

Aretha Franklin — Jewels in the Crown: All Star Duets with The Queen

Beanie Sigel — The Solution

Behemoth — Apostasy

Britney Spears — Blackout & Sugababes — Change

Burial — Untrue

Dr. Indie minns undergroundtidens hardcoreband

Duran Duran — Red Carpet Massacre; Craig David — Trust Me; Seal — System & Darude — Label This

Dwight Yoakam — Dwight Sings Buck

Elmo — Kamikaze Heart

Entombed — Serpent Saints: The Ten Amendments

Eskimo Baby — Actors Suicide; The Killers — Sawdust; Bella — No One Will Know & Angus and Julia Stone — A Book like This

Gamma Ray — Land of the Free 2

Gore Gore Girls — Get the Gore (Miss Vampyria)

Hardcore Superstar — Dreamin’ in a Casket

Humanifesto — The Infamous; Mad Caddies — Keep It Going; NOFX — They’ve Actually Gotten Worse Live; Terror Punk Syndicate — Extended Playtime & Raw Records — Punk Single Collection

James Taylor — One Man Band

Jay-Z — American Gangster

Justin Currie — What Is Love For

Korta musikrecensioner XXXV

Kylie Minogue — X

Led Zeppelin — Mothership

Levon Helm — Dirt Farmer

Magnus Uggla — den coolaste katten i staden

Mando Diao — Never Seen the Light of Day

Nick Drake — Family Tree

Porter Wagoner — Wagonmaster

Queen — Rock Montreal

Scream Loud!! The Fenton Story: 61 Prime Slabs of Mid-60’s Michigan Teen Punk!

Status Quo — In Search of the Fourth Chord

Tarja Turunen — My Winter Storm

The Donnas — Bitchin’

Wu-Tang Clan — 8 Diagrams

Wyclef Jean — Carnival Vol. II: Memoirs of an Immigrant