Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Böcker

Trisse Gejl — Patriarken

Översättning Margareta Järnebrand

Forum Förlag

Ylva Eggehorn — Duvan och Lejonet

Bonniers Förlag

Trisse Gejl.Jag längtar varje gång att få läsa romaner som vågar sig på att beskriva samtiden precis som det är utan att hyckla om eländet. Därför lockar Trisse Gejl med sin succéroman som sätter nutida Danmark i centrum. Det är den bisarra danska politiska debatt om flyktingarnas situation i högsätet. Det finns en myt om det varma glädjerika danska samhälle som tar emot oss med öppna armar. Den myten pulveriserar Trisse Gejl med sin femte roman, men som blir hennes första översatta på svenska. Patriarken är den hemska demoniska debattören och kritikern Harald Hügler som går i pension. Hans målsättning i livet är att kritisera allting som han ogillar eller som bara råkar komma ivägen för gnistrande konservativa ställningstagande. Hans hustru Kjerstin är död och han tappar långsamt greppet om sin vardag. För det var ändå hans hustru som med sin empati, förmåga att organisera vardagen och hålla livet levande, göra det mera dynamisk. Sådan var det som upprätthöll Harald som människa. Hans egna barn har egna karriärer. Dottern Helle är själv författare och skriver en roman som ligger alltför nära Harald personligen Helle skriver en roman som vill berätta något om det liv hon känner till. Då brast det för fadern, då hans egen dotter, hans eget kött och blod tar daga av faderns heder. Harald sågar boken och dottern blir sårad för livet. Hon i sin tur angriper faderns åsikter när som helst hon får chansen. Dom blir bittra på varandra och kan inte se på varandra som vuxna. Sonen är ofarlig för faderns färdiga åsiktspaket. Romanen andas ärlighet och vill ge samhällets värderingar en känga. Jag gillar sundheten och hennes fascinerande sätt att styra in romanen på små stickspår. För det är stickspåren som är den litterära metodik som krävs för att kunna finna debatter som bränner fast texten i läsarens sinne. Invandring, islam och terrorism är några av Trisse Gejls frågeställningar som är viktiga att hantera i någon form. Bländade roman och styvt komponerad. Ett sant mästerverk måste jag utbrista.

Ylva Eggehorn.Detta måste jag även skriva att Ylva Eggehorn har med sin korta roman också skrivit en berättelse om kyrkofadern Augustinus och hans kärlek till kvinnan Chania. Hon är dotter till en skicklig krukmakare och lever i stora staden Karthago, den forna stormakten som blivit krossat som stormakt av romarriket för ett par århundraden sedan. Chania som är beläst och möter för första gången den gängliga skeptikern Augustinus. Deras kärlek är det centrala i romanen. Men det är ävenledes en klassisk utvecklingsroman om ett gemensamt liv, fast det livet är skildrat på ett briljant sätt ur kvinnans perspektiv. Det är en roman om stark kvinna som ser sin kärlek ta slut så att hon tvingas rannsaka sig själv. En kvinna som uppoffrar sig för sin man och kärleks skull. Ett skimmer ligger och vakar över den vackra prosan som är bokens främsta tillgång. Chania ger knappast upp även om omständigheterna talar ett annat språk.

Ylva Eggehorn har återigen skapat ett fulländat konstverk med en intrikat historia ur verkligheten. Men den är så sublim i sitt sköna språk, den andas, tar former där skönheten berättar om en fin händelse i människans historik. Bättre roman än så här kan väl jag knappast fånga in i dagens litterära klimat.

Musik

Alicia Keys — As I Am

Alison Krauss & — Raising Sand

Aretha Franklin — Jewels in the Crown: All Star Duets with The Queen

Beanie Sigel — The Solution

Behemoth — Apostasy

Britney Spears — Blackout & Sugababes — Change

Burial — Untrue

Dr. Indie minns undergroundtidens hardcoreband

Duran Duran — Red Carpet Massacre; Craig David — Trust Me; Seal — System & Darude — Label This

Dwight Yoakam — Dwight Sings Buck

Elmo — Kamikaze Heart

Entombed — Serpent Saints: The Ten Amendments

Eskimo Baby — Actors Suicide; The Killers — Sawdust; Bella — No One Will Know & Angus and Julia Stone — A Book like This

Gamma Ray — Land of the Free 2

Gore Gore Girls — Get the Gore (Miss Vampyria)

Hardcore Superstar — Dreamin’ in a Casket

Humanifesto — The Infamous; Mad Caddies — Keep It Going; NOFX — They’ve Actually Gotten Worse Live; Terror Punk Syndicate — Extended Playtime & Raw Records — Punk Single Collection

James Taylor — One Man Band

Jay-Z — American Gangster

Justin Currie — What Is Love For

Korta musikrecensioner XXXV

Kylie Minogue — X

Led Zeppelin — Mothership

Levon Helm — Dirt Farmer

Magnus Uggla — den coolaste katten i staden

Mando Diao — Never Seen the Light of Day

Nick Drake — Family Tree

Porter Wagoner — Wagonmaster

Queen — Rock Montreal

Scream Loud!! The Fenton Story: 61 Prime Slabs of Mid-60’s Michigan Teen Punk!

Status Quo — In Search of the Fourth Chord

Tarja Turunen — My Winter Storm

The Donnas — Bitchin’

Wu-Tang Clan — 8 Diagrams

Wyclef Jean — Carnival Vol. II: Memoirs of an Immigrant