Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

In memoriam XLVII

Countrysoulmästaren Jim Ford är död

Jim Ford.L.P. Andersson i tidskriften Sonic fann Jim Ford efter många års sökande och letande. Han bodde i en husvagn där han ville gömma sig undan från musikvärlden. Hans fåtaliga kontakter med yttervärlden bestod av Sly Stone, en man lika skygg som nu verkar fått göra en comeback igen. Jim Fords enda skiva Harlan County kom ut igen tack vare L.P Andersson suggestiva arbete. Jag skrev om den skivan tidigare i år — Jim Fords återkomst till musikvärlden

Men så har nu avlidit och nu får vi sörja en försvunnen mästare från musikvärlden. Det var hans grannar som fann honom död i hans egen husvagn där han bodde permanent.

Så många bra låtar som han skrev åt andra artister som vi kan njuta av i dag. Både P J Proby och souldrottningen Aretha Franklin sjöng i hans fina sång Niki Hoeky. Vi kan även lyssna på hans förra flickvän Bobbie Gentrys inspelning av countrydängan Ode to Billie Joe som kom ut i början av 70-talet Det finns nu så mycket fint som kommer att ges ut med Jim Fords musik. Jag älskar nämligen den här mannens musik.

Så vila i frid i countrysoulhimlen önskar Blaskanredaktionen genom Dr. Indie!

Norman Mailer 1923–2007

Norman Mailer.Norman Mailer var det rena amerikanska samvetet vid sidan av generationskamraten Gore Vidal, när det gällde se kritiken av det land dom föddes i och växte upp i. Norman Mailer blev författare strax efter det han medverkat i andra världskriget. Det var hans erfarenheter som frontsoldat som fick honom att litterärt att bearbeta sina erfarenheter. Den starka romanen De nakna och de döda. Det är ingen upplyftande roman men stark krigsskildring av amerikanska soldaters liv i krigets hetta. Han vet vad han talade om eller skrev ned från sina minnen. Den romanen blev en stor succé.

Norman Mailer skriver fritt från sina åsikters starka kontraster som han härbärgerade inom sitt intellekt. Norman Mailer, Tom Wolfe och Joan Didion skapade tillsammans den litterära journalismen, ”New Journalism”. För Norman Mailers del betydde det att han skrev om 60-talets rasoroligheter, Vietnamkriget och amerikanska politikens villkor. Han skrev oerhörd bra, vilket leder honom till att bli det amerikanska samvetet. Men även hans stora litterära biografier över Marilyn Monroe, Lee Harvey Oswald med flera böcker som alla kollektiva berättelser från ett USA som utvecklats åt det arroganta stormaktsimperiet som tappar demokratins styvfart. Norman Mailer kunde även utmana feminismen med att ifrågasätta bilderna och myterna som stundtals kan frodas i politiken. Norman Mailer anses vara machoförfattaren som vågade ta sig fram och slå hård mot världen. Han söp, var full i tv-shower och hade skallat en kritiker i vid ett tillfälle. Men ändå var han gentlemannen som ville vara kvinnornas vän och avslöjade även manligheten orättvisor i det samhälle som byggdes upp. För mig var Norman Mailer en modig och stark man och författare som knappast lade fingrarna i mellan när det gällde att såga sönder grenen på dumhetens enfaldiga trädgren.

Vila i frid önskar Blaskans redaktion.

Författaren Ira Levin är död 1929–2007

Ira Levin.Jag har läst två av hans romaner, varav båda var två snygga thrillerböcker som jag hade stort nöje at att läsa Rosemarys baby och Bädda för död. Jag misstänker att det är ganska få som känner till hans namn i Sverige. Men filmerna som är baserat på hans verk känner det flesta till. Rosemarys Baby, Fruarna i Stepford, Pojkarna från Brasilien och den äldsta filmatiseringen bygger på hans första roman En kyss före döden. Med andra ord är filmerna större än upphovsmannens namn. Men själv skall jag nu läsa hans böcker igen för att återkomma till det i något nummer av Blaskan.

Fantasyförfattaren Robert Jordan är död 1948–2007

Robert Jordan.Det är en stor sorg bland oss fantasyälskare att en av de stora författarna är död. Hans episka romanserie Sagan om drakens återkomst tillhörde min favoritserie inom modern fantasyserier. Den var stark, ståtlig och lysande litterär serie romaner som gav mig det totala äventyret. Jag vill sörja en sann författare som skrev från hjärtat av sin konst. Han skrev även en serie romaner baserade på Conan barbaren som jag inte själv har läst i skrivande ögonblick. Men det är en sällsynt skribent som visste hur man skrev en spännande historia. Hans hustru Harriet skall visst slutföra hans litterära arv enligt vissa sajter.

Vila i frid i himlen du store man.

Musik

Alicia Keys — As I Am

Alison Krauss & — Raising Sand

Aretha Franklin — Jewels in the Crown: All Star Duets with The Queen

Beanie Sigel — The Solution

Behemoth — Apostasy

Britney Spears — Blackout & Sugababes — Change

Burial — Untrue

Dr. Indie minns undergroundtidens hardcoreband

Duran Duran — Red Carpet Massacre; Craig David — Trust Me; Seal — System & Darude — Label This

Dwight Yoakam — Dwight Sings Buck

Elmo — Kamikaze Heart

Entombed — Serpent Saints: The Ten Amendments

Eskimo Baby — Actors Suicide; The Killers — Sawdust; Bella — No One Will Know & Angus and Julia Stone — A Book like This

Gamma Ray — Land of the Free 2

Gore Gore Girls — Get the Gore (Miss Vampyria)

Hardcore Superstar — Dreamin’ in a Casket

Humanifesto — The Infamous; Mad Caddies — Keep It Going; NOFX — They’ve Actually Gotten Worse Live; Terror Punk Syndicate — Extended Playtime & Raw Records — Punk Single Collection

James Taylor — One Man Band

Jay-Z — American Gangster

Justin Currie — What Is Love For

Korta musikrecensioner XXXV

Kylie Minogue — X

Led Zeppelin — Mothership

Levon Helm — Dirt Farmer

Magnus Uggla — den coolaste katten i staden

Mando Diao — Never Seen the Light of Day

Nick Drake — Family Tree

Porter Wagoner — Wagonmaster

Queen — Rock Montreal

Scream Loud!! The Fenton Story: 61 Prime Slabs of Mid-60’s Michigan Teen Punk!

Status Quo — In Search of the Fourth Chord

Tarja Turunen — My Winter Storm

The Donnas — Bitchin’

Wu-Tang Clan — 8 Diagrams

Wyclef Jean — Carnival Vol. II: Memoirs of an Immigrant