Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Kåseri

Litterärt kåseri

Det är en trend inom litteraturen de senaste åren att skriva historiska litterära biografer om kända personer för att skapa en fördjupande porträtt kring personligheterna i historien. Man är nästan tillbaka kring 1800-talets perspektiv att skriva om de tongivande personligheterna som förändrat historiens hjul på ett eller annat sätt.

Tydligaste i Sverige har det varit Ernst Brunners bok om krigarkungen Karl XII som utkom för några år sedan. Den boken var ett försök att finna psykologiska och sociala sidor hos krigarkungen. Jag tyckte att den var bra. Men även Agneta Pleijel med flera författare har skrivit storverk om lite mindre kända personligheter ur den svenska historien. De flesta böckerna har jag läst med stor behållning. Men även den klassiska biografin har fått sin nya våg av fina skildringar av olika personligheter.

Erik Johan Stagnelius.Den utsökta författaren och tv-personligheten Göran Hägg har utkommit med en stor bok som handlar om Erik Johan Stagnelius. Titeln är I Världsfurstens harem: Erik Johan Stagnelius och hans tid. Den berättar om fascinerande människa som blev högst trettio år gammal 1793–1823. Göran Hägg.Jag får en skildring av ett ungt geni som kan jämföras med de europeiska poeterna. De Chateaubriand, Lord Byron, Lord Shelley, William Wordsworth, Samuel Coleridge eller Italiens främsta poet någonsin Giacomo Leonpardi är namnen som vi skall se i samma anda som Stagnelius.

I Sverige är det bara Tegnér eller August Strindberg som har samma status som nationalpoet som Stagnelius fått sig tilldelat. Men i vilket fall som helst så har Göran Hägg skrivit en av de vackraste böckerna om en svensk poet. Det är en varm och godmodig lärd men lättläst bok. Vem som helst kan njuta av den. Utgiven av W&W.

Isabel Allende.En underbar författare är Isabel Allende som precis kommit ut på svenska med en litterär biografi över den bortglömde spanska Inés Surárez som var en fattig sömmerska som stack till Latinamerika under 1500-talet och letade efter sin försvunna man. Istället blir hon förälskad i Pedro de Valdivia, en fältöverste i börderna Francisco & Hernando Pizarros conquistadorarmé. Denna kvinna blir levande, fulls av kött och blod Hon lever i en tid då kvinnan knappast värderas speciellt mycket, det är mannens tid så att säga. Men denna modiga kvinna, fattig, analfabet och ensam i en hård liv. Men hon har kraft, energi och blir förälskat. Hon blir krigare, rik som ett troll och kan både läsa/skriva till slut. Det är en briljant bok. Boken heter Inés min själs älskade utgiven av Norstedts.

Vetenskapsjournalisten David Bodanis har skrivit en bok om den store Voltaire och hans brev och kärlekshistoria till fysikern/matematikern Èmilie du Chátelet. Hon var nämligen kvinnan som förstod Newton bättre än någon annan eftersom hon drog andra matematiska slutsatser av Newtons verk. Hon undersökte saker ur olika perspektiv och började experimentera och blev upphovskvinnan bakom slutsatser som vi 100 år senare började skönja resultatet av. Det är en fascinerande bok om upplysningsfilosofins stora Voltaire och Émilie. Hon levde mellan 1706-1749. Boken är ett resultat av ett flerårigt arbete i arkiv och böcker. Läs och begrunda detta kvinnoöde som vetenskapsvärlden glömde bort därför att hon är kvinna. Titel Émilie och Voltaire utgiven på Norstedts.

Det här exempel på böcker som tillför världen bra exempel på högst intressanta människor som måste få komma fram ut ur skuggorna av kungarnas historia.

Musik

Alicia Keys — As I Am

Alison Krauss & — Raising Sand

Aretha Franklin — Jewels in the Crown: All Star Duets with The Queen

Beanie Sigel — The Solution

Behemoth — Apostasy

Britney Spears — Blackout & Sugababes — Change

Burial — Untrue

Dr. Indie minns undergroundtidens hardcoreband

Duran Duran — Red Carpet Massacre; Craig David — Trust Me; Seal — System & Darude — Label This

Dwight Yoakam — Dwight Sings Buck

Elmo — Kamikaze Heart

Entombed — Serpent Saints: The Ten Amendments

Eskimo Baby — Actors Suicide; The Killers — Sawdust; Bella — No One Will Know & Angus and Julia Stone — A Book like This

Gamma Ray — Land of the Free 2

Gore Gore Girls — Get the Gore (Miss Vampyria)

Hardcore Superstar — Dreamin’ in a Casket

Humanifesto — The Infamous; Mad Caddies — Keep It Going; NOFX — They’ve Actually Gotten Worse Live; Terror Punk Syndicate — Extended Playtime & Raw Records — Punk Single Collection

James Taylor — One Man Band

Jay-Z — American Gangster

Justin Currie — What Is Love For

Korta musikrecensioner XXXV

Kylie Minogue — X

Led Zeppelin — Mothership

Levon Helm — Dirt Farmer

Magnus Uggla — den coolaste katten i staden

Mando Diao — Never Seen the Light of Day

Nick Drake — Family Tree

Porter Wagoner — Wagonmaster

Queen — Rock Montreal

Scream Loud!! The Fenton Story: 61 Prime Slabs of Mid-60’s Michigan Teen Punk!

Status Quo — In Search of the Fourth Chord

Tarja Turunen — My Winter Storm

The Donnas — Bitchin’

Wu-Tang Clan — 8 Diagrams

Wyclef Jean — Carnival Vol. II: Memoirs of an Immigrant