Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Konst

Liljevalchs Konsthall

Otto G. Carlsund

Otto G. Carlsund.Äntligen ställs han ut i sin helhet precis som man måste göra om man skall fånga in skrifter, målningar, radioföredrag och abstrakta filmer signerade Otto G. Carlsund.

Otto G. Carlsund.Jag i flera år satt Otto G. Carlsund högst upp bland mina stora inspiratörer och konstnärer som jag haft i mitt liv. Jag försökte för länge sedan få in recensioner i olika tidningar på de böcker som behandlade hans konstkritik och hans artiklar som introducerar konstnärskap. När jag nu beskådar hans verk i olika former så finns dom bekanta cirklarna, runda ringar, maskiner och porträtt igen. Jag ser en konstnär som fortfarande känns aktuell och framförallt som verkar vara mera modern än någonsin. Hans verk lever upp ordentligt. Vi ser hans hur han påverkas av Malevitj och den ryska futurismen. Konstruktivism är begreppet som Otto G. Carlsund har som en influens. Men vi kan se hur den forne eleven till Franz Leger målar i den tradition som vi kallar för geometrisk abstrakt konst.

Otto G. Carlsund — Aktuell lokomobil.Men jösses vilka underbara målningar som bryter ned det fula och för första gången kan säga att abstrakt konst är vacker igen. Jag ser så mycket magi som tar över min värld igen. Jag brukar säga att inom svensk konst så är det Gösta Adrian Nilsson (GAN), surrealistiska Halmstadsgruppen och Otto G. Carlsund. Otto G. Carlsund — Rapid.Otto G. Carlsund har en dynamisk frisk konst som knappast möglar och eller tappar orienteringen när det gäller att framlyfta den goda smaken. En originell stor konstnär som levde 1897-1948. Ren och pur konstnärlig njutning att beskåda.

Konstakademien

Gittan Jönsson och Kristina Abelli Elander

Dom slår till smått roliga feministiska serier och gör roliga tavlor med popkonst och fina dockor som tar sig ut igen från de trångsynta normerna. Man kan även se deras ganska så klumpiga men väldigt roliga serier som sitter upphängda på vägarna. Det är en rolig och enkel utställning från två konstnärer som samarbetar igen med sina senaste verk. Det är andra gången som jag får chansen att se dom igen. En väldig levande och bra utställning som du kan ta till dig på ett smart och bra sätt.

Lenny Clarhäll — Malanganer

Lenny Clarhäll.Det var väldigt länge sedan jag såg Lenny Clarhälls verk. Hans egna ideal inom skulpturer har alltid varit långa eller stora smala skulpturer som kallas för Malanganer. Det är hans tradition som bryter mot Bror Hjorts traditionella allmogekonst som han utvecklade för 60-70 år sedan. Lenny Clarhäll såg jag först 1987 på Gallerie Doktor Glas, där hans bildvärld fascinerade mig då jag såg skulpturer. Dessa nya verk som han ställer ut 2007 är alldeles förträffliga om jag får uttala något om hans nya verk. Det är en kär återbekantskap som jag gör igen.

Lennart Aschenbrenner

Manligt/kvinnligt har han valt som tema på det här årets mest banala målningar. Jag brukar vanligtvis gilla hans tavlor. Men detta tomma försök till debatt vad som utgör manligt-kvinnligt i könsrollsdebatten fungerar inte hos konstnären den här gången. Bilderna griper inte tag i mitt hjärta och mina tankar står nästan stilla över förundran över varför konstnären inte lyckas förmedla sitt budskap.

Se hellre dom nya Högtorgsstipendiaterna som Konstakademien har delat ut till nya begåvade framtidslöften inom konsten och som även får ställa ut för offentligheten. Och deras verk ger mig som konstälskare verkligen mersmak av vad dom kommer åstadkomma inför framtiden. Det är något av den roligaste konstutställning jag hittills sett på ett bra tag.

Musik

Alicia Keys — As I Am

Alison Krauss & — Raising Sand

Aretha Franklin — Jewels in the Crown: All Star Duets with The Queen

Beanie Sigel — The Solution

Behemoth — Apostasy

Britney Spears — Blackout & Sugababes — Change

Burial — Untrue

Dr. Indie minns undergroundtidens hardcoreband

Duran Duran — Red Carpet Massacre; Craig David — Trust Me; Seal — System & Darude — Label This

Dwight Yoakam — Dwight Sings Buck

Elmo — Kamikaze Heart

Entombed — Serpent Saints: The Ten Amendments

Eskimo Baby — Actors Suicide; The Killers — Sawdust; Bella — No One Will Know & Angus and Julia Stone — A Book like This

Gamma Ray — Land of the Free 2

Gore Gore Girls — Get the Gore (Miss Vampyria)

Hardcore Superstar — Dreamin’ in a Casket

Humanifesto — The Infamous; Mad Caddies — Keep It Going; NOFX — They’ve Actually Gotten Worse Live; Terror Punk Syndicate — Extended Playtime & Raw Records — Punk Single Collection

James Taylor — One Man Band

Jay-Z — American Gangster

Justin Currie — What Is Love For

Korta musikrecensioner XXXV

Kylie Minogue — X

Led Zeppelin — Mothership

Levon Helm — Dirt Farmer

Magnus Uggla — den coolaste katten i staden

Mando Diao — Never Seen the Light of Day

Nick Drake — Family Tree

Porter Wagoner — Wagonmaster

Queen — Rock Montreal

Scream Loud!! The Fenton Story: 61 Prime Slabs of Mid-60’s Michigan Teen Punk!

Status Quo — In Search of the Fourth Chord

Tarja Turunen — My Winter Storm

The Donnas — Bitchin’

Wu-Tang Clan — 8 Diagrams

Wyclef Jean — Carnival Vol. II: Memoirs of an Immigrant