Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Hardcore/punkklassiker

Dr. Indie minns undergroundtidens hardcoreband

Ni som har sett den utsökta amerikanska filmen American Hardcore vet att det fanns en punkscen med vita arga unga män som ville ge fan i samhället för att dom såg den som orättvis och allmänt vedervärdig. Men det var den här scenen som gav amerikansk postpunk en hårdare dimension. Black Flag, The Circle Jerms med flera band som kom att betyda mycket för mitt punkhjärta. Men det fanns tre band som jag tänkte nämna här som jag köpte plattor av med stort nöje.

Agnostic Front.Roger Mirets eget band Agnostic Front som tog form under början av 80-talet som tillförde New York scenen ett eget pulserande liv i mitten av detta utskällda decennium. Bandet formades kring punken fast valde en aggressiv skit i världen-attityd som jag diggade i början av bandets karriär. Deras skivor hade mycket av The Dictators stil och sound som jag tyckte om. Agnostic Front.Agnostic Front ville ha tung hardcore med en skrikig sångstil och progressiva texter som ville berätta någonting om livet så som bandet upplevde livet. Jag gillade deras tre första album, Live In New York, Victim In Pain och Cause For Alarm. Dessa album hade en ilsken känsla av att man blivit illa behandlad och det gällde att förklara världen krig innan den tog dig. Det jag ogillade med Agnostic Front var att Roger Miret utvecklade sitt band med att plocka in heavy metaltendenser alltmera i deras ljudbilder. Eftersom som jag kände mig som punkare så var det inte hårdrock som jag ville höra när Agnostic Front spelade. Men i dag kan när jag lyssnar på metal så älskar jag den råa hårda järnäven som bandet i dag skickar ut mot samhällets högervärld.

Deras senaste skiva Warrior har jag inte lyssnat på när jag slår ned tangenterna i denna text. Men den kommer att recenseras i kommande Blaskan först nästa år.

Låt oss gå vidare till Minor Threat och Gorilla Biscuits skivakariärer.

Minor Threat.Det viktigaste bandet i hardcore/punken i USA är Minor Threat och deras korta explosiva låtar. Frontmannen är Ian MacKaye startade upp detta antietablissemanggrupp Minor Threat. Han var först med i The Teen Idles som fanns i ungefär ett år och var supportergrupp på Bad Brains konserter. När The Tenn Idles sprack så tillkom Minor Threat, som också skapade begreppet straight edge. En stil som var emot droger, sexism, rasism och för socialism. Minor Threat gav ut lite singlar men kom ut med ett enda album som jag under 80-talet vårdade ömt. Titeln på skivan var Out of Step och blev deras svanesång som grupp. Jag tyckte om deras punkrock och anser dom som ett vitalt band i hardcorescenens mest relevanta ögonblick.

Ian MacKaye slulle fortsatta och sätta amerikanska indierockscenen i brand med sitt Fugazi och det är en helt annan historia.

Gorilla Biscuits däremot är ett hardcoreband som försvann ned i underjorden och upplöstes i början av 90-talet för att återuppstå 2007 och gav konserter för trogna eller nya fans. Jag upptäckte dom via radion, förmodligen Lars Aldmans Lilla boomen. Jag fick tack i deras debutplatta som var självbetitlad. På klassiska Space Records inköptes 1988. Men deras första demolåtar från 1987 hade en snäll vän lyckats komma över, vilket gav mig en chans att plocka fram deras första platta och lyssna på deras politiska attacker för en bättre värld. Jag slutade lyssna på dom efter den första skivan och annat kom ivägen.

Men nu i nådens år 2007 så blev jag lycklig av att fånga in deras musik. Bandets vidare öden 2007 på skivfronten vet jag inget om för närvarnade.

Hardcoremusiken från förr rules again och alliansen borde inte få gå i fred från punkarna.

Musik

Alicia Keys — As I Am

Alison Krauss & — Raising Sand

Aretha Franklin — Jewels in the Crown: All Star Duets with The Queen

Beanie Sigel — The Solution

Behemoth — Apostasy

Britney Spears — Blackout & Sugababes — Change

Burial — Untrue

Dr. Indie minns undergroundtidens hardcoreband

Duran Duran — Red Carpet Massacre; Craig David — Trust Me; Seal — System & Darude — Label This

Dwight Yoakam — Dwight Sings Buck

Elmo — Kamikaze Heart

Entombed — Serpent Saints: The Ten Amendments

Eskimo Baby — Actors Suicide; The Killers — Sawdust; Bella — No One Will Know & Angus and Julia Stone — A Book like This

Gamma Ray — Land of the Free 2

Gore Gore Girls — Get the Gore (Miss Vampyria)

Hardcore Superstar — Dreamin’ in a Casket

Humanifesto — The Infamous; Mad Caddies — Keep It Going; NOFX — They’ve Actually Gotten Worse Live; Terror Punk Syndicate — Extended Playtime & Raw Records — Punk Single Collection

James Taylor — One Man Band

Jay-Z — American Gangster

Justin Currie — What Is Love For

Korta musikrecensioner XXXV

Kylie Minogue — X

Led Zeppelin — Mothership

Levon Helm — Dirt Farmer

Magnus Uggla — den coolaste katten i staden

Mando Diao — Never Seen the Light of Day

Nick Drake — Family Tree

Porter Wagoner — Wagonmaster

Queen — Rock Montreal

Scream Loud!! The Fenton Story: 61 Prime Slabs of Mid-60’s Michigan Teen Punk!

Status Quo — In Search of the Fourth Chord

Tarja Turunen — My Winter Storm

The Donnas — Bitchin’

Wu-Tang Clan — 8 Diagrams

Wyclef Jean — Carnival Vol. II: Memoirs of an Immigrant