Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Americana

Levon Helm — Dirt Farmer

Levon Helm — Dirt Farmer.The Band började som kompgrupp åt Ronnie Hawkins för att senare bli ett av Bob Dylans ständiga kompband. Rick Danko 1943–1999 och Richard Manuel 1943-1986 är avlidna i bandet. Garth Hudson är 70 år gammal, Robbie Robertson är 64 år gammal. Men så upptäckte jag att även Richard Bell som spelade ett tag i The Band är död, 1946 till 2007. Medlemmar kom och gick men dom fortsatte den vision som Gram Parson hade med sin magiska kosmiska vision. Där musiken skulle spränga gränser och vara jordnära samtidigt.

Men så kommer den 67 åriga trumslagaren och rytmiska mannen, Levon Helm ut med sin fantastiska soloplatta som bara borde få vinna alla priser i världen. Dirt Farmer är en hyllning till södern och sina föräldrars slit på en gård. En självbiografisk skiva som verkligen smälter ihop med omvärlden. Det är country, folkmusik och rock som sätter sina spår medan Levon Helm sätter sina texter på kartan. Han beskriver i sina texter sitt hem, sin plats på jorden och sina föräldrar strävan till ett bättre liv för sina barn. Att lyssna på Levon Helm blir som att sitta på en veranda och lyssna på de äldre människornas berättelser från förr.

Det är ingen bitter nostalgi om hur det var förr utan hur livet har förändrad hans egen personliga livs personliga historia. Så skivan skall sägas vara en dramatisering av ett liv som vill vidare och få oss att förstå att man skall inte skämmas för sitt förflutna. Levon Helm gör den skiva som jag inte trodde skulle kunna göras — en start förstärkt skiva om hur livet kan vara och hur det kan bli. Med andra ord så skapar Levon Helm en hudnära vacker rockmusik med den klassiska countryrytmen i svall. Gränslandet mellan musikstilar är ett arv från The Band-tiden helt klart. En av året bästa skivor.

Musik

Alicia Keys — As I Am

Alison Krauss & — Raising Sand

Aretha Franklin — Jewels in the Crown: All Star Duets with The Queen

Beanie Sigel — The Solution

Behemoth — Apostasy

Britney Spears — Blackout & Sugababes — Change

Burial — Untrue

Dr. Indie minns undergroundtidens hardcoreband

Duran Duran — Red Carpet Massacre; Craig David — Trust Me; Seal — System & Darude — Label This

Dwight Yoakam — Dwight Sings Buck

Elmo — Kamikaze Heart

Entombed — Serpent Saints: The Ten Amendments

Eskimo Baby — Actors Suicide; The Killers — Sawdust; Bella — No One Will Know & Angus and Julia Stone — A Book like This

Gamma Ray — Land of the Free 2

Gore Gore Girls — Get the Gore (Miss Vampyria)

Hardcore Superstar — Dreamin’ in a Casket

Humanifesto — The Infamous; Mad Caddies — Keep It Going; NOFX — They’ve Actually Gotten Worse Live; Terror Punk Syndicate — Extended Playtime & Raw Records — Punk Single Collection

James Taylor — One Man Band

Jay-Z — American Gangster

Justin Currie — What Is Love For

Korta musikrecensioner XXXV

Kylie Minogue — X

Led Zeppelin — Mothership

Levon Helm — Dirt Farmer

Magnus Uggla — den coolaste katten i staden

Mando Diao — Never Seen the Light of Day

Nick Drake — Family Tree

Porter Wagoner — Wagonmaster

Queen — Rock Montreal

Scream Loud!! The Fenton Story: 61 Prime Slabs of Mid-60’s Michigan Teen Punk!

Status Quo — In Search of the Fourth Chord

Tarja Turunen — My Winter Storm

The Donnas — Bitchin’

Wu-Tang Clan — 8 Diagrams

Wyclef Jean — Carnival Vol. II: Memoirs of an Immigrant