Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Svensk klassisk rock

Magnus Uggla — den coolaste katten i staden

Magnus Uggla.En gång för väldigt länge sedan så var Magnus Uggla en av de mest coola snubbar som gick i ett par skor. Han var varken punk eller proggare utan levde i ett eget musikaliskt universum. Det var under 70-talet som Magnus Uggla släppte sina bästa skivor som hade både humor men även en stundtals vacker rockmusik som låg bakom allting som en fond. Hans första skiva hette Om Bobbo Viking. Den plattan är en sublim popplatta med sånger som har texter som Magnus Uggla har prövat sig fram och fått till det med stor precision. Men det är ändå en skiva som känns att den är ny och har inte nått den mognad i komposition och estetik fullt ut. Men det är en klassisk platta från 70-talet som etablerade Magnus Uggla till en kommande stjärna. Han följande skiva Livets teater hade framförallt Sommartid som jag personligen anser vara en av hans mjukaste och finaste sånger som Uggla komponerade. Samma låt gjorde han om till en syntversion som jag tycker knäcker det mesta Uggla gjorde under 80-talet. Den kom med på plattan Godkänt Pirat Live 1981 och var en låt som jag älskade att spela under den tid som då begav sig. Den första versionen är långsammare och har en ganska komplex tonläge som gör den till en snygg ballad. Medan syntversionen är mera delikat och snyggare med det ljudbygget.

Magnus Uggla.Låt oss återvända till hans mästerverk och den skiva som fick många av oss att älska Magnus Ugglas fantastiska sätt att fånga in 70-talet så bra med förorter och trista centrum som han med sina tidiga sånger lyckades så bra med för att få världen att förstå saker och ting. Magnus Uggla var den som bästa fångade in tidsstämningarna av 70-talets tristess på samma sätt som punken gjorde under samma tidsepok.

Titeln Va ska man ta livet av sig från 1977 slog omkull högstadiet och skolfesterna för oss alla som föddes på 60-talet. För jag kommer ihåg hur vi spelade Magnum Bonum, Factory och Magnus Ugglas partylåtar Jag skiter och Varning på stan när vi hade fest och dessa låtar fick igång oss alla på dansgolven. Min första kramdans var till en Magnus Ugglalåt från samma skiva och det fick mig att börja förstå vilken gåta flickorna var som jag måste lösa. Jag tror också att alla man kände hade den här skivan i samlingen på 70-talet, någonstans. Magnus Uggla följde upp det hela med Vittring 1978 och 80-talets Den ljusnande framtid. Den skivan är den sista plattan med Magnus Uggla som håller stilen för sedan blev det pajasplattor och tröttsam satir som sedan länge har falnat som glöden på spishällen.

Låten Centrumhets älskade jag verkligen på skivan, för där finns tankar och melodier som verkligen var något att lyssna på och bry sig om. Däremot så tappar en låt sin charm Skandal bjotis här har vi en skiva som pekar kraftfullt den inriktning som Magnus Uggla fulländade på skivan Välkommen till folkhemmet 1983. Det var Magnus Ugglas nya trista sida med IQ med flera låtar. Just den här sortens tramspop har vi nu alltför länge tvingats leva med under alla åren. Det finns inga överraskningar i hans musik. Det är bara Magnus Ugglas drömprojekt från förra året med Karl Gerardtolkningar som har varit riktig bra under dom senaste 23 åren som jag lyssnat på hans skivor. Den nya skivan var urusel på alla dess sätt och vis. Men att börja lyssna på hans gamla skivor var däremot en upplevelse som är värd varenda stund jag tillbringade min fritid med hans verk.

Som sagt var så var han den coolaste katten i staden för många år sedan.

Musik

Alicia Keys — As I Am

Alison Krauss & — Raising Sand

Aretha Franklin — Jewels in the Crown: All Star Duets with The Queen

Beanie Sigel — The Solution

Behemoth — Apostasy

Britney Spears — Blackout & Sugababes — Change

Burial — Untrue

Dr. Indie minns undergroundtidens hardcoreband

Duran Duran — Red Carpet Massacre; Craig David — Trust Me; Seal — System & Darude — Label This

Dwight Yoakam — Dwight Sings Buck

Elmo — Kamikaze Heart

Entombed — Serpent Saints: The Ten Amendments

Eskimo Baby — Actors Suicide; The Killers — Sawdust; Bella — No One Will Know & Angus and Julia Stone — A Book like This

Gamma Ray — Land of the Free 2

Gore Gore Girls — Get the Gore (Miss Vampyria)

Hardcore Superstar — Dreamin’ in a Casket

Humanifesto — The Infamous; Mad Caddies — Keep It Going; NOFX — They’ve Actually Gotten Worse Live; Terror Punk Syndicate — Extended Playtime & Raw Records — Punk Single Collection

James Taylor — One Man Band

Jay-Z — American Gangster

Justin Currie — What Is Love For

Korta musikrecensioner XXXV

Kylie Minogue — X

Led Zeppelin — Mothership

Levon Helm — Dirt Farmer

Magnus Uggla — den coolaste katten i staden

Mando Diao — Never Seen the Light of Day

Nick Drake — Family Tree

Porter Wagoner — Wagonmaster

Queen — Rock Montreal

Scream Loud!! The Fenton Story: 61 Prime Slabs of Mid-60’s Michigan Teen Punk!

Status Quo — In Search of the Fourth Chord

Tarja Turunen — My Winter Storm

The Donnas — Bitchin’

Wu-Tang Clan — 8 Diagrams

Wyclef Jean — Carnival Vol. II: Memoirs of an Immigrant