Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Musikkrönika

Eagles stora comeback år 2007

Eagles — Long Road out of Eden.Nu har den landad på skivdiskarna 28 år efter förra studioplattan The Long Run från 1979 och 13 år efter det att liveplattan Hell Frezees Over 1994 kom ut på marknaden. Eagles släpper 2007 den stora plattan Long Road out of Eden som skall befästa deras status igen som en relevant grupp i musikhistorien. Men så har Egales med sina fina plattor Hotell California och Desperado givit oss bland det bästa du kan finna inom musiken och som du kan lyssna på för evigt. Dom blev inte bara ett av världens mest sålda grupper under hela 70-talet utan dessutom mest stilistiska med sitt sätt att sjunga manligt men väldigt mjukt. Framförallt är det deras livsdramatiska realiteter i texterna om alkoholism, brustna löften och usla äktenskap som vi alla kan känna igen oss i som tillhörde Eagles bästa sida. Det var också kompets betydelse bakom arrangemangen och dessa softa mjuka linjer i musiken som var deras viktigaste attribut till musiken. Det var möjligtvis paradoxen av att det fanns en hårdhet i lyriken som balanserades upp av den sublima popen vilket gav Eagles deras välförtjänta rykte.

Nya skivan saknar substans och djärvhet i texterna vilket förtar mycket av tjusningen med Eagle. Det är bara ena sidan av skivans svagheter, det jag saknar mest med gruppens comeback är ett bra sound där ljudbilderna bjuder på något som har värdighet och musik som känns dynamisk i sitt ljudbygge. Det har inte den nya skivan. Den innehåller däremot långa noveller som vill ge oss något att tänka på. Men det blir mest som om jag lyssnar på fotnoter till det egentliga storyn som finns där bakom musiken, någonstans väl gömt för våra blickar.

Låt oss ta en liten blick till Eagles kärnpunk hur dom bildades. Deras medlemmar har kommit och gått.

Randy Meisner var mannen som grundade Eagles. Han ingick i Rick Nelsons kompband Stone Canyon Band innan han blev del i Poco. Han träffade Bernie Leadon som hade förflutet i både Dillard & Clark och gram Parsons grupp The Flying Burritos Brothers. Båda ville spela ihop och fann andra musiker. Don Henley blev nästa man i gruppen precis som Glenn Frey som både spelat med Bob Seger och Linda Ronstadt. Alla fyra mötes tack vare att dom medverkade på Linda Ronstadts skivor. En producent vid namn Glyn Johns ville ha med dom på skiva med eget material. Don Felder hyrdes in och han ingick i gruppen. Skivor spelades in och man blev snart storstjärnor och kommande legender med allting som följdes med när vi åratar om Eagles framgångar. Bernie Leadon hoppade av bandet och ersattes av Joe Walsh. Joe som redan gjorde solomaterial lät sin egen producent Bill Szymczyk fortsätta att producera bandets kommande material. Don Felder kom med i gruppen under denna tidsepok.

Sammantaget om man betänker deras långa historia och deras klassiska skivor så tror jag att den nya enbart kommer bli erkänd som skiva därför att det är deras första på ett par decennier. Den saknar så mycket att den känns nästan avslagen och feg i många stycken. Det är en av årets största besvikelser måste jag tillstå.

Musik

Musikkrönika

Eagles stora comeback år 2007

Alicia Keys — As I Am

Alison Krauss & — Raising Sand

Aretha Franklin — Jewels in the Crown: All Star Duets with The Queen

Beanie Sigel — The Solution

Behemoth — Apostasy

Britney Spears — Blackout & Sugababes — Change

Burial — Untrue

Dr. Indie minns undergroundtidens hardcoreband

Duran Duran — Red Carpet Massacre; Craig David — Trust Me; Seal — System & Darude — Label This

Dwight Yoakam — Dwight Sings Buck

Elmo — Kamikaze Heart

Entombed — Serpent Saints: The Ten Amendments

Eskimo Baby — Actors Suicide; The Killers — Sawdust; Bella — No One Will Know & Angus and Julia Stone — A Book like This

Gamma Ray — Land of the Free 2

Gore Gore Girls — Get the Gore (Miss Vampyria)

Hardcore Superstar — Dreamin’ in a Casket

Humanifesto — The Infamous; Mad Caddies — Keep It Going; NOFX — They’ve Actually Gotten Worse Live; Terror Punk Syndicate — Extended Playtime & Raw Records — Punk Single Collection

James Taylor — One Man Band

Jay-Z — American Gangster

Justin Currie — What Is Love For

Korta musikrecensioner XXXV

Kylie Minogue — X

Led Zeppelin — Mothership

Levon Helm — Dirt Farmer

Magnus Uggla — den coolaste katten i staden

Mando Diao — Never Seen the Light of Day

Nick Drake — Family Tree

Porter Wagoner — Wagonmaster

Queen — Rock Montreal

Scream Loud!! The Fenton Story: 61 Prime Slabs of Mid-60’s Michigan Teen Punk!

Status Quo — In Search of the Fourth Chord

Tarja Turunen — My Winter Storm

The Donnas — Bitchin’

Wu-Tang Clan — 8 Diagrams

Wyclef Jean — Carnival Vol. II: Memoirs of an Immigrant