Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Stockholms Filmfestival 2007

Blaskans chefredaktör gör sitt traditionsenliga besök i filmfestivalens labyrinter. Detta är min rapport från filmernas universum.

Lynch Filmindex

Regi: blackanANDwhite

Jag inbillade mig att den här dokumentären skulle spegla David Lynch inre själsliv och att jag skulle förstå hans filmarbete som vi på Blaskanredaktionen har beundrat under åren som gått. Hans associationer, stämningar och psykologiska spel som hans filmer har byggt upp världens intresse för annorlunda amerikansk oberoende film. Men dokumentären blir mest en berättelse som har konstiga vinklar, krystade konstnärliga anspråk när dom skildrar David Lynch arbete med hans förra film Inland Empire. (Den har undertecknad inte sett i skrivande stund) men ingenting fick jag vete om David Lynch liv och konst. Det hela slutar med att det enda jag fick reda på är att Lynch hjälper till med att skapa scenmaterial och att han är en konstnär. En pinsam dålig dokumentär.

1 @

Outlaw Filmindex

Regi: Nick Love

Nick Love gjorde den utsökta skildringen av engelska huliganvåldet bland Englands fotbollssupportrar: The Football Factory. Hans nya film är en brutal modern storstads-saga om kriminella och våldsmän som knäcker olika sorters människors liv. Det handlar om den återvändande soldaten Bryan som kommer hem ifrån Irakkriget. Hans fru har skaffat en ny man. Han tar in på ett hotell och möter en säkerhetsvakt som beundrar Bryan. Dom båda bildar en duo som fångar upp sårade offer med viljan att slå tillbaka mot översitteri och brottslingar. Men dom går nästan för långt när dom blir domare och bödlar. Filmen är våldsam på ett obehagligt sätt. Men den har våld som är våld på ett sätt som inte amerikanarna riktigt klarar av att göra. Nick Love har valt ut bra skådisar. Framförallt är min eviga favorit Sean Bean med i filmen och spelar soldaten Bryan. Det är roligt att stentuffa bob Hoskins finns med i filmen i en större biroll. Det var länge sedan han var aktuell med en film. En obehaglig moralisk film.

4 @@@@

California Dreamin’ Filmindex

Regi: Cristian Nemescu

En av Rumäniens nya regissörer tar oss med till en liten järnvägstad som Rumäniens järnvägsbolag äger. Det utspelas sig under NATOSs bombningar av Serbien i slutet 1999.

Amerikanska trupper skall färdas under bevakning genom Rumänien med fri passage. Men deras tåg förhindras av en korrupt lokal järnvägsstationskarl. Han vägrar att släppa igenom tåget om det inte finns papper på det hela. Filmen skildrar flera dimensioner. Dels amerikanarnas påverkan på byn, flera kärleks utspelas rakt igenom. Politik och rivalitet mellan staden borgmästare och stationskarl härskar som en underström genom hela filmen. Det finns även en bihistoria om andra världskriget. Men det är en medveten modern film om dagens Rumänien. Den är en pärla måste jag säga. Hederliga Armand Assante finns med i filmen som befäl för NATO-trupperna.

4 @@@@

Chapter 27 Filmindex

Regi: Jarret Schaffer

Jared Leto gör sitt livs största prestation som John Lennons mördare på film, Mark David Chapman. Beatles-fanatikern som sakta men säkert bryts ned mentalt under dom dagarna då han vill ha John Lennons autograf signerad på Lennons sista album Double Fantasy.

Chapman står utanför John Lennons hem och drivs av inre monologer krig varför han skall mörda John Lennon. Han får tag i J.D. Salingers roman Räddaren i nöden. Den romanen liksom Bibeln får Mark att sakta förvandlas till en patetisk sinnesrubbad djupt störd individ. Filmen är för monologisk i sin form. Taxi Driver ligger alltför nära filmen Chapter 27 i upplägget. För Taxi Driver förs framåt i ramberättelsen genom huvudkaraktärens inre monologer avlyssnas genom filmkameran. Vi hör röstens som resonerar. Precis samma estetik har denna film. Men nu blir det en tröttsam film om mänsklig mental nedbrytelse av hjärnan. Det är bra skådespeleri i en tunn film.

2 @@

American Gangster Filmindex

Regi: Ridley Scott

Aha, filmfestivalen brukar ha en suprisefilm och det blev Ridley Scotts överdådiga gangsterfilm om USA:s 60-tal och 70-tal. Korruption och våld som ger makt åt folk med vapen och pengar. Filmen är en mäktig berättelse och våldsam som det bör. Ett välspelat drama om hur USA byggde upp sina narkotikabyråer, nuvarande DEA. Det är fin berättelse som Ridley Scott med känslig betoning och som är oerhörd effektivt berättat på alla dess sätt och vis. Det är i botten en klassisk polis jagar skurkfilm. Men den slår det mesta av amerikanska gangsterfilmer de 3 senaste åren.

5 @@@@@

Clubland Filmindex

Regi: Cherie Nowian

Detta är en vemodig, ömsint, vacker och lycklig på samma gång. Cherie Nowlan är en av Australiens nya hopp inom filmen. Hon finner sin ton rätt när det gäller att skildra en lokal känd engelsk aktris/komiker som finner kärleken i England och flyttar till Australien. Hon är över 50 och närmar sig 60-årsåldern. Hon jobbar i café om dagarna och underhåller om kvällarna. Hon har två söner varav den ena är förståndshandikappat och den andre sonen är normal. Han träffar sin första kärlek och kvinnan han vill ha i sitt liv. Modern har svårt att tappa kontrollen över livet. Kärlek och sex är själva livet. Det är en underbar film och fantastiskt vacker på ett speciellt sätt. En klassisk feelgood-film.

5 @@@@@

Film Noir Filmindex

Regi: D. Jud Jones & Risto Topaloski

Jag gillar denna klassiska film noir-känsla med ett pratande/tänkande detektiv och jazzig filmmusik som skapar en sordin atmosfärisk David Lynchfilm. Denna tecknade film är en smart deckarhistoria gjort i 3-d-teknik. Jag fick en bra underhållande modern film om en man som kanske är privatdetektiv eller gangster. Han vaknar upp i L.A med minnesförlust. Han måste ta reda på vem han egentligen är. En död polis och skurkar som döda honom är ingredienser i filmen. En bra film.

4 @@@@

The Great World of Sound Filmindex

Regi: Craig Zobel

Nej tack för denna första misslyckade film om skivbolagsindustrin som varken är rolig eller bra. Taffliga skådespelare och trista scener. Det finns absolut ingenting som kan locka mig till att utbrista något annat än uselt.

1 @

Alexandra Filmindex

Regi: Alexander Sokurov

En melodisk stillsam film om farmodern Alexandra Nikolaevna som besöker sin sonson som befinner sig på ryska militärförläggningen i Tjetjenien. Hon är stolt över sin sons militära roll i kriget. En vacker prosaisk film i klassisk rysk stil som vi vet att dom kan göra. En sorts andlig film som mest bygger på känslor.

3 @@@

Summer Rain Filmindex

Regi: Antonio Banderas

Stundtals infinner sig det krystade symboliska drömsekvenser i filmen. Men det är en fin skildring av unga män och kvinnor i 70-talets Spanien. Frodig spansk sex och moralisk livsnjutning som bara spanska filmare kan åstadkomma. En lagom fint berättad film av Antonio Banderas.

3 @@@

Rocket Science Filmindex

Regi: Jeffrey Blitz

Filmen om den unga stammande tonåringen som har svårt att få fram vad han vill. Han blir kär i en flicka som gör allt för at vinna det typiskt amerikanska debattävlingarna som finns i USA för skolklasserna. Där brukar man vässa de mest talangfulla eleverna. Hal som stammar vill vinna den intelligenta Ginnys hjärta. Tonårsfilm med små charmfulla pikanta små scener som för fram filmen. Men ändå slutar filmen med att det ändå mest blir en banal tonårsfilm utan djup i karaktärerna.

2 @@

Good Time Max Filmindex

Regi: James Franco

James Franco har blivit den amerikanska indiefilmens nya tröst med mindre filmer på repertoaren. Hans egen Good Time Max om två bröder som är genier men tappar bort varandra. Den ena brodern Max tappar fokus och knarkar sönder sitt liv. Droger och sex. Den andre brodern blir läkare och kämpar sig genom sitt liv. James Francos uppsåt är säkert bra. Men som film betraktat är den inte speciell bra och jag tappar snabbt intresset för filmen. Den gav mig inget i utbytte så att säga.

2 @@

The Nines Filmindex

Regi: John August

John August skrev ihop manuset till filmerna Big Fish, Corpses Bride och Kalle och chokladfabriken Det är en begåvad man vi har att göra med som nu gör sin första egna film. Synd bara att filmen som handlar om skådespelare och två andra personer råkar ut för olika livsöden men som hänger samman, sammanflätas ihop med siffran nio som symbol. Den filmen faller ihop då den saknar trolig eller möjlighet till att överraska. Skådespelaren ryan Reynolds spelar trippelroll i filmen. Men den tappar till slut greppet och förvandlas sakta till en tom uppblåst film. Den ger inget nytt för filmälskare.

2 @@

Mister Lonely Filmindex

Regi: Harmony Korine

Länge var Harmony Korine lite av filmens indieprins sedan filmen Gummo gjordes på 90-talet. Hans filmer har varit lågbudget i de flesta fallen. Fast nu slår han till med i en ömsint men bisarr film om folk som lever på att vara kändisimitatörer. Dom bor på ett slott i Skottland där de lever ut sina drömmar i fred. Det finns en parallell berättelse om nunnor som plötsligt faller ut ett flygplan och flyger iväg. Det är en märklig liten pärla av Harmony Korine. Och det är hans bästa film för övrigt om outsiders i livet. Tyska filmskaparen Werner Herzog finns med i en roll. Det smäller högt i min bok det.

3 @@@

The Romance of the Astrea and Celadon Filmindex

Regi: Eric Rohmer

Trots att Eric Rohmer är en av de sista och äldsta av franska nya vågen-regissörer, så är han den jag uppskattar minst. De filmer han gjort har varit sega och trista dialogfilmer. Den nya filmen är mest patetisk, dålig och framförallt krystat med rejält uselt skådespeleri. Filmen bygger på en klassisk fransk roman. Den utspelas under romartiden. Själv tycker jag att Eric Rohmer borde vila ut vid 87 års ålder. För hans nya rim och billiga kostymdramatiska scener behövs verkligen inte spelas upp igen, känns det som.

1 @

Viva Filmindex

Regi: Anna Biller

Stilistisk krystad färggrann 70-talsparodi enligt regissören Anna Biller. Allt är på flit och dialogen är krystat, kläderna minimala och 70-talet soligare än vanligt. Filmen skall vara influerad av tidningen Playboys stiliserade naken foto och mjukporr med sensualism. Men i själva verket är det bara en ovanlig usel film som knappast har något sublim humor. En patetisk film är min bedömning.

1 @

Jack Brooks: The Monster Slayer Filmindex

Regi: Jon Knautz

Filmen är en hyllning till klassiska skräckfilmer och monsterakter från de olika tidevarven. Teamet bakom filmen vill skapa en parodi på monsterfilmer. Men det är redan många som har gjort det och därför slår filmen in redan öppna dörrar. Men visst är idén bakom en kille som förlorar sina föräldrar till ett monster när han var är liten, lite kul i sak. Men Jack Brooks växer upp och tar lektioner i fysik. Hans professor i fysik blir till slut ett monster. Jack som har svårt med sitt humör och går i terapi för det. Hans vilda humör kan nu användas till att angripa monster.

1 @

The Walker Filmindex

Regi: Paul Schrader

Filmen kommer att få biopremiär ganska så snart. Men Paul Schrader får årets pris för lång och trogen tjänst i filmens namn. Hans nya film är en sorts thriller med intelligentare manuskript. Den rika senatorsonen Carter Paige är homosexuell och bildad sällskap åt rika uttråkade kvinnor i olika tillfällen. Men ett mord på en bekant sätter igång en händelsekedja. Filmen är en smart urban saga för vuxna. Woody Harrelson gör en fint porträtt av Carter Paige. Flera andra skådespelare finns på plats. Legenden Lauren Bacall, Lily Tomlin, William Dafoe och Kristin Scott Thomas. Före filmen intervjuas Paul Schrader på plats av hederliga Ronny Svensson.

3 @@@

King of California Filmindex

Regi: Mike Cahill

När stora Hollywoodskådisar gör mera indiefilmer kan resultatet bli väldigt bra och lyckat. Det bevisar Michael Douglas med sin nya roll som den lätt störde Charlie som kommer ut ur mentalvården och bor hos sin tonåriga dotter som han lämnade vind för våg i huset. Hon skaffar sig själv arbete och klarar sig bra. Men fader tror att det finns en skatt från 1600-talet att hämta. Det är varm ömsint och god film.

4 @@@@

The Old Weird America: Harry Smith Anthology of American Folkmusic Filmindex

Regi: Rani Singh

Detta är en underbar film om det galna geniet Harry Smith som var konstnär och abstrakt målare, men som även samlade på sig gamla skivor från 1900-talets Amerika som hobby. Fast hans idé var att ge ut dom på vinyl så att nya moderna amerikanare fick upp ögonen för sina musikaliska traditioner. Det gick så långt att Harry Smiths skivor fick unga studenter att börja spela folkmusik. Det var hög tid för det igen. Arvet räddades för eftervärlden. Tidlös country, folk, bluegrass, blues, psalmer och gospel. Filmen visar upp Harry Smiths vision om sin idé. Det är även fina konsertframträdanden från diverse artister som spelade med på en gala för att hylla den sedan länge avlidna Harry Smith. Nick Cave, Elvis Costello, David Johansen och andra artister. Det bästa är klippen är från arkiven där gamla bluesmusiker uppträder eller varför inte den åldrade Roscoe Holcomb på film. Det är en perfekt present att se på bio.

5 @@@@@

The Ten Filmindex

Regi: David Wain

Aha, man tar en rad med bra skådisar från Hollywoods elitskola och presenterar Guds budord i tio bisarra berättelser som slår knock på det mesta jag set. Social satir och överdriven amerikansk livsstiltänkande är några av fragmenten i denna helt underbara film. Det är roliga berättelser som hänger ihop och det blir som en mix mellan Twillight zone och Creepshow fast utan skräck. Utan vardagen blir så tillspetsat att det finns inget ände på det. Bara scenen där Winona Ryder blir kär och sexuellt upphetsat av en buktalardocka knäcker hårdast. Så roligt har jag haft det på länge.

4 @@@@

I’m a Cyborg But That’s Okej Filmindex

Regi: Park Chan-Wook

Vid sidan av regissörer som Kim Ki-duk så har Park Chan-Wook tagit steget till att bli nästa superregissör från Sydkorea. Han hämndtrilogi är ytterst speciella. Nu slår han till med en underbar film om den unge flickan Young-Goon som tas in på mentalsjukhus. Hon är övertygad om att hon är en cyborg. Filmen bygger på känslor och fantasifullhet och har enkla men övertygande specialeffekter. Tänk dig Tim Burton och Terry Gilliam så har du filmen klar i huvudet. Men gjort i Sydkorea istället för Hollywood. En riktig filmpärla att ta in i medvetandet.

4 @@@@

The Sun Also Rises Filmindex

Regi: Wei Jiang

Filmen blev för rörig för min smak men en av Kinas bästa regissörer kan ändå slå till med att göra en smärtsam som poetisk vacker film om just smärtan i livet. Olika människors öden sys ihop till en helhet. En typisk cineastfilm.

3 @@@

Halloween Filmindex

Regi: Rob Zombie

Rob Zombie har gjort en fullträff med sin remake på John Carpenter och Debbie Hills film från mitten av 70-talet. Michael Myers är tillbaka med en våldsam men ärligare film. Den här gången finns psykologin med som bakgrundsflimmer och man får se ett barn mobbas och retas. Till slut förvandlas han till en mördare av stort format. Hjältar som Malcolm McDowell och Udo Kier finns med som birollskådespelare. Bättre än så här kan ingen modern skräckfilm bli i nuläget.

5 @@@@@

Waitress Filmindex

Regi: Adrienne Shelly

Regissören mördades före filmens officiella premiär 2006 och filmen kommer förmodligen upp på svenska biograferna eller så blir det en direkt på dvd-film. Men det är film som stör mig på så många sätt. En kvinna som är bra på att baka pajer är gift med ett kräk och inleder ett förhållande med sin läkare. Hon jobbar på ett flottigt kafé som serverar pajer. Det är en trist komedi med få poänger i slutändan. Det skall vara en film med en stunds allvar. Men den är bara ytlig.

2 @@

Manufacturing Dissent Filmindex

Regi: Rick Caine och Debbie Melnyk

En sorts oberoende film om Michael Moores filmer och hans personliga svagheter i ett starkt polariserat USA. Där inga grå nyanser tillåts. Filmen ställer bra frågor om propaganda och sanning. Det är en kritisk film om en av mina hjältar. Men den har distans och det handlar om filmmakare som faktiskt gillar Moore men ser helheten på honom. En helt okej film.

3 @@@

Keeping Watch Filmindex

Regi: Feng Feng Cheng

Det är en sorts tragisk kärlekshistoria mellan två unga människor. Den ena är en ung man som förlorade sin bästa vän och identifierar sig med honom så starkt, att han till slut utvecklar sin väns identitet. En multipel personlighet blir resultatet. Mannen blir kär i en ung flicka som var hans väns skolkamrat förut. Hennes fader är alkohollist, modern försvann med en annan man. Flickan sköter om familjens klockaffär. Dom båda möts och utvecklar en sorts platonisk men ändå intensiv kärlekshistoria.

3 @@@

Live! Filmindex

Regi: Bill Guttentag

Eva Mendes är aktuell med tre amerikanska independentfilmer på denna festival och jag såg två av hennes filmerna som kommer att snabbt recenseras nu.

Filmen Live! Är Hollywoods eget anfall av medievärlden. Eva Mendes spelar tv-producenten som vill ha en tv-show där folk spelar rysk roulett. Det är en bra film tillika social satir över hur långt man går för att få se folk göra saker bortom moraliska gränser. Det är en tydlig svart komisk film om medievärldens dårskaper. Bra gjort.

4 @@@@

Cleaner Filmindex

Regi: Renny Harlin

Finska actionregissören Renny Harlin är tillbaka med en lagom thriller där Samuel L. Jackson knyts samman med Rennys intentioner. Filmen handlar om den före detta polisen Tom som bytt yrke. Han har ett företag som städar upp efter brottsplatser. Han blir indragen i en mordhistoria som har mörka svekfulla färger ditmålade. Eva Mendes dyker upp här igen i denna fatala berättelse. Filmen påminner lite mera om Renny Harlins bästa film Long Kiss Goodnight Filmen är en relativt lågmäld thriller utan alltför yviga gester. Den kanske kommer upp på en biografen nära dig.

3 @@@

Harlam Foe Filmindex

Regi: David Mackenzie

En förvirrad ung man som heter Harlam har förlorat sin moder som ung och han anklagar sin styvmoder att ligga bakom det hela. Hans sorg driver honom till konfrontationer med styvmodern. Han har sex med henne till slut. Han tar sig till London där han blir kär och inleder ett förhållande med en mycket äldre kvinna som påminner honom om modern. Charmig allvarlig dramakomedi med en superbra Jamie Bell som spelar killen Harlam. Jamie Bell slog igenom med filmen Billy Elliot för några år sedan. En kommande europeisk storstjärna kanske? Soundtracket är superbra med mycket indiepop för min del.

4 @@@@

In the Valley of Elah Filmindex

Regi: Paul Haggis

Blaskans gamla hjälte Tommy Lee Jones är tillbaka som pappan som varit militärpolis och Vietnamveteran. Han har två söner som varit eller är militärer. Den ena sonen dog i en helikopterolycka i det militära och den andra sonen försvinner spårlöst sedan hans enhet kommit hem från Irakkriget. Polisen finner en styckad kropp. Fadern vill ha reda på sanningen av armén och lokala polisen. Charlize Theron som brukar hamna i alla möjliga sorters filmer, får nu spela ensamstående mamma och polis. En föga glamorös roll men hon gör den rollen riktigt bra. Susan Saradon och James Franco kan du se i andra roller. Filmen är på samma gång en inlaga i debatten om USA:s närvarande i Irak.

En sorts film som ställer frågor utan att ge oss några svar.

4 @@@@

Noise Filmindex

Regi: Matthew Saville

I filmtidningen som Stockholmsfilmfestival skickar ut så står det om filmens eventuella genialiska sound och stilistiska fotografi signerade Emma Bortignon och Laszlo Baranyai. Men i själva verket är det en pekoralistisk skitfilm. Den är så tråkig att jorden slutar snurra och klockorna stannar av bara farten. En värdelös dålig film om en mördare som skjutit ned folk på ett tåg. En polis med svår tinnitus har huvudrollen som blir inblandad i lösningen på eländet. Billig skådespeleri och ett taffligt förhållande till filmens händelseutveckling.

1 @

Into the Wild Filmindex

Regi: Sean Penn

En stundtals bländande film om den unge toppstudenten Christopher McCandled som tröttnar på pengar, karriär och samhällets ramar och vill ut och lifta runt omkring USA med en ryggsäck med sig. Målet är Alaska och leva med naturen. Det hela hände på 90-talet. Allting finns i den bok som jag läste för en del år sedan som filmen baseras på. En intellektuell ung mans egna tankar och spelet mot föräldrarna utgör filmens röda tråd. Sean Penns mest övertygande film men problemet var att den blev lite för lång och utdragen.

3 @@@

Driving with My Wife’s Lover Filmindex

Regi: Kim Tai-sik

En lågmäld film från Sydkorea som handlar om en vänlig stämpelgravör som finner sin hustru otrogen med en kvinnocharmör som arbetar som taxichaufför. Han bestämmer att åka med på en långresa tillsammans med sin hustrus älskare för att ta reda på vad han har som gravören själv saknar. En lagom antiheroisk film.

3 @@@

Boarding Gate Filmindex

Regi: Oliver Asssayas

Michael Madsen och Asia Argento, dotter till skräckfilmregissören Dario Argento, gör en tråkig film som knappast orkar ta sig genom det sedvanliga lagren av scener som denna film kräver. Först är den pratig och sedan tar den slut med lite scener där man skjuter varandra. Men så mycket mer blir det inte.

2 @@

The Band’s Visit Filmindex

Regi: Erin Kolorin

Det här är en betydelsefull film och varenda scen är rolig på så många olika sätt. Tänk er en Egyptisk polisorkester på besök i Israel. Men dom hamnar i fel stad med dess problem mellan Israeler och araber som upptsårvacker film och rolig på samma gång. Den bevisar att människor är sig lika var vi en uppträder. För filmen är en medmänsklig dröm.

4 @@@@

War on Democracy Filmindex

Regi: John Pilger och Christopher Martin

När man har sett filmen blir man förbannat på USA på vad dom har ställt till det i Latinamerika då dom har genom militära maktmedel och pengar stött världens blodigaste fascistregimer. USA har konsekvent bekrigat varenda demokratisk regering och social rörelse genom att se till att folk mördas av fascistregimer. Men filmen visar också hoppet av i dag då folk vägrar låta USA diktera villkoren. En hoppfull och uppriktig film.

4 @@@@

Crazy Love Filmindex

Regi: Dan Klores

Fullständigt ointressant men ändå bisarrt reportage om hur ett par blir förälskad men så träffar kvinnan en annan man och den ena kastar syra i ansiktet på kvinnan. Han fängslas fast är fortfarande kär i kvinnan. Han uppvaktar henne från fängelset under åren han sitter inne. Men så släpps han fri och blir sedan gift med samma kvinna. Puh, hur orkar dom. Under 45 år pågår denna märkliga kärlekshistoria. Men den intresserar inte mig direkt.

2 @@

Flash Point Filmindex

Regi: Wilson Yip

Högtflygande Hong Kong-action i gammal god stil som jag inte kan råka låta bli och älska. Donnie Chen från filmen Hero är polisen som hamnar i slagsmål med Kinesiska triaden. Våldsam film och helhäftig på så många smarta sätt. Bra slagsmål i snygg blod koreografi. Den slår usla amerikanska Chuck Norris och Steven ”träskalle” Seagals filmer. Det är så jag vill ha den.

4 @@@@

No Country for Old Man Filmindex

Regi: Ethan & Joel Cohen

Ärligt sagt är jag snart trött på bröderna Cohens filmer då cynisk dödande och häftiga mord tar över filmen alltför mycket. Jakten på pengar och hänsynslösa mördare blir lite tröttsam måste jag tillstå. Trots bra skådespelare blir filmen tröttsam i det långa loppet. Välspelad okej action från Cohenstallet.

3 @@@

Musik

Alicia Keys — As I Am

Alison Krauss & — Raising Sand

Aretha Franklin — Jewels in the Crown: All Star Duets with The Queen

Beanie Sigel — The Solution

Behemoth — Apostasy

Britney Spears — Blackout & Sugababes — Change

Burial — Untrue

Dr. Indie minns undergroundtidens hardcoreband

Duran Duran — Red Carpet Massacre; Craig David — Trust Me; Seal — System & Darude — Label This

Dwight Yoakam — Dwight Sings Buck

Elmo — Kamikaze Heart

Entombed — Serpent Saints: The Ten Amendments

Eskimo Baby — Actors Suicide; The Killers — Sawdust; Bella — No One Will Know & Angus and Julia Stone — A Book like This

Gamma Ray — Land of the Free 2

Gore Gore Girls — Get the Gore (Miss Vampyria)

Hardcore Superstar — Dreamin’ in a Casket

Humanifesto — The Infamous; Mad Caddies — Keep It Going; NOFX — They’ve Actually Gotten Worse Live; Terror Punk Syndicate — Extended Playtime & Raw Records — Punk Single Collection

James Taylor — One Man Band

Jay-Z — American Gangster

Justin Currie — What Is Love For

Korta musikrecensioner XXXV

Kylie Minogue — X

Led Zeppelin — Mothership

Levon Helm — Dirt Farmer

Magnus Uggla — den coolaste katten i staden

Mando Diao — Never Seen the Light of Day

Nick Drake — Family Tree

Porter Wagoner — Wagonmaster

Queen — Rock Montreal

Scream Loud!! The Fenton Story: 61 Prime Slabs of Mid-60’s Michigan Teen Punk!

Status Quo — In Search of the Fourth Chord

Tarja Turunen — My Winter Storm

The Donnas — Bitchin’

Wu-Tang Clan — 8 Diagrams

Wyclef Jean — Carnival Vol. II: Memoirs of an Immigrant